Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Αρνητικά αποτελέσματα φέρνει το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης.

Το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης επηρεάζουν τη σεξουαλική και ουροποιητική λειτουργία. Μελέτες δείχνουν πως το κάπνισμα συμβάλλει στην επιτακτική ούρηση, και τη συχνότητα ούρησης και πως η άσκηση βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία.
Οι επιλογές υγιούς τρόπου ζωής- όπως τακτική άσκηση και καθόλου κάπνισμα- μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του αναπαραγωγικού και ουροποιητικού συστήματος. Δύο νέες έρευνες συνδέουν τις κακές επιδράσεις του καπνίσματος και της καθιστικής ζωής. Μια διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησε βάσει πληθυσμού ένα δείγμα από πάνω από 2.000 γυναίκες από τη Φιλανδία, ηλικίας 18-79, για τις συνήθειες καπνίσματος και την ποιότητα ούρησης.
Αφού έλεγξαν για κοινωνικο-δημογραφικούς παράγοντες, τον τρόπο ζωής, αναπαραγωγικούς παράγοντες, συνοσηρότητες και χρήση φαρμάκων οι ερευνητές βρήκαν πως τόσο οι ενεργοί όσο και οι πρώην καπνιστές είχαν αυξημένα δυσουρικά ενοχλήματα , με κυριότερο την έπειξη προς ούρηση (2,7 αντί 1,8 αντίστοιχα) και την συχνότητα (3,0 και 1,7 αντίστοιχα) σε σχέση με αυτούς που δεν κάπνισαν ποτέ. Από τις γυναίκες που ερωτήθηκαν το 52,7% δεν κάπνισε ποτέ, το 24,1% είναι πρώην καπνιστές και το 23,2 νυν καπνιστές.
Σε διαφορετική έρευνα της σχέσης μεταξύ άσκησης και σεξουαλικής λειτουργίας, ερευνητές από τη Βόρεια Καρολίνα μελέτησαν 178 υγιείς άνδρες κάνοντάς τους 6 ερωτήσεις πάνω στη σεξουαλική λειτουργία και τις τρέχουσες συνήθειες τους σωματικής άσκησης. Οι ερευνητές βρήκαν πως οι άνδρες που ανέφεραν πως ασκούνταν συχνότερα είχαν σημαντικά υψηλότερα σκορ σεξουαλικής λειτουργίας ακόμα όταν υπολογίστηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, η εθνικότητα, ο δείκτης σωματικής μάζας, οι παθήσεις της καρδιάς, ο διαβήτης και η κατάθλιψη.
«Όλοι γνωρίζουμε πως το κάπνισμα και η καθιστική ζωή δεν κάνουν καλό στην υγεία μας. Αυτά τα δεδομένα μας δίνουν ακόμα έναν λόγο να σταματήσουμε το κάπνισμα και ν΄ αρχίσουμε να γυμναζόμαστε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου