Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΝΤΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ!!!

Πολικές θερμοκρασίες περιμένουν από αύριο οι μετεωρολόγοι σε όλη τη χώρα.
Ο χιονιάς αρχικά θα επηρεάσει τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά όχι για πολύ. Αντίθετα, πυκνή θα είναι η χιονόπτωση για 12 ώρες στο Πήλιο και νοτιότερα. Ειδικότερα στα άσπρα θα ντυθούν η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα (κυρίως η Αττική) και η Βορειοανατολική Πελοπόννησος (κυρίως ο Χελμός).
«Ο χιονιάς θα ξεκινήσει αύριο βράδυ με ξημερώματα Σαββάτου και θα κρατήσει ως τα ξημερώματα της Κυριακής» επισημαίνει ο μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) κ. Θ. Κολυδάς. Από αύριο ο υδράργυρος θα πέσει απότομα 12-14 βαθμούς Κελσίου. «Δεν είναι ασυνήθιστο να αλλάζει ξαφνικά ο καιρός.
Η απότομη εναλλαγή των συστημάτων δεν είναι πρωτοφανής. Οι εναλλαγές των υψηλών και των χαμηλών βαρομετρικών στα μέσα και κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας γίνονται απότομα και έχουμε έντονες μεταβολές της θερμοκρασίας από τον Νότο προς τον Βορρά, και αντίστροφα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δεκέμβριος του 1966. Τις ημέρες πριν από το ναυάγιο του πλοίου “Ηράκλειον” στη Φαλκονέρα ο καιρός ήταν καλός, αλλά άλλαξε ξαφνικά και άρχισαν να πνέουν άνεμοι 8-9 μποφόρ στο Αιγαίο» σημειώνει ο κ. Κολυδάς.
Το επόμενο τριήμερο οι βοριάδες θα πνέουν 8-9 μποφόρ. Μάλιστα αύριο το βράδυ πιθανόν στο Ιόνιο να φθάσουν και τα 10 μποφόρ. Με την ίδια ένταση (10 μποφόρ) μπορεί να πνέουν το πρωί του Σαββάτου οι άνεμοι στο Κεντρικό και στο Νότιο Αιγαίο. Οπως εξηγεί ο κ. Κολυδάς, οι ψυχρές αέριες μάζες από την Ανατολική Ευρώπη (κυρίως Πολωνία και Ρωσία), αφού περάσουν από όλα τα Βαλκάνια, θα φθάσουν στην περιοχή μας.
«Υπάρχει μια ροή στις κατώτατες στάθμες της ατμόσφαιρας από την Ανατολική Ευρώπη προς την περιοχή μας. Παράλληλα δημιουργείται ένα βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή του Βόρειου Αιγαίου, το οποίο θα κινηθεί Νοτιοανατολικά προς τα Δωδεκάνησα. Επεκτείνονται και οι υψηλές πιέσεις από τα Βορειοδυτικά Βαλκάνια. Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων με τις χαμηλές στην Ανατολική Μεσόγειο θα προκαλέσει τους ενισχυμένους βοριάδες» επισημαίνει ο κ. Κολυδάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου