Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Φοροεπέλαση από τον Ιανουάριο!

Η αύξηση του χαµηλού συντελεστή από το 11% στο 13%, από την οποία το υπουργείο Οικονοµικών προσδοκά έσοδα 800 εκατ. ευρώ, θα επιφέρει από τις αρχές του 2011 μεγάλες επιβαρύνσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Από την αύξηση του ΦΠΑ στο 13% αναμένεται να επηρεαστούν μια σειρά προϊόντα πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες, οδηγώντας τα νοικοκυριά σε μέση πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση περίπου 150 ευρώ.
Στελέχη από τον κλάδο του λιανεμπορίου εκτιμούν ότι, ένα ενδεικτικό καλάθι νοικοκυράς για την κάλυψη των αναγκών διατροφής µιας τετραµελούς οικογένειας θα απαιτεί κάθε εβδοµάδα περίπου 2 ευρώ επιπλέον, καθώς το κόστος του αυξάνεται από 86,87 ευρώ σε 88,44 ευρώ.
Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ έχουμε για τα φάρμακα και τη διαμονή σε ξενοδοχεία και καταλύματα από το σήμερα ισχύον 11% στον νέο υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%.


Ποια προϊόντα επηρεάζει ο ΦΠΑ 13%
Αφορά όλα τα είδη διατροφής, αλλά και λογαριασμούς για ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο και φυσικό αέριο, σερβιριζόμενα προϊόντα σε καφέ και εστιατόρια, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και εισιτήρια σε σινεμά και συναυλίες όπως άλλωστε και το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές και γενικότερα ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών ακινήτων, κόμιστρα ταξί , ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.


Παγώνει το «Πόθεν έσχες» για 2 χρόνια στην 1η κατοικία
Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει αναστολή της εφαρμογής της διερεύνησης του πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ.
«Αναγκαίο κακό η αναστολή του πόθεν έσχες για αγορά πρώτης κατοικίας, ανεπαρκές όμως ως μέτρο. Θα έπρεπε να αφορά την αγορά κάθε είδους ακινήτου αξίας έως 500.000 ευρώ, αλλά και την ιδιωτική ανέγερση, η οποία έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία και επίδραση στην οικονομία» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς και εξηγεί ότι «Η αναστολή θα διευκολύνει ενοικιαστές να γίνουν ιδιοκτήτες και θα δώσει κίνηση και ελπίδα σε μια απόλυτα βαλτωμένη αγορά, ενώ η εφαρμογή του τεκμηρίου ουδέν θα απέδιδε δημοσιονομικά».

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μειώνεται ο φόρος αλλά αυξάνεται η τιμή
Είναι αποκαλυπτικό αυτό που αναφέρετε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την φορολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος: «Η ρύθμιση αυτή γίνεται αντισταθμιστικά στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας».
Δηλαδή όπου μειώνεται ο φόρος στην ηλεκτρική ενεργεία... το κενό θα το καλύψει η αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση ο φόρος στο ρεύμα αλλάζει ως εξής:
ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: Μειώνετε ο φόρος κατανάλωσης για την ηλεκτρική ενέργεια για την οικιακή χρήση (από 5 ευρώ/MWh σε 2,2 ευρώ/MWh),
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: αύξηση των επιχειρηματικών τιμολογίων εκτός της υψηλής τάσης (από 2,5 ευρώ/MWh σε 5 ευρώ/MWh)
ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: πλήρης απαλλαγή από τον φόρο για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για γεωργική χρήση.

Ακριβό μου τσιγάρο!
Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε μείωση του συντελεστή του ΕΦΚ στον καπνό από το 67% στο 65% και την αύξηση του παγίου στοιχείου από το 10% στο 15%.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα ακριβύνουν τα «φθηνά» τσιγάρα κατά 20 λεπτά δηλαδή το πακέτο που σήμερα κοστίζει 2,40 ευρώ θα πωλείται, μετά την επιβολή του φόρου, στα 2,60 ευρώ.
Για τους περιπτερούχους, οι αλλαγές στους φόρους φέρνουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, καθώς με το νέο καθεστώς θα κερδίζουν 19 λεπτά σε κάθε ένα ακριβό πακέτο έναντι 13 λεπτών πριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου