Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους!

Στις 16 Δεκεμβρίου μαζί με το ΕΚΑΣ και τη σύνταξη του Ιανουαρίου θα καταβληθεί από το ΙΚΑ το έκτακτο επίδομα 100 έως 300 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η διαδικασία καταβολής της έκτακτης αυτής ενίσχυσης αναλύεται σε εγκύκλιο του ΙΚΑ προς τα καταστήματα του Ιδρύματος.
Το έκτακτο επίδοµα των 100 έως 300 ευρώ - ανάλογα µε το ετήσιο και το οικογενειακό εισόδηµα- το οποίο δεν υπόκειται σε εισφορές θα καταβληθεί στους χαµηλοσυνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω των άλλων ασφαλιστικών ταµείων (πλην του ΟΓΑ) µέχρι τις 22 ∆εκεµβρίου, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».
Οι συντάξεις του ΟΓΑ θα καταβληθούν στις 10 ∆εκεµβρίου, του ΙΚΑ στις 16 ∆εκεµβρίου (µαζί µε την έκτακτη εισφορά και το ΕΚΑΣ) και του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) στις 16 και 20 ∆εκεµβρίου.
Σηµειώνεται ότι δώρο Χριστουγέννων 400 ευρώ θα καταβληθεί φέτος στους συνταξιούχους όλων των Ταµείων, µε την προϋπόθεση ο συνταξιούχος να έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του και η µηνιαία σύνταξή του να µην υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ.
Για τους εργαζοµένους του δηµόσιου τοµέα προβλέπεται δώρο 500 ευρώ, ενώ στον ιδιωτικό τοµέα δεν έχουν επέλθει αλλαγές. Με περικοπή του δώρου Χριστουγέννων θα υποδεχθούν τις φετινές γιορτές οι συνταξιούχοι του ∆ηµοσίου. Για τις συντάξεις κάτω των 2.500 µεικτά προβλέπεται δώρο Χριστουγέννων 400 ευρώ. Στις περιπτώσεις που χορηγούνται περισσότερες από µία συντάξεις, για τον υπολογισµό του ορίου των 2.500 ευρώ θα λαµβάνεται υπόψη µόνο το ποσό της µεγαλύτερης σύνταξης.
Οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τοµέα µε συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ χάνουν τον 13ο και τον 14ο µισθό. Από το όριο ηλικίας των 60 ετών εξαιρούνται όσοι εξ ιδίου δικαιώµατος λαµβάνουν σύνταξη λόγω αναπηρίας, καθώς και οι δικαιούχοι εκ µεταβιβάσεως, εφόσον: είναι δικαιούχοι λόγω θανάτου συζύγου, δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος ή το 24ο έτος αν σπουδάζουν, είναι ανίκανοι για άσκηση οποιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλµατος σε ποσοστό µεγαλύτερο του 67% και συνταξιούχοι οι οποίοι λαµβάνουν το εξωιδρυµατικό επίδοµα.

Η εγκύκλιος του ΙΚΑ
Η εγκύκλιος του ΙΚΑ αναφέρεται στη διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή και προβλέπει τη χορήγηση έκτακτης οικονοµικής ενίσχυσης στους χαµηλοσυνταξιούχους -κυρίως ηλικίας άνω των 60 ετών - µε βάση εισοδηµατικά κριτήρια.
-∆ικαιούχοι αυτής της οικονοµικής ενίσχυσης είναι οι συνταξιούχοι όλων των Οργανισµών Κύριας Ασφάλισης και του ∆ηµοσίου, πλην του ΟΓΑ, οι οποίοι στις 30/11/2010 έχουν συµπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους.


-Από το όριο ηλικίας των 60 ετών που προβλέπεται εξαιρούνται:
*Οι δικαιούχοι του εξωιδρυµατικού επιδόµατος του άρθρου 42 του Ν. 1140/81
*Όσοι λαµβάνουν σύνταξη λόγω αναπηρίας.
*Οι δικαιούχοι εκ µεταβιβάσεως, εφόσον οι τελευταίοι είναι δικαιούχοι λόγω θανάτου συνταξιούχου ή δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος ή αν σπουδάζουν το 24ο έτος της ηλικίας τους ή είναι ανίκανοι για άσκηση οποιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλµατος σε ποσοστό µεγαλύτερο του 67%.

-Απαραίτητη προϋπόθεση για τον έλεγχο των εισοδηµάτων είναι η σύνταξη ή το εξωιδρυµατικό επίδομα του άρθρου 42 του Ν. 1140/81 να καταβάλλονται από την 30/11/2010 (ηµεροµηνία έναρξης ισχύος του νόµου).

Προϋποθέσεις χορήγησης
-Να έχουν συµπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους.
-Να πληρούν τα παρακάτω όρια ετήσιου ατοµικού και οικογενειακού εισοδήµατος, τα οποία να προκύπτουν από τη δήλωση φορολογίας εισοδήµατος οικονοµικού έτους 2009 και αφορούν σε εισοδήµατα του έτους 2008, από το ύψος των οποίων διαµορφώνεται και το ποσό της ενίσχυσης σε:
*300 ευρώ για όσους έχουν ατοµικό ετήσιο εισόδηµα έως 7.000 ευρώ και οικογενειακό ετήσιο εισόδηµα έως 12.000 ευρώ.
*200 ευρώ για όσους έχουν ατοµικό ετήσιο εισόδηµα έως 8.500 ευρώ και οικογενειακό ετήσιο εισόδηµα έως 14.500 ευρώ.
*100 ευρώ για όσους έχουν ατοµικό ετήσιο εισόδηµα έως 10.500 ευρώ και οικογενειακό ετήσιο εισόδηµα έως 16.500 ευρώ.

Χωρίς φόρο ή κρατήσεις
Η έκτακτη οικονοµική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται, ούτε συµψηφίζεται µε ήδη βεβαιωµένα χρέη προς το ∆ηµόσιο ή πιστωτικά ιδρύµατα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηµατικά κριτήρια του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Κάθε συνταξιούχος λαµβάνει µία έκτακτη οικονοµική ενίσχυση απ όµία πηγή. Για την καταβολή τής ως άνω οικονοµικής ενίσχυσης στους δικαιούχους αρµόδιοι είναι οι ασφαλιστικοί φορείς, πλην ΟΓΑ, συµπεριλαµβανοµένου του ∆ηµοσίου που καταβάλλουν την κύρια σύνταξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου