Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Νομαρχία: Τα πρόβλημα της λαϊκής.

Είναι γνωστό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα με τη λαϊκή αγορά του Σαββάτου στη Χαλκίδα.
Η μεγαλύτερη δυσκολία προήλθε από τον ίδιο το Νόμο ο οποίος προβλέπει ότι ο Δήμος προτείνει τις θέσεις για τη λειτουργία των λαϊκών και το Νομαρχιακό Συμβούλιο μπορεί μόνο να αποδεχθεί τις προτάσεις του Δήμου, ή να τις επιστρέψει με τις παρατηρήσεις του.
Δεν μπορεί να τροποποιήσει έστω και ελάχιστα τις προτάσεις του Δήμου διότι αυτό αποτελεί λόγο ακύρωσης της απόφασης.
Μέχρι σήμερα καμιά πρόταση δεν είχε φτάσει μέχρι την υλοποίηση. Άλλες είχαν επιστραφεί στο Δήμο και άλλες είχαν απορριφθεί μετά από ενστάσεις πολιτών.
Η μόνη απόφαση που έφθασε μέχρι την εφαρμογή της ήταν η τελευταία.
Είναι επίσης γνωστό ότι από 1/1/2011 η αρμοδιότητα θα ασκείται αποκλειστικά από τους Δήμους.
Από την πλευρά μας θα ήταν πιο «βολικό» να αφήσουμε να περάσει και ο Δεκέμβριος ώστε το όλο θέμα να διαχειριστεί η νέα Δημοτική αρχή.
Επίσης ,αν από το δήμο μας είχε ζητηθεί να το χειριστεί εκείνος από 1/1/2011, δεν θα είχαμε καμιά αντίρρηση.
Κάτι τέτοιο όμως δεν ζητήθηκε.
Έχοντας ηθική υποχρέωση απέναντι στους κατοίκους οι οποίοι ταλαιπωρούνται επί πέντε (5) ολόκληρα χρόνια, προχωρήσαμε την υπόθεση εφαρμογής της απόφασης μετακίνησης της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου, όπως είχε προτείνει το Δημοτικό Συμβούλιο και είχε αποδεχθεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Δυστυχώς και τις δυο φορές , στις 11 Δεκεμβρίου και 18 Δεκεμβρίου, που είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες για τη μετακίνηση της λαϊκής του Σαββάτου, η μετακίνηση δεν έγινε λόγω της άρνησης των πωλητών λαϊκών αγορών.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν έχει στη διάθεσή της μηχανισμούς εφαρμογής των αποφάσεων απέναντι σε κάποιους που αντιδρούν σε αυτές παρά το γεγονός ότι έχουν ληφθεί νόμιμα και με δημοκρατικό τρόπο.
Τέτοια δυνατότητα και ευθύνη έχουν άλλοι φορείς και υπηρεσίες, που είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως.
Αν είχε συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό, το οποίο δεν ήταν σε γνώση μας, τότε αυτό δεν είναι ότι καλύτερο για τη λειτουργία όλων μας.
Εφόσον οι αρμόδιοι, για την εφαρμογή της απόφασης φορείς, πιστεύουν ότι έγινε το σωστό, τότε ο κάθε πολίτης μπορεί να κρίνει.
Ελπίζουμε η νέα Δημοτική αρχή, του νέου διευρυμένου δήμου, που δεν θα έχει τη μισή, αλλά την αποκλειστική ευθύνη, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.


Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου