Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Οσμή πυρίτιδας για ασφαλιστικές!!!

Καθυστερήσεις στην εξαγορά ασφαλιστηρίων ζωής και επενδυτικών προϊόντων που έχουν λήξει παρατηρούνται στην αγορά. Καταγγελίες από χιλιάδες πολίτες. Πώς μπορούν να προστατευθούν οι ασφαλισμένοι. Φόβοι για την οικονομική κατάσταση πολλών ασφαλιστικών εταιρειών, κυριαρχούν στην αγορά, καθώς τα σημάδια είναι πολύ ανησυχητικά. Μετά τα κανόνια της Ασπίς Πρόνοια της Commercial Value και πρόσφατα της VDV LEBEN International, o Συνήγορος του Καταναλωτή, παρουσίασε με μελανά χρώματα τα όσα συμβαίνουν καλώντας τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση. Η Ανεξάρτητη Αρχή, έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό καταγγελιών στο τηλεφωνικό της κέντρο, για καθυστερήσεις σχετικά με την καταβολή των αξιών εξαγοράς ασφαλιστηρίων ζωής. Ακολούθησε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Αρχής, αυτεπάγγελτη έρευνα καθώς ενδέχεται να θίγεται μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων-καταναλωτών ενώ κλονίζεται η ίδια η αξιοπιστία και εύρυθμη λειτουργία ολόκληρης της ασφαλιστικής αγοράς. Από την έρευνα προέκυψε ότι πράγματι το πρόβλημα είναι οξύτατο και είναι πιθανό τους αμέσως επόμενους μήνες, πολλοί να βρεθούν στη θέση των ασφαλισμένων της "Ασπίς". Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κ. Ευάγγελος Ζερβέας απηύθυνε σύσταση προς όλες τις εν Ελλάδι δραστηριοποιούμενες ασφαλιστικές εταιρίες ζωής αναφορικά με τα εκάστοτε ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, των οποίων επίκειται η συμβατικά καθορισμένη λήξη τους. Συγκεκριμένα κάλεσε τις ασφαλιστικές εταιρείες -Να διασφαλίζουν τη σαφή, ευκρινή, κατανοητή και έγκαιρη ενημέρωση των δικαιούχων ασφαλίσματος ως προς τα απαραίτητα κατά το νόμο και τη σύμβαση δικαιολογητικά και νομιμοποιητικά στοιχεία, που πρέπει να προσκομίζουν, προκειμένου να καταστεί επαρκώς δυνατή η έγκαιρη καταβολή του ασφαλίσματος, -Να προβαίνουν χωρίς καθυστέρηση στην άμεση καταβολή του οφειλόμενου ασφαλίσματος την συμβατικά καθορισμένη ημερομηνία εκπλήρωσης της παροχής.

Οδηγίες προς τους ασφαλισμένους


Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής του οφειλόμενου ασφαλίσματος ο Συνήγορος του Καταναλωτή καλεί τους ασφαλισμένους να απαιτούν και τους αναλογούντες τόκους υπερημερίας, καθώς και την αποκατάσταση οποιασδήποτε άλλης περιουσιακής ζημίας ή ηθικής βλάβης.
Η Ανεξάρτητη Αρχή καλεί την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, να παρέμβει στα μέλη της σχετικά με την τήρηση των ανωτέρω. Τέλος, απευθύνει έκκληση στην Τράπεζα της Ελλάδος (Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (Δ.Ε.Ι.Α.) για τις τυχόν κατά την κρίση της ενδεδειγμένες ενέργειες και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για προστασία και ενημέρωση των καταναλωτών-ασφαλισμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου