Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Crash test αλλαγών για την κυβέρνηση!

Το πρώτο σοβαρό crash test των αλλαγών που φέρνει το Μνημόνιο τους επόμενους μήνες καλείται να αντιμετωπίσει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση, με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις και τις ΔΕΚΟ με διαδικασίες εξπρές και στη σκιά μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων.
Η διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο φαίνεται ότι συσσωρεύει την ένταση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τυχόν διαφωνίες ή διαφοροποιήσεις κυβερνητικών βουλευτών στη συζήτηση και την ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Τρίτης (πιθανότατα) στη Βουλή.
Ήδη, η Βάσω Παπανδρέου έριξε τις πρώτες προειδοποιητικές «βολές» με συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής», όπου επιτέθηκε κατά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και μίλησε για καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πειθαρχικές κυρώσεις κατά βουλευτών που τυχόν θα διαφοροποιηθούν στην ψηφοφορία και θα καταψηφίσουν διατάξεις του νομοσχεδίου, αν και ο πρωθυπουργός φέρεται να δέχεται αντίθετες εισηγήσεις, για να εκτονωθούν οι εντάσεις εν όψει προϋπολογισμού.
Οι συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη δεν φαίνεται ότι θα καταλήξουν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν άστοχη την κίνηση να καλέσει ο πρωθυπουργός για συναίνεση τους αρχηγούς μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου. Ο στόχος, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου είναι και να πάει ο κ. Παπανδρέου ενισχυμένος στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπου από τις αποφάσεις της θα κριθούν πολλά ακόμη και για το μέλλον της Ελλάδας.
Την Τρίτη, επίσης, αναμένεται και νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία θα συζητηθεί και το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών θα αναγγείλει στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά στη Βουλή την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει «μοντέλο ΔΕΚΟ» και στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες και στο στενό δημόσιο τομέα, με περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου