Τετάρτη 25 Απριλίου 2012


ANEKΔΟΤΟ: Oι πράκτορες

http://dl8.glitter-graphics.net/pub/2996/2996848nuk0t744ra.gifH CIA έκανε διαγωνισμό για να προσλάβει πράκτορες...
Οι ενδιαφερόμενοι ήταν πάρα πολλοί αλλά μετά από συνεντεύξεις,ιστορικά κλπ κλπ ,μείνανε τρεις,δυο άντρες και μια γυναίκα.



Για την τελική δοκιμασία τους πάνε μπροστά σε μια μεταλλική πόρτα και λένε στον πρώτο:






"Πίσω από αυτήν την πόρτα βρίσκεται η γυναίκα σου να κάθεται σε μια καρέκλα.


Πάρε αυτό το πιστόλι και σκότωσέ την".



-"Δεν μιλάτε σοβαρά βέβαια,δεν θα έκανα ποτέ κάτι τέτοιο.." λέει ο άντρας και απορρίπτεται.




'Ερχεται και ο δεύτερος,του λένε τις ίδιες οδηγίες και μπαίνει μέσα στο δωμάτιο.


Δεν ακούγεται τίποτα για 5 λεπτά, ώσπου βγαίνει ο άντρας και λέει "..δεν μπορώ να το κάνω, δεν μπορώ να σκοτώσω την γυναίκα μου."



Του λένε "δεν έχεις κότσια" και τον διώχνουν.΄


Έρχεται η γυναίκα, της λένε ότι μέσα είναι ο άντρας της κτλ, με τα πολλά μπαίνει μέσα ,ακούγονται πιστολιές απανωτές, ουρλιαχτά, χτυπήματα, κραυγές, χαμός δηλαδή.



Μετά από μερικά λεπτά ησυχία.


Η πόρτα ανοίγει σιγά-σιγά και από μέσα βγαίνει η γυναίκα.


Σκουπίζει τον ιδρώτα από το μέτωπό της και λέει: "Το όπλο ήταν γεμισμένο με ψεύτικες σφαίρες.


Χρειάστηκε να τον κοπανίσω πολλές φορές με την καρέκλα μέχρι να πεθάνει...."  

Είναι φυσιολογικό να κλαίει κάποιος μετά το σεξ;

Είναι φυσιολογικό να κλαίει κάποιος μετά το σεξ;
Περιστασιακά, ναι. Το σεξ ξεκλειδώνει ένα ορμονικό κύμα που μπορεί να σας κάνει συναισθηματικά ευάλωτες. Βέβαια μην καταντήσετε Μάρθα Βούρτση και βαλαντώνετε μετά από κάθε συνουσία.

Εύκολο καλοκαιρινό κέικ με ανανά

http://www.queen.gr/media/k2/items/cache/643c9f2100477ed37cf222d9fe1203d7_M.jpgΔοκιμάστε να φτιάξετε αυτήν την άκρως καλοκαιρινή συνταγή...
και απολαύστε ένα κέικ με τη διακριτική γεύση του ανανά και των κερασιών.

Υλικά
100 γραμμάρια κοσκινισμένο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γραμμάρια μαργαρίνη ή βούτυρο
100 γραμμάρια ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
2 αυγά
1 μικρή κονσέρβα κομπόστας ανανά σε δακτυλίους
25 γραμμάρια περίπου κεράσια γλασέ


Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς
2. Βουτυρώστε μια φόρμα για κέικ, τοποθετήστε ένα αντικολλητικό χαρτί στον πάτο και βουτυρώστε το και αυτό.
3. Στρώστε πάνω στο χαρτί τα δακτυλίδια του ανανά βάζοντας ένα κερασάκι μέσα στο καθένα.
4. Χτυπήστε τη μαργαρίνη ή το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη σε ένα μπολ και προσθέστε τα αυγά ένα-ένα και σιγά σιγά ενώ συνεχίζετε το χτύπημα.
5. Προσθέστε το αλεύρι και τοbaking powder και χτυπήστε πάλι ελαφρά.
6. Με ένα κουτάλι ρίξτε το μείγμα πάνω από τον ανανά με τα κεράσια που έχετε στρώσει, ισιώστε την κορυφή και ψήστε στο φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
7. Αφήστε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά και στη συνέχεια προσεκτικά ξεφορμάρετε το πάνω σε μια πιατέλα.


8 κανόνες για να αλλάξεις σώμα τώρα και για πάντα!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOctgNAibCgIkb792nrofAoI-dtLl94fXLQvLp931TWKpvmfA_uiuFxpqvuTwsw3d6NAYZef2pMYU0T1M7SxlSOXinA5gZ117tkE-Is7W1CK5MF4egFgq7AOdP9-cyB7fGvjoCeuB1g_E/s400/1.jpgΟι 8 χρυσοί κανόνες του γυμναστηρίου και της διατροφής...
που θα αλλάξουν το σώμα και τη ζωή σου τώρα (και για πάντα)!



Δεν πρόκειται για συμβουλές που απευθύνονται σε τέλειες γυναίκες, οι οποίες ζουν σε ιδανικές συνθήκες. Αντίθετα, απευθύνονται σε όλες εμάς που αναζητάμε χρόνο για να γυμναστούμε, ενώ θέλουμε κίνητρα για να είμαστε συνεπείς και αποτελέσματα για να μην απογοητευόμαστε...


1ος κανόνας: Δες αποτέλεσμα με το σωστό πρόγραμμα


Τρία κυκλικά προγράμματα των 30 λεπτών, κατανεμημένα μες στην εβδομάδα, αρκούν για ενδυνάμωση όλων των μυϊκών ομάδων και επαρκή καρδιαγγειακή άσκηση. Επιπλέον καρδιαγγειακές ασκήσεις, πέντε φορές την εβδομάδα για μισή ώρα, όπως, για παράδειγμα, περπάτημα ή τρέξιμο, συμπληρώνουν τον τέλειο συνδυασμό που θα προσφέρει καλή ποιότητα ζωής και φυσικά σώμα με τέλεια γράμμωση.


2ος κανόνας: Επένδυσε πρώτα απ' όλα στην υγεία σου


Γυμνάσου πρώτα γι' αυτήν. Επομένως τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται, γι' αυτό και η αποφυγή του καπνίσματος και ο έλεγχος της κατανάλωσης αλκοόλ είναι απαραίτητα για να διασφαλίσεις καλύτερη υγεία. Παράλληλα, για ένα γερό σώμα απαιτείται σωστή διατροφή. Έτσι, λοιπόν, πρέπει να λαμβάνεις 25-30 γραμμ. φυτικών ινών κάθε μέρα, να καταναλώνεις φρούτα και λαχανικά πέντε φορές την ημέρα, να περιορίσεις την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και να αυξήσεις αυτήν του άπαχου κρέατος και ψαριού. Εάν ακολουθήσεις όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τέσσερις ώρες εβδομαδιαίας άσκησης, θα ζήσεις κατά προσέγγιση 8 χρόνια περισσότερο, έχοντας κατά 60% μικρότερη πιθανότητα για εμφάνιση κάποιας μορφής καρκίνου και μειώνοντας τον κίνδυνο για έμφραγμα και διαβήτη.


Ραχιαίοι κατά του τοπικού πάχους; Κι όμως, ναι!
3ος κανόνας: Καταπολέμησε το τοπικό λίπος με ραχιαίους!


Σύμφωνα με τον Γκάρι Χέβιν, το σώμα είτε θα αποθηκεύσει λίπος είτε θα το κάψει, ανεξάρτητα από τη γονιδιακή σύσταση του καθενός. Μην απατάσαι: δεν υπάρχει αυτό που λέμε «τοπικό αδυνάτισμα», γιατί το λίπος καίγεται αναλογικά σε όλο το σώμα. Για να αποκτήσεις λεπτή μέση και δυνατούς κοιλιακούς, εστίασε στους μυς. Πρέπει να εκτελείς τακτικά ασκήσεις για τους κοιλιακούς, αλλά ταυτόχρονα να γυμνάζεις και την πλάτη σου με ραχιαίους, καθώς οι τελευταίοι στην πραγματικότητα «τραβούν» τους κοιλιακούς. Εάν, λοιπόν, αυτοί είναι ατροφικοί, η κοιλιά αυτόματα πετάγεται έξω. Μην ξεχνάς ποτέ να κάνεις και στρέτσινγκ (διατάσεις), με το οποίο τεντώνεις τους μυς και βοηθάς το στομάχι να γίνει επίπεδο, σε συνδυασμό με τους κοιλιακούς.
4ος κανόνας: Κόπιασε για γερή καρδιά


Η καρδιά είναι ένας μυς, όπως και όλοι οι άλλοι μύες του σώματος, και πρέπει να την ασκείς με τέτοιον τρόπο, ώστε να αυξάνεται ο ρυθμός της για περίπου 20 λεπτά. Εάν το κάνεις τακτικά, τότε σιγά σιγά αποκτάς περισσότερη αντοχή και διάρκεια στην άσκηση. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αρκεί να κινείσαι πολύ, να πηγαίνεις για περπάτημα ή τρέξιμο, αλλά αυτό δεν είναι αρκετά συγκεκριμένο. Με το να κάνεις, για παράδειγμα, το γύρο του τετραγώνου σε αργό ρυθμό, ουσιαστικά δεν προσφέρεις τίποτα στην καρδιά σου παρά μόνο στον εφησυχασμό σου. Πρέπει να το πάρεις πιο σοβαρά: να περπατάς με έντονο ρυθμό και ταυτόχρονα να τσεκάρεις το ρυθμό της.
5ος κανόνας: Τσίμπησε κάτι πριν από το γυμναστήριο


Να θυμάσαι ότι η κατανάλωση μιας καλής πηγής πρωτεϊνών πριν από την εκτέλεση ενδυναμωτικών ασκήσεων επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της άσκησης και αναπτύσσει όχι μόνο την ενέργειά σου, αλλά και τους μυς σου. Οι πρωτεΐνες της τροφής αποτελούν για τον άνθρωπο τη μοναδική πηγή αμινοξέων για τη σύνθεση νέων ιστών και την «επισκευή» καθημερινών κυτταρικών φθορών.


Δες πως θα καις λίπος, όχι μόνο θερμίδες!


6ος κανόνας: Κάψε λίπος, όχι μόνο θερμίδες


Εάν θες να απαλλαγείς από λίγα κιλά, τότε η προτροπή «φάε λιγότερο, κινήσου περισσότερο» ίσως να σου φέρει αποτελέσματα. Εάν, όμως, έχεις μόλις γεννήσει και επιθυμείς να χάσεις 20 κιλά, με αυτό τον τρόπο θα καταφέρεις να χάσεις κάποια και μόλις ξαναρχίσεις να τρως κανονικά θα τα πάρεις πίσω. Η μέθοδος για να μην ξαναπάρεις τα κιλά που έχασες, χωρίς να βρίσκεσαι σε δίαιτα συνεχώς, είναι να καις σωματικό λίπος, όχι απλώς να χάνεις βάρος. Στις περισσότερες δίαιτες επέρχεται η απώλεια μυϊκού ιστού, ενώ στην πραγματικότητα δεν πρέπει να χάσεις καθόλου από αυτόν. Αντίθετα, πρέπει να λαμβάνεις πολλές πρωτεΐνες για να τους τρέφεις και να εκτελείς ασκήσεις ενδυνάμωσης για να τους προστατεύεις. Τότε, αντί να τρως λιγότερο, καταναλώνεις κανονικά γεύματα και ζυγίζεσαι καθημερινά. Εάν αυξηθεί λίγο το βάρος σου, κάνεις μια δίαιτα για δύο μέρες και το καις, κι έπειτα ξανατρώς κανονικά. Με τον καιρό, παίρνεις πιο αραιά τα κιλά που έχασες, γιατί ο μεταβολισμός σου σιγά σιγά αρχίζει να επιταχύνει.
7ος κανόνας: Εάν είσαι αρχάρια στη γυμναστική, το μυστικό είναι η ισορροπία


Για την επίτευξή της βασίσου στα τρία μέρη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος γυμναστικής: την ενδυνάμωση, τις καρδιαγγειακές ασκήσεις και τις διατάσεις. Συνήθως οι γυναίκες παραλείπουν το στρέτσινγκ κατά την άσκησή τους, το οποίο όμως διαρκεί μόνο 5 λεπτά και αυξάνει τη δύναμή σου κατά 20%, ενώ ταυτόχρονα κάνει πιο εύκαμπτες τις αρθρώσεις σου. Με την ενδυνάμωση απομονώνεις τους μυς και τους γυμνάζεις αρκετές φορές την εβδομάδα, αναπτύσσοντας μεγαλύτερη αντίσταση από αυτήν που έχουν συνηθίσει. Οι καρδιαγγειακές ασκήσεις αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς σε επίπεδο εκγύμνασης και τους κρατούν σε αυτόν το ρυθμό για περίπου 20 λεπτά. Πρέπει να εκτελείς και τα τρία μέρη, να ασκείσαι με όρεξη και να κάνεις τη γυμναστική μια υγιή ρουτίνα, όπως το βούρτσισμα των δοντιών σου!
8ος κανόνας: Απόφυγε τα συνηθισμένα λάθη


Αυτό που παρατηρείται συχνά είναι ότι οι γυναίκες ασκούνται με αρκετό διάδρομο ή αερόμπικ και φεύγουν από το γυμναστήριο χωρίς να έχουν κάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης και στρέτσινγκ, τα οποία όμως θεωρούνται πολύ σημαντικά. Παράλληλα, μην αρκείσαι μόνο στις ασκήσεις του γυμναστηρίου. Προσπάθησε, αν είναι δυνατόν, να περπατάς γρήγορα και έντονα ή να κάνεις τζόγκινγκ, για πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. 

Κλειστά τα σχολεία λόγω των εκλογών

http://www.newsbeast.gr/files/temp/C6930957E9D6EFF6930D7E6D50EF4E61.jpgΧαράς ευαγγέλια για τους μαθητές...
Κλείνουν τα σχολεία στις 4 και 7 Μαΐου λόγω των εκλογών του 2012, καθώς τα σχολικά κτίρια θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα στις εκλογές της 6ης Μαΐου.



Αυτό αναφέρεται σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Β. Κουλαϊδή, που εστάλη στις περιφερειακές διευθύνσεις και τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να κανονίσουν οι εκπαιδευτικοί τα σχετικά με την μετάβασή τους στο τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, λαμβάνοντας ειδική άδεια.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ-ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

Στα πλαίσια της λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου, κάθε ημέρα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, και κατά τις ώρες 14.00-16.00 το μεσημέρι, στο ισόγειο του Κτιρίου Πνευματικού (Μεσσαπίων 10-Χαλκίδα), μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ευβοίας δέχονται φάρμακα που περισσεύουν από όλους μας και είναι σε καλή κατάσταση, δίχως να έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους (ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΧΑΠΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΛΕΙΠΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΧΑΠΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΟΧΙ ΣΙΡΟΠΙΑ, ΚΟΛΛΥΡΙΑ, ΚΡΕΜΕΣ, ΕΙΣΠNΕΟΜΕΝΑ Ή ΣΠΡΕΪ (ΑΝΟΙΓΜΕΝΑ), ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ).

Σ’ αυτήν την προσπάθεια, η βοήθεια όλων είναι απολύτως απαραίτητη!

5 Τραυματίες σε σύγκρουση τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Χαλκίδα- Αθήνα

Πέντε άτομα - επιβάτες της αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Χαλκίδα- Αθήνα και ένας μηχανοδηγός τραυματίστηκαν το πρωί της Tρίτης 24 Aπριλίου.


Το δυστύχημα έγινε στο Mενίδι Aττικής, και οφείλεται σε σύγκρουση της αμαξοστοιχίας και μιας ντηζελομηχανής.

Συγκεκριμένα, το τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Xαλκίδα - Aθήνα συγκρούστηκε με βοηθητική μηχανή συρμού, στις 8:25 το πρωί, μέσα στον σταθμό του ΟΣΕ στο Μενίδι.

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Οδηγός για τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο

Οδηγός για τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο

Τα βασικά δικαιώματα των πολιτών και των επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, οι κανόνες συμπεριφοράς των δημόσιων υπαλλήλων έναντι των εξυπηρετούμενων, αλλά και οι υποχρεώσεις των πολιτών απέναντι στους δημόσιους υπαλλήλους περιγράφονται σε δύο εγκυκλίους που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Οι δύο εγκύκλιοι με θέμα «Δικαιώματα των πολιτών και των επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες» και «Σχέσεις δημόσιων υπαλλήλων και πολιτών: Οδηγός ορθής διοικητικής συμπεριφοράς» συντάχθηκαν στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση της ποιότητας, της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών που παρέχουν οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του δημόσιου τομέα και την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης.

Δικαιώματα πολιτών και επιχειρήσεων

- Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τηλεφωνική αίτηση, μέσω του ΟΤΕ, προκειμένου να ζητήσουν την έκδοση αντιγράφων βεβαιώσεων ή πιστοποιητικών, παράλληλα με τη δυνατότητά τους να μεταβαίνουν στα ΚΕΠ ή στις διοικητικές αρχές. Έτσι, καλώντας τον τετραψήφιο αριθμό 1502 ζητούν την έκδοση και αποστολή με συστημένη επιστολή, ορισμένων πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων στη διεύθυνση που δηλώνουν καταβάλλοντας 4,2 ευρώ (τηλεφωνικό και ταχυδρομικό τέλος). Εάν δεν ζητήσουν την αποστολή με συστημένη επιστολή και παραλάβουν τα αντίγραφα των πιστοποιητικών οι ίδιοι, από την αρμόδια υπηρεσία που τα εξέδωσε, τότε καταβάλλουν μόνο 2,2 ευρώ για το κόστος της τηλεφωνικής αίτησης.

- Πέραν της τηλεφωνικής αίτησης οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις για τη χορήγηση πιστοποιητικών του Δημοσίου και μέσω του προσωπικού τους ηλεκτρονικού υπολογιστή, με επίσκεψή τους στην Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης «Ερμής» (www.ermis.gov.gr). Στην αίτησή τους δηλώνουν και το ΚΕΠ που θα διεκπεραιώσει το αίτημά τους και από το οποίο θα παραλάβουν το πιστοποιητικό. Η ενημέρωση των πολιτών για την παραλαβή του πιστοποιητικού γίνεται με τηλεφωνική επικοινωνία του ΚΕΠ με τους πολίτες. Κατά συνέπεια, οι πολίτες για να εξυπηρετηθούν επισκέπτονται μία και όχι δύο φορές το ΚΕΠ.

- Μέσω της πύλης «Ερμής» (www.ermis.gov.gr) οι πολίτες μπορούν να πληροφορηθούν για τις διαδικασίες που διεκπεραιώνονται μέσω των ΚΕΠ, να αναζητήσουν οποιαδήποτε πληροφορία για το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για την έκδοση απλών πιστοποιητικών, τα οποία στη συνέχεια παραλαμβάνουν από το ΚΕΠ της επιλογής τους, και να υποβάλλουν αιτήσεις για διαδικασίες στα κράτη- μέλη της ΕΕ.

- Τα στοιχεία της ταυτότητας των ενδιαφερομένων που αναφέρονται στην αίτηση, αποδεικνύονται ως εξής: όταν πρόκειται για Έλληνες πολίτες από το δελτίο ταυτότητας ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων. Στην περίπτωση πολιτών Κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύονται από το δελτίο ταυτότητας ή το διαβατήριο και στις περιπτώσεις υπηκόων τρίτης χώρας από το ισχύον διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο που αναγνωρίζεται από διεθνείς συμβάσεις, καθώς και τη θεώρηση εισόδου ή την άδεια διαμονής που αποδεικνύει ότι έχουν εισέλθει και διαμένουν νόμιμα στη χώρα.

- Σε περίπτωση που ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να προσέλθει αυτοπροσώπως ενώπιον των διοικητικών αρχών για να υποβάλει αίτηση ή να παραλάβει την τελική διοικητική πράξη, επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων πολιτών από τρίτα πρόσωπα προς τη διοίκηση, μόνο εφόσον αυτά προσκομίζουν τη νόμιμη γι' αυτό εξουσιοδότηση, η οποία πρέπει να φέρει και τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του εξουσιοδοτούντος.

- Οι διοικητικές αρχές πρέπει να απαντούν σε αιτήματα πολιτών και να διεκπεραιώνουν τις σχετικές υποθέσεις αμέσως και αν αυτό δεν είναι δυνατόν εντός προθεσμίας 50 ημερών (από τη συγκέντρωση του συνόλου των δικαιολογητικών) κατ' ανώτατο όριο εφόσον από ειδικές διατάξεις δεν προβλέπονται διαφορετικές προθεσμίες. Για υποθέσεις αρμοδιότητας περισσότερων υπηρεσιών η ανωτέρω προθεσμία παρατείνεται κατά δέκα ακόμη ημέρες. Υπογραμμίζεται ότι οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να εξυπηρετούν τους πολίτες κατά την πρώτη προσέλευσή τους στην υπηρεσία. Αν η αίτηση υποβληθεί σε αναρμόδια υπηρεσία, η υπηρεσία αυτή οφείλει μέσα σε τρεις ημέρες να τη διαβιβάσει στην αρμόδια και να το γνωστοποιήσει στον ενδιαφερόμενο. Εάν κάποια υπόθεση δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί λόγω αντικειμενικής αδυναμίας, ειδικά αιτιολογημένης, η αρμόδια υπηρεσία οφείλει εντός πέντε τουλάχιστον ημερών πριν από την εκπνοή της προβλεπόμενης προθεσμίας να γνωστοποιήσει εγγράφως στον αιτούντα τους λόγους της καθυστέρησης, τον υπάλληλο που έχει αναλάβει την υπόθεση και τον αριθμό τηλεφώνου του για την παροχή κάθε χρήσιμης πληροφορίας.

Επίσης, οι διοικητικές αρχές οφείλουν να χορηγούν άμεσα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, ώστε να αποφεύγεται η εκ νέου επίσκεψη των ενδιαφερομένων στην υπηρεσία. Αν η άμεση χορήγησή τους δεν είναι δυνατή, αποστέλλονται ταχυδρομικά στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ο ενδιαφερόμενος το αργότερο σε δέκα ημέρες. Η μη τήρηση των παραπάνω προθεσμιών οδηγεί σε δικαίωμα του ενδιαφερόμενου πολίτη να υποβάλει αίτηση για την καταβολή πλήρους αποζημίωσης.

- Κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα ύστερα από γραπτή αίτησή του, να έχει πρόσβαση στα αρχεία της Διοίκησης και να λαμβάνει γνώση, εντός προθεσμίας 20 ημερών, είτε με επιτόπια έρευνα, είτε με χορήγηση αντιγράφων, των διοικητικών εγγράφων, καθώς και των ιδιωτικών εγγράφων που φυλάσσονται στις δημόσιες υπηρεσίες και είναι σχετικά με την υπόθεσή του, η οποία εκκρεμεί ή έχει διεκπεραιωθεί σε αυτές.- Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητά από όλες τις διοικητικές αρχές και τα ΚΕΠ την επικύρωση αντιγράφων διοικητικών εγγράφων, αντιγράφων ιδιωτικών εγγράφων ή εγγράφων που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές αρχές (εφόσον έχουν επικυρωθεί πρωτίστως από δικηγόρο), καθώς και ιδιωτικών εγγράφων για τα οποία έχει υπάρξει ειδικότερη ρύθμιση με την έκδοση της προβλεπόμενης κοινής υπουργικής απόφασης. Είναι παράνομη τόσο η άρνηση διοικητικής αρχής να προβεί στη διεκπεραίωση των ανωτέρω διαδικασιών, όσο και η παραπομπή για τις συγκεκριμένες διοικητικές πράξεις σε άλλη διοικητική αρχή.

- Μέσω των ΚΕΠ οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώσουν πάνω από 1.000 διοικητικές διαδικασίες φορέων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σύντομα, επιλεγμένα ΚΕΠ σε κάθε νομό πρόκειται να λειτουργήσουν ως «υπηρεσίες μιας στάσης» για την ίδρυση ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών κάθε μορφής.

- Οι δημόσιες υπηρεσίες διευκολύνουν την ενημέρωση των πολιτών, τον κοινωνικό διάλογο, την κριτική και το νόμιμο έλεγχο, χωρίς να απαιτούν από τον πολίτη να θεμελιώσει ειδικό έννομο συμφέρον. Η άρνηση παροχής πληροφοριών και η αναγραφή μάλιστα σε θυρίδες δημόσιων υπηρεσιών της φράσης «Δεν δίδονται πληροφορίες» έρχεται σε αντίθεση με την ίδια τη φύση της δημόσιας υπηρεσίας.

- Στην κατεύθυνση της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών εφαρμόζονται διατάξεις για την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών. Στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκε η κατάργηση δικαιολογητικών και η αντικατάστασή τους με υπεύθυνη δήλωση. Μέχρι σήμερα έχουν καταργηθεί τα πιστοποιητικά περί μη άσκησης ποινικής δίωξης και περί μη παραπομπής σε δίκη σε όλες τις διοικητικές διαδικασίες, η υποβολή αντιγράφου ποινικού μητρώου σε 150 διοικητικές διαδικασίες, και η υποβολή πιστοποιητικού περί μη θέσεως σε δικαστική συμπαράσταση και αντιγράφου ποινικού μητρώου ως δικαιολογητικών στις διαδικασίες εγγραφής μέλους στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Επίσης, εφαρμόζεται το μέτρο της αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών από τις υπηρεσίες των Υπουργείων, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και των Αποκεντρωμένων διοικήσεων.

Ο πολίτης υποβάλλει σε δημόσια υπηρεσία αίτηση για τη διεκπεραίωση της οποίας απαιτούνται ενδιάμεσα δικαιολογητικά. Στη συνέχεια, η υπηρεσία διεκπεραιώνει το αίτημα αναζητώντας τα δικαιολογητικά που υπάγονται στις συγκεκριμένες διαδικασίες αποστέλλοντας με φαξ σχετικό έγγραφο στην αρμόδια για την έκδοσή τους υπηρεσία εντός 24 ωρών. Η τελευταία είναι υποχρεωμένη εντός 48 ωρών από την παραλαβή της αίτησης να αποστείλει τα αιτούμενα δικαιολογητικά αρμοδιότητάς της με φαξ στην αρχική υπηρεσία, ώστε να προχωρήσει στην έκδοση της διοικητικής πράξης. Ο κατάλογος με το σύνολο των δικαιολογητικών που αναζητούνται αυτεπάγγελτα καθώς και κάθε άλλου είδους σχετική πληροφορία βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.ydmed.gov.gr (στη διαδρομή Διοικητική Μεταρρύθμιση - Δημόσια Διοίκηση - Αυτεπάγγελτη Αναζήτηση Δικαιολογητικών).

- Η είσοδος του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες, τους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και τα λοιπά ΝΠΔΔ για τις οποίες δεν ίσχυε περιορισμένο ωράριο εισόδου του κοινού γίνεται κάθε εργάσιμη ημέρα από τις 9 π.μ. ως τις 3 μ.μ. Διατηρούνται σε ισχύ οι ειδικές ρυθμίσεις για τις ώρες εισόδου κοινού στους φορείς και τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Ειδικά για τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τις δημόσιες διαχειρίσεις, το πέρας εισόδου του κοινού ορίζεται στις 2.30 μ.μ., χωρίς να θίγεται η καθορισμένη ώρα έναρξης εισόδου του κοινού, που ισχύει σήμερα. Σε περίπτωση όμως που υπάρχει συνεργασία, (π.χ. υποχρέωση κατάθεσης χρημάτων μετά το πέρας των συναλλαγών), με πιστωτικά ιδρύματα και αυτή καθίσταται δυσχερής, τότε η είσοδος του κοινού επιτρέπεται μέχρι τις 2 μ.μ.

Η είσοδος του κοινού στα γραφεία πρωτοκόλλου και στα Γραφεία Υποδοχής Πολιτών επιτρέπεται από τις 7.30 π.μ. ως τις 3.30 μ.μ. Η ρύθμιση αυτή δεν ισχύει για τα γραφεία των υπουργών, υφυπουργών, προέδρων Διοικητικών Συμβουλίων, διοικητών και υποδιοικητών Ν.Π.Δ.Δ.. Επίσης δεν ισχύουν οι ανωτέρω ώρες εισόδου του κοινού για την Κεντρική Υπηρεσία των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, για τα οποία ισχύουν οι ειδικά καθοριζόμενες από αυτά ημέρες και ώρες υποδοχής του κοινού.

- Η Δημόσια Διοίκηση οφείλει να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες ίδιες δυνατότητες άσκησης των δικαιωμάτων τους. Η έλλειψη της προσβασιμότητας σε υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά συνιστά παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Όλοι οι υπόχρεοι φορείς πρέπει να εκπονούν σε ετήσια βάση προγραμματισμό, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, κοστολόγηση και χρηματοδότηση των έργων προσβασιμότητας ΑΜΕΑ στα κτίρια ευθύνης τους, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία (Γ.Ο.Κ.). Τα ΚΕΠ που εκ της φύσεώς τους αποτελούν ένα διαρκή δίαυλο επικοινωνίας των πολιτών με το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης παρέχοντας πληροφόρηση και εξυπηρέτηση, πρέπει να είναι πλήρως προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία και γενικότερα σε όλα τα εμποδιζόμενα άτομα. Τα άτομα με αναπηρία που προσέρχονται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τα ΚΕΠ της χώρας πρέπει να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να αναρτηθεί ειδική πινακίδα σε εμφανές σημείο που θα αναγράφει με ευανάγνωστα γράμματα τη φράση «Τα ΑΜΕΑ εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα»

.- Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης δημιούργησαν την πρώτη εξειδικευμένη διαδικτυακή πύλη για τους πολίτες με αναπηρία www.amea.gov.gr. Σε αυτήν παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης, συμβουλευτικής, πληροφόρησης και επικοινωνίας, απολύτως προσπελάσιμες σε όλες τις μορφές αναπηρίας.

- Η Διοίκηση, όταν εκδίδει οποιαδήποτε ατομική διοικητική πράξη, οφείλει να πληροφορεί τον ενδιαφερόμενο, με την εν λόγω πράξη, και για την τυχόν δυνατότητα άσκησης, κατ’ αυτής, της προβλεπόμενης ειδικής διοικητικής ή ενδικοφανούς προσφυγής και να κάνει μνεία του αρμόδιου για την εξέτασή της οργάνου, της προθεσμίας, καθώς και των συνεπειών παράλειψης της άσκησής της. Όταν δεν προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις η δυνατότητα άσκησης ειδικής προσφυγής, ο ενδιαφερόμενος δικαιούται, με αίτησή του, να ζητήσει είτε από τη διοικητική αρχή η οποία εξέδωσε την πράξη, την ανάκληση ή την τροποποίησή της (αίτηση θεραπείας), είτε, από την αρχή η οποία προΐσταται εκείνης που εξέδωσε την πράξη, την ακύρωσή της.

- Πέραν της δυνατότητας που έχει να προσφεύγει στα δικαστήρια, ο πολίτης μπορεί να απευθύνεται επιπροσθέτως, για την υποβολή των καταγγελιών του, τη διενέργεια συγκεκριμένων ελέγχων για τις πράξεις ή παραλείψεις της διοίκησης, στους εξής φορείς: στον Συνήγορο του Πολίτη, στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Ο Συνήγορος του Πολίτη ερευνά ατομικές διοικητικές πράξεις ή παραλείψεις ή υλικές ενέργειες οργάνων των δημόσιων υπηρεσιών που παραβιάζουν δικαιώματα ή προσβάλλουν νόμιμα συμφέροντα φυσικών ή νομικών προσώπων. Ερευνά, επίσης, ενέργειες ή παραλείψεις της δημόσιας διοίκησης και ιδιωτών που παραβιάζουν τα δικαιώματα του παιδιού. Κάθε πολίτης, προτού καταφύγει στην Αρχή, θα πρέπει να έχει έλθει σε επαφή με τη δημόσια υπηρεσία με την οποία σχετίζεται η υπόθεσή του.

Μόνον εφόσον η επαφή αυτή με τη δημόσια υπηρεσία δεν έχει οδηγήσει σε επίλυση του προβλήματος μπορεί να καταθέσει αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη. Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει ως αποστολή τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, την παρακολούθηση και αξιολόγηση του έργου του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και όλων των ιδιαίτερων Σωμάτων και Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και τον εντοπισμό φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης.

Το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, διασφαλίζει την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, με την επισήμανση φαινομένων κακοδιοίκησης, διαφθοράς, αδιαφανών διαδικασιών, αναποτελεσματικότητας, χαμηλής παραγωγικότητας και κακής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών.

- Η Διοίκηση είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η διαδικασία ελέγχου για τη διαπίστωση της μη συμμόρφωσης της Διοίκησης σε δικαστική απόφαση ξεκινά έπειτα από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου που υποβάλλεται ατελώς στη γραμματεία του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση ή στη γραμματεία του οικείου ανώτατου δικαστηρίου, η οποία τη διαβιβάζει χωρίς καθυστέρηση προς το αρμόδιο τριμελές συμβούλιο.

- Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει περιστατικά ανάρμοστης συμπεριφοράς, αδικαιολόγητης μη εξυπηρέτησής του, μη έγκαιρης διεκπεραίωσης των υποθέσεών του, άρνησης συνεργασίας με τα ΚΕΠ των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, οποιασδήποτε παράβασης των υπαλλήλων των ΚΕΠ που συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις καθώς και μη τήρησης των περί απλούστευσης των διαδικασιών και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας διατάξεων, απευθυνόμενος στο ΚΕΠ της επιλογής του και συμπληρώνοντας ειδικό έντυπο αίτησης-καταγγελίας.

Υποχρεώσεις των δημοσίων υπαλλήλων

Στις υποχρεώσεις των δημοσίων υπαλλήλων αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

- Δεν είναι δυνατή η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος για να δικαιολογηθεί οποιαδήποτε απόκλιση από την αρχή της νομιμότητας.

- Η εξυπηρέτηση του πολίτη αποτελεί βασική επιδίωξη και μέλημα του δημοσίου υπαλλήλου

- Ο δημόσιος υπάλληλος εκτός από κρατικός λειτουργός παραμένει και πολίτης. Οφείλει λοιπόν να συμπεριφέρεται απέναντι στους πολίτες που συναλλάσσονται μαζί του με τον ίδιο τρόπο που θα απαιτούσε να συμπεριφέρονται οι άλλοι στον ίδιο και τους οικείους του, και συγκεκριμένα με ευπρέπεια και σεβασμό, επαγγελματισμό, ανιδιοτέλεια και ακεραιότητα.

- Ευπρέπεια και σεβασμός. Ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει να έχει επιμελημένη και ευπρεπή εμφάνιση, να συμπεριφέρεται με ευγένεια και κοσμιότητα, να απευθύνεται στους πολίτες στον πληθυντικό, να μην καπνίζει, να εξυπηρετεί τους πολίτες κατά το ωράριο που έχει ορίσει η υπηρεσία του, να μην κάνει εξωϋπηρεσιακή χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή του, να μην διακόπτει για προσωπικές του υποθέσεις την επικοινωνία με τους πολίτες που συναλλάσσεται, να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και κατανόηση τους δύστροπους ή εριστικούς πολίτες, αποφεύγοντας τις εντάσεις ή τους διαπληκτισμούς.Επίσης, να μην εκδηλώνει ούτε και να διαδίδει τις πολιτικές, θρησκευτικές και φιλοσοφικές του πεποιθήσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων του, να μην επηρεάζεται κατά τη συναλλαγή του με τον πολίτη, από το φύλο, την εθνικότητα, τη φυλή, τη γλώσσα, την καταγωγή και τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις του και γενικότερα να αποφεύγει κάθε πράξη που θα μπορούσε να προσβάλει ή να μειώσει την προσωπικότητα ή την επαγγελματική υπόσταση των ατόμων, με τα οποία συναλλάσσεται.

- Επαγγελματισμός. Ο δημόσιος υπάλληλος οφείλει να έχει άριστη γνώση του αντικειμένου του και να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις που σημειώνονται στον επαγγελματικό χώρο του. Επίσης, πρέπει να προσπαθεί, με τρόπο απλό και κατανοητό, να εξηγεί στους πολίτες τα σχετικά με την υπόθεσή τους και να τους καθοδηγεί σωστά, να είναι όσο το δυνατό πιο εξυπηρετικός και να απαντά στις ερωτήσεις που του τίθενται με τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα και ακρίβεια, αποφεύγοντας τη χρήση νομικών ή δύσκολα κατανοητών όρων και τεκμηριώνοντας πάντοτε τις απόψεις του.Αν μία υπόθεση είναι περίπλοκη και δεν μπορεί να τη διεκπεραιώσει ή να παράσχει τις ζητούμενες πληροφορίες ή διευκρινίσεις προφορικά, προτείνει στον πολίτη να υποβάλει γραπτώς το αίτημά του προς την υπηρεσία. Επίσης, όταν τηρεί σειρά προτεραιότητας κατά την εξυπηρέτηση των πολιτών, πρέπει να λαμβάνει ειδική μέριμνα για άτομα με αναπηρίες, εγκύους, μητέρες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, αλλά και να αντιμετωπίζει με διακριτικότητα και ευαισθησία τους πολίτες, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε κατάσταση πένθους, σύγχυσης, ψυχικού κλονισμού ή όταν ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. άνεργοι, ηλικιωμένοι ή αναλφάβητοι).

- Σε περίπτωση απώλειας φακέλου που αφορά υπόθεση πολίτη οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επανασύστασή του.

- Ο δημόσιος υπάλληλος απέχει ή ζητά να εξαιρεθεί από το χειρισμό υπόθεσης όταν η ικανοποίηση προσωπικού συμφέροντός του συνδέεται με την έκβαση της υπόθεσης, είναι σύζυγος ή συγγενής εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, κατ’ ευθείαν μεν γραμμή απεριορίστως εκ πλαγίου δε έως και τετάρτου βαθμού, με κάποιον από τους ενδιαφερομένους, ή έχει ιδιαίτερη σχέση φιλίας ή εχθρότητας με τους ενδιαφερομένους.

Επίσης, όταν κρίνει ότι συντρέχει στο πρόσωπό του λόγος που επιβάλλει την αποχή του, το δηλώνει αμέσως στην προϊσταμένη αρχή ή τον προεδρεύοντα του συλλογικού οργάνου και απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια μέχρι να υπάρξει σχετική απόφαση.

- Ο δημόσιος υπάλληλος καλλιεργεί, με κάθε τρόπο, το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών και αποφεύγει κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση την εντιμότητα, την προσήλωση στο καθήκον ή την ηθική του ακεραιότητα. Σε περίπτωση αμφιβολίας, αποφεύγει κάθε πράξη που θα μπορούσε να δημιουργήσει υπόνοιες ότι παραβιάζει το νόμο ή τις ηθικές αρχές που πρέπει να διέπουν τις ενέργειές του.

Είναι έντιμος και δεν αποδέχεται, άμεσα ή έμμεσα, οποιοδήποτε δώρο (προσφορά αντικειμένου ή υπηρεσίας με χρηματική αξία, δάνειο, έκπτωση, διευκόλυνση, διασκέδαση, φιλοξενία, ταξίδι, στέγαση και διατροφή σε χαμηλή τιμή, καθώς και εκπαίδευση) για υπόθεση που ο ίδιος χειρίζεται, είτε προέρχεται από τον ενδιαφερόμενο πολίτη είτε από τρίτο. Εάν ο ίδιος ή κάποιος από τους στενούς συγγενείς του γίνει αποδέκτης δώρου, οφείλει, αφού ενημερώσει σχετικά την υπηρεσία του, να το επιστρέψει αμέσως ή να πληρώσει την αγοραία αξία του.

Δεν χρησιμοποιεί το αξίωμά του για να αποκομίσει προσωπικά οφέλη ή για να ευνοήσει κάποιο προϊόν, υπηρεσία ή επιχείρηση και γενικά το ιδιωτικό συμφέρον τρίτων, ούτε επιτρέπει σε συγγενείς ή φίλους του να επικαλεσθούν άμεσα ή έμμεσα την ιδιότητά του για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.

- Οι υπηρεσίες και κατ’ επέκταση οι υπάλληλοι έχουν υποχρέωση ανάρτησης των νόμων, των κανονιστικών πράξεων και εν γένει πράξεων των κυβερνητικών και διοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο, με την επιφύλαξη των κανόνων για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων ευαίσθητου προσωπικού χαρακτήρα και απορρήτων, προκειμένου να επιτυγχάνονται η έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση των πολιτών, η διαφάνεια και ο αποτελεσματικός έλεγχος της κυβερνητικής και διοικητικής δράσης.

- Ο δημόσιος υπάλληλος υποχρεούται να παραλαμβάνει κάθε αίτηση που υποβάλλεται στην υπηρεσία του και να χορηγεί στον ενδιαφερόμενο απόδειξη παραλαβής στην οποία περιλαμβάνονται ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης, η προθεσμία εντός της οποίας υφίσταται υποχρέωση προς διεκπεραίωση της υπόθεσης, καθώς και η επισήμανση ότι σε περίπτωση υπέρβασης των χρονικών ορίων που προβλέπονται, παρέχεται η δυνατότητα αποζημίωσης. Αν η αίτηση έχει υποβληθεί σε αναρμόδια υπηρεσία ο υπάλληλος φροντίζει μέσα σε τρεις (3) ημέρες, να τη διαβιβάσει στην αρμόδια και να γνωστοποιήσει τούτο στον ενδιαφερόμενο.

- Ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να εξυπηρετεί τους πολίτες αμέσως, δηλαδή κατά την πρώτη προσέλευσή τους στην υπηρεσία, προκειμένου να αποφεύγεται η ταλαιπωρία μιας δεύτερης επίσκεψης, εφόσον η φύση του αιτήματος το επιτρέπει.

- Ο υπάλληλος οφείλει να ενημερώνεται διαρκώς για το νέο θεσμικό πλαίσιο συμπεριλαμβανομένου και εκείνου του κοινοτικού και διεθνούς δικαίου. Επίσης, οφείλει να γνωρίζει τόσο τα δικαιώματα όσο και τις υποχρεώσεις του, όπως αυτά προδιαγράφονται στην κείμενη νομοθεσία και νομολογία. Εξάλλου, οφείλει να ενημερώνει γραπτώς την υπηρεσία του για τα προβλήματα που δημιουργεί η ύπαρξη ασαφών, ελλιπών, αντιφατικών, ή περίπλοκων και παρωχημένων ρυθμίσεων κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Υποχρεώσεις των πολιτών

Από την πλευρά του ο πολίτης οφείλει:

- Να υπακούει στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, καθώς και να ενεργεί σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς και τους κανόνες της Δημόσιας Διοίκησης.

- Να συνεργάζεται με τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών του και να διευκολύνει τους υπαλλήλους με την παροχή των αναγκαίων πληροφοριών και διευκρινίσεων.

- Να μην προβαίνει σε ψευδείς δηλώσεις ή στην υποβολή παραποιημένων ή πλαστογραφημένων εγγράφων ή στοιχείων.

- Να αποδεικνύει τα στοιχεία της ταυτότητάς του με τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέσα.

- Να συμπεριφέρεται με ευγένεια και σεβασμό προς τους δημόσιους υπαλλήλους.

- Να μην κάνει χρήση επιρροών ή πιέσεων προς τους υπαλλήλους και να μην προσπαθεί να τους δελεάσει με οποιονδήποτε τρόπο, προκειμένου να τους ωθήσει σε παραβίαση των νόμων και των κανόνων και γενικότερα σε παράβαση των καθηκόντων τους.

- Να μην συγκαλύπτει πράξεις ή παραλείψεις που στρέφονται κατά της νομιμότητας.

- Να μην συμβάλλει, με πράξεις ή με παραλείψεις του, στη διαφθορά της δημόσιας διοίκησης και στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

- Να σέβεται τη δημόσια περιουσία και να προβαίνει σε λελογισμένη χρήση του εξοπλισμού των δημόσιων υπηρεσιών.

- Να αποφεύγει την καταχρηστική άσκηση δικαιωμάτων του (π.χ. υποβολή αόριστων ή επαναλαμβανόμενων αιτημάτων), ώστε να συμβάλλει στην ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτησή του.

- Να σέβεται τη δημόσια υγεία τηρώντας τους σχετικούς κανόνες υγιεινής και καθαριότητας, κατά την επίσκεψή του σε καταστήματα διοικητικών αρχών.

- Να συμβάλλει στην προσπάθεια των διοικητικών αρχών για την εξυπηρέτηση πολιτών με αναπηρίες και γενικότερα εμποδιζόμενων ατόμων, δείχνοντας την πρέπουσα κατανόηση.

«Άνοιξαν» οι ουρανοί σε όλη τη χώρα

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού σήμερα Τετάρτη 18 Απριλίου.

«Άνοιξαν» οι ουρανοί σε όλη τη χώρα

Το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ προβλέπει θυελλώδεις ανέμους σε ΝΑ Αιγαίο, Ικάριο και Καρπάθιο Πέλαγος, θάλασσα Σάμου - Ρόδου - Καστελλόριζου, Ανατολικό - ΝΑ Κρητικό και Ιεράπετρα.

Από το λιμάνι του Πειραιά δε φεύγουν τα πλοία για Πάρο και Νάξο, ενώ από τη Ραφήνα το πλοίο Θεόφιλος με προορισμό την Τήνο και τη Μύκονο δεν έλυσε κάβους.

Να σημειωθεί ότι τα «Πηνελόπη» και Super Fast με τον ίδιο προορισμό, αποφασίστηκε να φύγουν, αλλά θα φτάσουν έως την Άνδρο κι εκεί θα κριθεί αν θα συνεχίσουν την πορεία τους.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στην Αττική αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στη Θεσσαλονίκη. Βαθμιαία ο καιρός από το απόγευμα θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 οι οποίοι σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα βόρεια καταιγίδες, οι οποίες στη Θεσσαλία και τις Σποράδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 και στα νότια 8 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα βουνά της δυτικής Μακεδονίας. Βελτίωση του καιρού αναμένεται να σημειωθεί από το απόγευμα και από τα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν το πρωί από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, οι οποίοι σταδιακά από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις νοτιότερες περιοχές όπου πιθανώς πρόσκαιρα να είναι τοπικά ισχυρές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα βουνά της ηπείρου. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται να σημειωθεί από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο νότιο Ιόνιο 8 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς Κέλσιου.

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές θα εκδηλωθούν στα νησιά Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται να σημειωθεί από αργά τη νύχτα Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Γενικά άστατος θα είναι ο καιρός στις Κυκλάδες και τη Κρήτη και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

1. Να ενημερώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ’ όψιν, ανάλογα µε τον προορισµό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.)
2. Να προγραμματίζουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να µη συμπίπτει µε την αιχµή των καιρικών φαινομένων
3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια
4. Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση
5. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς
6. Να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης
7. Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος
8. Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού από τυχόν σκουπίδια.
9. Να αποφεύγουν τη διάβαση επικίνδυνων ρευμάτων ή διαβάσεων.

Αναβολή εξετάσεων Κρατικού Πιστοποιητικού

Η αναβολή διεξαγωγής των εξετάσεων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας...

Η αναβολή αφορά στην εξεταστική περίοδο Μαΐου 2012 για την πιστοποίηση της γνώσης των γλωσσών Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής και Τουρκικής, οι οποίες είχαν ορισθεί για τις 5 και 6 Μαΐου 2012.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων θα γνωστοποιηθούν με νέα ανακοίνωση.


Η πρώτη νύχτα του Άκη Τσοχατζόπουλου στον Κορυδαλλό

Η βαριά πόρτα στην είσοδο των φυλακών έκλεινε, καθώς ο πρώην υπουργός περνούσε το κατώφλι του Κορυδαλλού.

Η πρώτη νύχτα του Άκη Τσοχατζόπουλου στον Κορυδαλλό

Η όψη του παρέπεμπε σε έναν αγέρωχο άνθρωπο, είπαν κάποιοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Άλλοι πάλι είδαν τον ίδιο άνθρωπο διαφορετικά: Τον περιέγραφαν παγωμένο από το σοκ. Επί της «υποδοχής» ήταν αρχιφύλακες.

Όπως κι αν το δει κανείς, δεν είναι λίγο για κάποιον, που μέχρι πριν από λίγες ημέρες απολάμβανε τις ανέσεις σε ένα μικρό παλάτι επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και βρέθηκε στο «κελί 2», στην ΣΤ πτέρυγα. Εκεί, όπου κρατούνται τα λεγόμενα «λευκά κολάρα», δηλαδή οι οικονομικοί εγκληματίες.

Στα ίδια λημέρια, «φιλοξενούνται» και όσοι κρατούμενοι χρίζουν προστασίας επειδή με κάποιο τρόπο συνέδραμαν στην εξάρθρωση κυκλωμάτων οργανωμένου εγκλήματος.

Το κελί του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου συγκαταλέγεται στις λεγόμενες σουίτες του Κορυδαλλού. Είναι μεταξύ αυτών, που διαμορφώθηκαν για να «φιλοξενήσουν» τους χουντικούς.

Και στη συνέχεια απέκτησαν πολλούς γνωστούς «ενοίκους».

Ένα από αυτά είναι το κελί του Νίκου Ντερτιλή.

Σε αυτό βρέθηκε ο Ευάγγελος Καλούσης, που έγινε ευρέως γνωστός ως ο «δικαστής με τη μεζούρα».

Εκεί ήταν ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, αλλά και ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ.

Στους νέους γείτονες του πρώην υπουργού, στην ίδια πτέρυγα, είναι ο κ. Παύλος Ψωμιάδης, άλλοτε ισχυρός άνδρας της «Ασπίς».

Κανονικά, οι προδιαγραφές του κελιού είναι για τετράκλινο. Χρησιμοποιείται, όμως, εδώ και χρόνια ως μονόκλινο ή δίκλινο, αναλόγως του κρατούμενου, που στεγάζει.

Έχει δυνατότητα για να συνδεθεί τηλεόραση, ενώ ο κρατούμενος έχει δικαίωμα να το αναμορφώσει μερικώς σύμφωνα με τις προτιμήσεις του. Πάντοτε, όμως, με δικά του έξοδα.

Το πρώτο πράγμα που ζήτησε ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν να ξεκουραστεί. Έφαγε ό,τι προέβλεπε το μενού της ημέρας. Έχει, πάντως, δικαίωμα να παραγγέλνει «ντελίβερι», φυσικά με δική του χρέωση.

Το δεύτερο, που ζήτησε ο πρώην υπουργός, ήταν να κάνει χρήση δικού του ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων. Και αυτό είναι νόμιμο δικαίωμά του.

Ο πρώτος ξάδελφός του, κ. Νίκος Ζήγγρας, που φέρεται ως ο ταμίας του πρώην υπουργού κατά το κατηγορητήριο, «φιλοξενείται» στην ίδια πτέρυγα. Είναι, όμως, σε διαφορετικό όροφο και σε πιο «ταπεινό» κελί, όπως και συγκατηγορούμενοί του.

Οι επιχειρηματίες κ. Αστέριος Οικονομίδης και κ. Γεώργιος Σαχπατζίδης, είναι στην Α’ πτέρυγα, ενώ η λογίστρια του πρώην υπουργού, κ. Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, στις γυναικείες φυλακές.

Η ζωή και η καριέρα του Δημήτρη Μητροπάνου

Η ζωή και η καριέρα του Δημήτρη Μητροπάνου
Μια από τις πιο σπουδαίες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου σίγησε σήμερα για πάντα...
σκορπίζοντας θλίψη στο πανελλήνιο.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο κορυφαίος λαϊκός τραγουδιστής έφυγε σε ηλικία 64 ετών, αφήνοντας πίσω του μία σπουδαία διαδρομή στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα -από την οποία καταγόταν η μητέρα του- στις 2 Απριλίου του 1948.

Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον ανταρτοπόλεμο, όταν ήρθε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως ζει στην Ρουμανία.

Ο πατέρας του καταγόταν από ένα χωριό της Καρδίτσας , το Καππά.

Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει τα οικονομικά της οικογένειας του. Πρώτα σαν σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων.

Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, κατεβαίνει στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Aχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει ως τραγουδιστής.

Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του, στην οποία τραγούδησε, επισκέφτηκε την Κολούμπια.

Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα οποίο θα δουλέψει στα «Ξημερώματα». Τον Ζαμπέτα τον μνημονεύει ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα. Όπως έχει δηλώσει, «ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι.

Το 1966 ο Μητροπάνος συναντάται για πρώτη φόρα με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Το 1967, ο Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη». Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού «Χαμένη Πασχαλιά», το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης («Εμείς οι δυο» κ.α.), Χρήστος Νικολόπουλος («Πάρε Αποφάσεις» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Γιάννης Σπανός («Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό») ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του '80.


Μέχρι το Σάββατο πατάτες και ρύζι σε χαμηλές τιμές

Η Εθελοντική ομάδα "Μία ...ΣΤΑΣΗ" της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών, ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους, ότι διατίθενται μέχρι και το ΣΑΒΒΑΤΟ 21 /4/2012, από τις 9 .00 το πρωί έως τις 13 το μεσημέρι καθημερινά, σε ισόγειο χώρο επί της οδού (παλαιάς) Ορέστη Μακρή 5 Χαλκίδα, αριστερά πίσω από το περίπτερο, όπως πηγαίνουμε από Λ. Άμμο προς καμάρες,

Πατάτες Νευροκοπίου στην τιμή των 6 ευρώ το 20άκιλο σακί, και ρύζι Ανθήλης Νυχάκι σακί των 5 κιλών στην τιμή των 5 ευρώ. Παρακαλούνται όσοι θέλουν μπορούν να πάνε στο χώρο να πληρώσουν και να παραλάβουν

Από σήμερα ξεκινά το Τραινο-ταξί

Από σήμερα το Τραινο-ταξί
Συνδυασμένη μετακίνηση με τραίνο και ταξί με έκπτωση που φτάνει το 15% εξασφαλίζουν...
από σήμερα οι επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με προορισμό τη Θεσσαλονίκη καθώς τίθεται σε ισχύ η νέα υπηρεσία των Τραινο-ταξί.

Οι επιβάτες δεν θα επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος για την εξασφάλιση της υπηρεσίας ταξί, δεδομένου ότι αποτελεί προσφορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς το επιβατικό κοινό.

Η έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας εφαρμόζεται για τέσσερις μήνες στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την εταιρεία ΕΥΡΩΤΑΞΙ. Αργότερα η συνεργασία θα επεκταθεί και με άλλες εταιρείες ταξί που διαθέτουν κατάλληλα μηχανογραφικά συστήματα, ανάλογα με την ανταπόκριση του επιβατικού κοινού.


Ανείπωτη τραγωδία στην Χαλκίδα: 4χρονο αγγελούδι νεκρό, στις ρόδες αυτοκινήτου!


Κλαίει όλη η Χαλκίδα με την τραγωδία που έγινε πριν από λίγες ώρες...

Ήταν 15.00 το μεσημέρι της Τρίτης (17-04-2012) στο 7ο χιλιόμετρο της οδού Χαλκίδα-Λουκίσια, όταν κάτω από συνθήκες που εξετάζει η τροχαία Χαλκίδας, αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε ένα 4χρονο κορίτσι.

Δυστυχώς αν και το πάλεψαν οι γιατροί, δεν κατάφεραν να επαναφέρουν στην ζωή το άτυχο αγγελούδι. Σύμφωνα με το evianews.com, η τραγική είδηση ανακοινώθηκε στους γονείς το βράδυ, βυθίζοντας τους στο πένθος. Συγκλονισμένη και η τοπική κοινωνία που πλέον προσπαθεί να συμπαρασταθεί στους τραγικούς γονείς.


Κυριακή 15 Απριλίου 2012

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!

Πάσχα α λα ελληνικά από τους ομογενείς

Με σύμμαχο τον καλό καιρό ο Ελληνισμός της Αυστραλίας γιόρτασε... μαζικά και με λαμπρότητα το Πάσχα. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και ο καταγάλανος ουρανός έδωσε τη δυνατότητα στην πολυάριθμη ομογένεια να κάνει Πάσχα α λα Ελλάδα.
Οι «ελληνοκρατούμενες»... περιοχές των προαστίων της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ πλημμύρισαν από τις ευωδιές του ψητού οβελία, τις χαρούμενες φωνές και τα αθάνατα ελληνικά τραγούδια.
Με λαμπρότητα αλλά και με κατάνυξη οι ομογενείς παρακολούθησαν και την τελετή της Ανάστασης. Κοσμοσυρροή επικράτησε σε όλες τις εκκλησίες και τους γύρω χώρους τους ενώ εντυπωσιακό ήταν το θέαμα και για τους Αυστραλούς, οι οποίοι έβλεπαν χιλιάδες ανθρώπους εν τω μέσω της νυκτός να μεταφέρουν το αναστάσιμο φως στα σπίτια τους.
Πάντως τα τελευταία χρόνια έχουν απαγορευτεί αυστηρά από την Αστυνομία τα βαρελότα και τα βεγγαλικά, λόγω των πολλών τραυματισμών.


ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την Ανάσταση, ακολουθεί... χορός και τραγούδι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από τους «λάκκους» της Λιβαδειάς μέχρι το έθιμο της «Κούνιας» στην Κύθνο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας γιορτάζεται το...
αναστάσιμο μήνυμα.


Μακεδονία


Παλαιότερα στη Μακεδονία η νοικοκυρά έβαζε το πρώτο αυγό στο εικονοστάσι, απ όπου το έβγαζε με την πυροστιά μόνο όταν έβρεχε ή άστραφτε, για να «ξορκίσει» το χαλάζι και τις πλημμύρες. Σε κάποια χωριά της Μακεδονίας, όπως οι Ελευθερές, μέχρι πριν από λίγα χρόνια σημάδευαν το κεφάλι και την πλάτη των μικρών αρνιών με τη μπογιά που είχε χρησιμοποιηθεί για το βάψιμο τον αυγών.

Όσο το κόκκινο πανί ήταν κρεμασμένο στο μπαλκόνι ή το παράθυρο, οι γυναίκες δεν έπλεναν ούτε και άπλωναν ρούχα, γιατί το θεωρούσαν κακό σημάδι, ενώ τα πρώτα αυγά που έβαφαν τα έστελναν μαζί με τσουρέκια στα πεθερικά τους.
Στη Θάσο στην Κοινότητα Λιμεναρίων διατηρείται το πανάρχαιο έθιμο «Για βρέξ Απρίλη μ», που γιορτάζεται την Τρίτη του Πάσχα. Συγκροτήματα απ όλη την Ελλάδα χορεύουν δημοτικούς χορούς.


Στην Ιερισσό της Χαλκιδικής έχουν το έθιμο «Του μαύρου νιου τ αλώνι», που γιορτάζεται την Τρίτη του Πάσχα. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την εκφώνηση του πανηγυρικού, οι γεροντότεροι αρχίζουν τον χορό. Σιγά-σιγά πιάνονται όλοι οι κάτοικοι και συχνά ο χορός έχει μήκος τετρακόσια μέτρα. Τραγουδούν και χορεύουν όλα τα Πασχαλινά τραγούδια και τελειώνουν με τον «Καγκέλευτο» χορό, που είναι η αναπαράσταση της σφαγής 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους, κατά την επανάσταση του 1821. Ο χορός περνά κάτω από δάφνινη αψίδα όπου υπάρχουν δύο παλικάρια με υψωμένα σπαθιά και στη μέση του τραγουδιού διπλώνεται στα δύο με τους χορευτές να περνούν ο ένας απέναντι από τον άλλο για τον τελευταίο χαιρετισμό. Κατά την διάρκεια της γιορτής μοιράζεται, καφές που βράζει σε μεγάλο καζάνι «ζωγραφίτικος», τσουρέκια και αυγά.


Κεντρική Ελλάδα


Στην Αράχωβα, ανήμερα του Πάσχα ξεκινάει η περιφορά της Εικόνας του Αγίου Γεωργίου την οποία συνοδεύουν περί τα 500 άτομα ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές. Την επομένη πραγματοποιείται αγώνας δρόμου των γερόντων (ανηφορικός δρόμος), οι οποίοι ξεκινούν από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και φτάνουν στο λόφο. Ακολουθούν χορευτικά συγκροτήματα και το απόγευμα χορεύουν γυναικείοι χορευτικοί σύλλογοι. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με κλέφτικα αγωνίσματα, όπως το σήκωμα της πέτρας.


Στην Αμφίκλεια και συγκεκριμένα το Δαδί δημιουργούνται «λάκκοι», όπου ψήνονται πολλά αρνιά μαζί, ενώ προσφέρονται αυγά, κρασί, και γλυκά.


Στη Λιβαδειά, το πιο χαρακτηριστικό έθιμο της πόλης, είναι το γνωστό «Πάσχα της Λιβαδειάς», με τους νέους της πόλης να συμμετέχουν στο έθιμο του «λάκκου». Μετά την Ανάσταση και πριν ξημερώσει οι κάτοικοι ετοιμάζουν την φωτιά. Ένας, κάνοντας το σταυρό του, βάζει φωτιά στο σωρό με τη λαμπάδα της Αναστάσεως. Με ραντίσματα νερού και συχνό χτύπημα με ένα μακρύ ξύλο, η θράκα είναι έτοιμη για να ψηθούν τα αρνιά. Το γλέντι διαρκεί μέχρι το απόγευμα και συμπληρώνεται με τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων και την καύση πυροτεχνημάτων.


Στο Αιτωλικό την Κυριακή του Πάσχα κάθε γειτονιά, είναι μία μεγάλη υπαίθρια ψησταριά, όπου ο χορός και το τραγούδι έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ προσφέρονται κρασί και παραδοσιακοί μεζέδες δωρεάν.


Κυκλάδες


Στην Κύθνο, το πιο επιβλητικό έθιμο του νησιού είναι αυτό της «Κούνιας». Την Κυριακή του Πάσχα, στην πλατεία του νησιού, στήνεται μία κούνια, στην οποία κουνιούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο.


Η Σύρος βιώνει με ιδιαίτερο τρόπο το Πάσχα. Οι δύο θρησκευτικές της κοινότητες, η Ορθόδοξη και η Καθολική, γιορτάζουν συγχρόνως τις μέρες του Πάσχα.


Στη Νάξο στο πασχαλινό τραπέζι ξεχωρίζει το παραδοσιακό «μπατούδο», κατσικάκι γεμιστό με εντόσθια, λαχανικά, ρύζι, αυγά και τυρί ψημένο στο φούρνο.


Δωδεκάνησα


Στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο, την Κυριακή του Πάσχα, στο Μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η δεύτερη Ανάσταση κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες και από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς.


Ιόνια νησιά


Ιδιαίτερα τα έθιμα στα Ιόνια νησιά, όπου την Κυριακή του Πάσχα κάθε εκκλησία βγάζει την Ανάσταση με φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους και χορωδίες.


ΚΑΜΠΑΝΑ TΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ 14ΧΡΟΝΟ!

Στο νοσοκομείο Ηρακλείου νοσηλεύεται ένας... 14χρονος, ο οποίος τραυματίστηκε στο κεφάλι, όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες αποκολλήθηκε το σείστρο της καμπάνας και έπεσε πάνω στο παιδί. Σύμφωνα με το Cretalive.gr, ο νεαρός ήταν τυχερός μέσα... στην ατυχία του, καθώς το σείστρο πέφτοντας τον χτύπησε «ξυστά», τραυματίζοντάς το, αλλά
χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του.
Ο 14χρονος διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Το περιστατικό σημειώθηκε στον οικισμό Σίβα του Δήμου


Πως να κρατήσετε μακριά από το σπίτι σας τους κλέφτες

Τι να κάνετε για να ασφαλίσετε σωστά το σπίτι σας, τι να προσέχετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Οδηγίες από την ΕΛ.ΑΣ με όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Στις διακοπές φροντίστε φεύγοντας από το σπίτι:
- Να ειναι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.
- Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
- Μην αφήνετε σηµειώµατα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.
- Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι «κράχτες» της απουσίας σας. 5. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.
- Το σπίτι ή το διαµέρισµα σας να µην δείχνει «εντελώς κλειστό», υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.
- Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.
- Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.
- Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.
- Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας να ειδοποιήσετε αμέσως το «100″ ή το Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής σας.

Στο ταξίδι:
- Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, γυαλιά ηλίου, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.
- Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.
- Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά.
- Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σου στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ), με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.
- Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.
- Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.
- Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.

Στη διαμονή:
- Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο – διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο.
- Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδό σας.

Στη διασκέδαση:
Στην διασκέδασή σας σε Κέντρα – Bar – Καφετερίες – Εστιατόρια – υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, τη τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.

Να θυμάστε:
Εάν χάσετε ή σας έχουν κλέψει οτιδήποτε ή εάν ο χώρος που διαμένετε έχει παραβιασθεί, να ενημερώσετε αμέσως την Αστυνομία (100).

Ψαχνά: 2400 κροτίδες είχε μέσα στο ΙΧ του!

Σε "μπουρλοτιέρη" είχε μετατραπεί ένας.. Ψαχνιώτης που συνελήφθη γιατί είχε 48 χάρτινες συσκευασίες με 2.400 κροτίδες!

Οι κροτίδες ήταν στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου ένός 57χρονου από τα Ψαχνά Εύβοιας και ανακαλύφθηκαν σε έρευνα που έκανε η αστυνομία.

Ο 57χρονος δεν είχε άδεια από την αστυνομία για μεταφορά και κατοχή πυροτεχνημάτων γι' αυτό συνελήφθη.

Οι 2.400 κροτίδες, διαφόρων χρωμάτων και μεγεθών, όπως είναι φυσικό, κατασχέθηκαν.

Η σύλληψη έγινε χθες το μεσημέρι και το απόγευμα οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Χαλκίδας, όπου μετά από προφορική εντολή του αφέθηκε ελεύθερος.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες έχουν συλληφθεί 9 άτομα και έχουν κατασχεθεί 18.167 κροτίδες καθώς και 1.600 παιδικά πυροτεχνήματα, σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό παράνομης εμπορίας κροτίδων και βεγγαλικών εντατικοποιούνται τις τελευταίες μέρες ενόψει του Μ. Σαββάτου και του Πάσχα προς αποφυγή ατυχημάτων.

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!!

Οι νόμοι του Μέρφι για το sex!

Σίγουρα έχουν υπάρξει περιπτώσεις στην καθημερινή σας ζωή που έχετε
αναρωτηθεί... «πώς είναι δυνατόν όλα...




να πηγαίνουν τόσο στραβά;» Στην
περίπτωση του sex αναρωτιέσαι διπλά! Και κάπου εδώ έρχεται ο Μέρφι για
να μας δώσει κάποιες απαντήσεις.....
* Τίποτα δεν βελτιώνεται με την ηλικία.
* Δεν έχει σημασία πόσες φορές το έχεις κάνει, αν σου προσφέρεται πάντα
να το εκμεταλλεύεσαι γιατί ποτέ δεν θα είναι ακριβώς ίδιο με την
προηγούμενη φορά.
* Το σεξ δεν έχει θερμίδες.
* Το σεξ διαρκεί πολύ λίγο αλλά έχει τη δύναμη να δημιουργεί τα
μεγαλύτερα προβλήματα.
* Το καλύτερο γιατρικό για το σεξ είναι περισσότερο σεξ.
* Το σεξ απίλ είναι το 50% αυτού που είμαστε και το 50% αυτού που οι
άνθρωποι πιστεύουν για εμάς.
* Ποτέ σεξ με κάποιον που εργάζεται στο ίδιο γραφείο με εμάς.
* Το σεξ είναι σαν το χιόνι:ποτέ δεν ξέρεις πόσα εκατοστά θα πέσουν αλλά
και πόσο μπορεί να διαρκέσει.
* Η παρθενιά είναι κάτι που γιατρεύεται.
* Όταν η σύζυγος μάθει να καταλαβαίνει τον άντρα της, συνήθως σταματάει
να τον ακούει.
* Ποτέ μην κοιμάσαι με κάποιον που είναι πιο τρελός από εσένα.
* Τα χαρακτηριστικά ενός άντρα που ελκύουν μια γυναίκα είναι ακριβώς
αυτά που δεν αντέχει χρόνια αργότερα.
* Το σεξ είναι βρώμικο μόνο όταν γίνεται σωστά.
* Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσεις έναν άντρα είναι μέσα στην αγκαλιά
σου.
* Με τα φώτα κλειστά όλες οι γυναίκες είναι όμορφες.
* Το σεξ είναι κληρονομικό:αν οι γονείς σας δεν το κάνουν, ούτε κι εσείς
θα το κάνετε.
* Πριν συναντήσεις τον όμορφό σου πρίγκιπα θα πρέπει να φιλήσεις πολλούς
βατράχους.

* Υπάρχουν μερικά πράγματα καλύτερα από το σεξ και μερικά χειρότερα από
αυτό. Όμως δεν υπάρχει κανένα σαν αυτό.
* Αν η προσπάθεια που καταβάλαμε για να κατανοήσουμε τη γυναικεία
ψυχοσύνθεση πήγαινε στη διαστημική έρευνα, τώρα θα πουλάγαμε χοτ-ντογκ
στο φεγγάρι.
* Δεν μπορείς να κάνεις παιδί σε ένα μήνα αφήνοντας 9 γυναίκες έγκυες.
* Η αγάπη είναι ο θρίαμβος της φαντασίας πάνω στην εξυπνάδα.
* Είναι καλύτερο να αγαπήσεις και να πληγωθείς παρά να μην αγαπήσεις
καθόλου.
* Ου μοιχεύσεις. Εκτός αν έχεις όρεξη.
* Ποτέ μην κοιμάσαι με γυναίκα που έχει περισσότερα προβλήματα από
εσένα.
* Ποτέ μη μαλώνεις με γυναίκα όταν είναι κουρασμένη-ή ξεκούραστη.

* Η γυναίκα ποτέ δεν ξεχνάει τον άντρα που είχε στη ζωή της-ο άντρας
πάλι τη γυναίκα που δεν μπόρεσε να έχει.
* Ένας άντρας μπορεί να είναι ευτυχισμένος με οποιαδήποτε γυναίκα, αρκεί
να μην τον αγαπάει.
* Το σεξ είναι ένας από τους 9 λόγους της μετεμψύχωσης. Οι υπόλοιποι 8
είναι παντελώς ασήμαντοι.
* Όταν χαμογελάς, οι άνθρωποι πάντα αναρωτιούνται τι σκέφτεσαι.
* Μην αρχίζεις κάτι αν δεν μπορείς να το τελειώσεις.
* Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ ενός σοφού και ενός χαζού ανθρώπου
όταν ερωτεύονται.