
Παρά του ότι οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου, δεν ψήφισαν όμως στις εκλογές του Νοέμβρη του 1952, γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι.Αυτό έγινε την επόμενη χρονιά -ούτε τρείς μήνες μετά! Ο θάνατος ενός βουλευτή της Θεσσαλονίκης προκάλεσε τη διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών μόνο για τη Θεσσαλονίκη. Ετσι στις 18 Ιανουαρίου του 1953 εξελέγη η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής, η Ελένη Σκούρα, με τον »Ελληνικό Συναγερμό».

Το 1956 ορκίζεται η πρώτη γυναίκα Υπουργός, η Λίνα Τσαλδάρη, ως Υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, – ήταν βουλευτής της Ε.Ρ.Ε.Το ίδιο έτος εκλέγεται στην Κέρκυρα η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος, ξ Μαρία Δεσσύλα
.Πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξε και ένα προηγούμενο βήμα: Με το προεδρικό διάταγμα της 5ης Φεβρουαρίου 1930 παρείχε στις γυναίκες τη δυνατότητα του εκλέγειν και οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934. Εκλογικό δικαίωμα δεν δόθηκε τότε σε όλες, αλλά μόνο σε όσες είχαν κλείσει τα 30 χρόνια και διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο Δημοτικού. Στους εκλογικούς καταλόγους της Αθήνας γράφτηκαν μόλις 2.655 κυρίες, από τις οποίες ψήφισαν τελικά μόνο 439. Χαρακτηριστική για το κλίμα της εποχής ήταν η άρνηση της ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη να ψηφίσει, λέγοντας μάλιστα πως ψήφο θέλουν μόνο όσες είναι άσχημες και όσες αποφεύγουν να κάνουν παιδιά!
Σήμερα το κρατικό ραδιόφωνο (NET 105,8 FM και 91,6 FM) από τις 19.00 έως τις 21.00 έχει ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στα 60 χρόνια γυναικείας ψήφου με την Ευγενία Κατούφα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου