Φοβού την έλευση της τρόικας , οι υπουργοί της κυβέρνησης σπεύδουν να θέσουν κόκκινες γραμμές, προκειμένου να ελεγχθούν μαζικές αντιδράσεις από κοινωνικές ομάδες.
Έτσι μετά την υπουργό εργασίας Λούκα Κατσέλη, η οποία σε συνέντευξη της στο Έθνος, δήλωσε νωρίτερα ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης 13 και 14 μισθού στον ιδιωτικό τομέα και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, τη Δευτέρα έσπευσε να διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει θέμα νέας αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης.
Ο κ. Κουτρουμάνης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM, ουσιαστικά απέρριψε τις γαλλογερμανικές απαιτήσεις περί συνταξιοδότησης όλων των εργαζομένων στην Ε.Ε. στα 67 έτη.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: "Η χώρα μας, έχει ενσωματώσει αυτά που ζητούνται στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο".
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα για την Ελλάδα, καθώς "οι ρυθμίσεις που ζητούν χώρες της ΕΕ έχουν ενσωματωθεί στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο. Ακόμα και η σύνδεση με το προσδόκιμο γίνεται σε μας από το 2020".
Σχετικά με το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, ο κ. Κουτρουμάνης επανέλαβε πως θα προηγηθούν οι αναλογιστικές μελέτες ανά ταμείο και από τα αποτελέσματα θα κριθούν οι προσαρμογές στις επικουρικές συντάξεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε πως οι προσαρμογές δεν θα γίνουν με ενιαίο και καθολικό τρόπο, αλλά σε κάθε ταμείο ξεχωριστά, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει κάθε ταμείο.
Συνάντηση τρόικας - υπουργείου Εργασίας
Τη χώρα μας επισκέπτεται σήμερα κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ στο προγραμματισμένο ραντεβού με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θα τεθούν στο μικροσκόπιο οι συλλογικές συμβάσεις και η πορεία υλοποίησή τους σε δημόσιο και ιδιωτικό φορέα.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στην υπογραφή των επιχειρησιακών ειδικών συμβάσεων και θα ζητήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, περαιτέρω διευκρινήσεις.
Η τρόικα έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης του κόστους εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ έχει εκφράσει την αντίθεσή της με την άσκηση του δικαιώματος της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και έχει ζητήσει να ενθαρρύνεται η σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας.
Στην ατζέντα της τρόικας βρίσκονται επίσης τα οικονομικά των Ασφαλιστικών Ταμείων κυρίως των Επικουρικών και οι δαπάνες υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου