Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Αδιαφορία για τα κόμματα...

Ο φόβος για την απώλεια θέσης εργασίας, η ανασφάλεια που δημιουργεί η μείωση του εισοδήματος, τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει το μνημόνιο και η διάχυτη αντίληψη ότι κυριαρχεί ανικανότητα των πολιτικών προσώπων για τη χάραξη μιας αποτελεσματικής πολιτικής που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο, οδηγούν στην απαξίωση των πολιτών απάνεντι στα πολιτικά κόμματα.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της GPO για τον τηλεοπτικπό σταθμό του Mega που παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή «Ανατροπή», η τάση που καταγράφεται στην πλειοψηφία του σώματος των ψηφοφόρων είναι ανασφάλεια και απαξίωση για την πολιτική σκηνή του τόπου.

Όσον αφορά την εμπιστοσύνη που εμπνέουν τα κόμματα στους πολίτες, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να προηγείται έναντι της Νέας Δημοκρατίας κατά 5,1%.

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 25,2% έναντι 20,1% της ΝΔ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,5% και ο ΛΑΟΣ με 6,2%. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 2,9%. ίδιο ποσοστό (2,9%) συγκεντρώνει και η Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ το ποσοστό των Οικολόγων Πράσινων ανέρχεται στο 2,6% και της Δημοκρατικής Αριστεράς στο 2,4%.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι περίπου της τάξης του 30%, δηλαδή το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος δεν έχει αποφασίσει ή δεν δηλώνει τι θα ψηφίσει.

Στην ερώτηση «ποιόν θεωρείτε καταλληλότερο Πρωθυπουργό», τον Γιώργο Παπανδρέου προτιμά το 37,8% ενώ το 23% απαντά τον Αντώνη Σαμαρά και το 39,2% κανέναν από τους δύο.

Ένας στους τρεις εργαζόμενους φοβάται ότι ενδεχομένως μέσα στο 2011 θα χάσει την δουλειά του. Το 85% εκτιμά ότι μέσα στην χρονιά θα μειωθούν τα εισοδήματά του. Δύο στους τρεις δεν εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας, ενώ αντίστοιχο ποσοστό φοβάται για κοινωνικές αναταραχές.

Σε ερώτηση αν η πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι προς την σωστή κατεύθυνση, το 64% απαντά όχι και το 34,1% ναι.

Αίσθηση προκαλεί ότι στο ερώτημα «ποιος έχει την πραγματική ευθύνη για την διακυβέρνηση της χώρας», το 60,5% απαντά η τρόικα και μόλις το 34,2% την εκλεγμένη κυβέρνηση.

Σε σχέση με τις απεργίες, η κοινή γνώμη εμφανίζεται αρνητική. Στο ερώτημα «τι γνώμη έχετε για τις απεργίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης», το 55,3% έχει αρνητική κ αι το 41,6% έχει θετική.

Στο ερώτημα «τι γνώμη έχετε για τις απεργίες των γιατρών», το 60,7% έχει αρνητική και το 30,7% θετική. Στο ερώτημα «τι γνώμη έχετε για τις απεργίες των φαρμακοποιών», το 66,2% έχει αρνητική και το 30,4% θετική. Tέλος, σε ερώτηση αν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές μέσα στο 2011, το 80,9% απάντησε αρνητικά και το 17% θετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου