Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

H Μέρα της Αναχώρησης...

Κρίσιμη μέρα για το καθεστώς Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, καθώς ο λαός για 11η μέρα βγαίνει στους δρόμους. Η Παρασκευή έχει χαρακτηριστεί ως "Μέρα της Αναχώρησης" και θα πραγματοποιηθεί νέα μεγάλη διαδήλωση.

Οι οργανωτές των διαδηλώσεων, που αποκαλούν τους εαυτούς τους, η "Γενιά της Επανάστασης", ελπίζουν ότι θα συγκεντρώσουν πάνω από 1 εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους του Καΐρου.

Η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και υποστηρικτών του Μουμπάρακ. Στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου, χιλιάδες διαδηλωτές πέρασαν εκεί τη νύχτα αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Το τελευταίο 24ωρο έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αίγυπτο τουλάχιστον 13 άνθρωποι και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί. Συνολικά από την αρχή της εξέγερσης, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 350 άνθρωποι.

"Δεν θα ανοίξουμε πυρ"

Ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων δυνάμεων δήλωσε πως οι αρχηγοί του αιγυπτιακού στρατού τον διαβεβαίωσαν ότι δεν θα ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, λίγες ώρες πριν τη νέα μεγάλη διαδήλωση στην χώρα.

"Σε συζητήσεις που είχαν με τους στρατιωτικούς ηγέτες με διαβεβαίωσαν πως δεν έχουν την πρόθεση να ανοίξουν πυρ εναντίον των δικών τους ανθρώπων", τόνισε ο ναύαρχος Μάλεν σε δηλώσεις του σε καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο.

Την Τετάρτη, ο Αμερικανός ναύαρχος είχε επισημάνει πως έχει εμπιστοσύνη στον αιγυπτιακό στρατό ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας και της διώρυγας του Σουέζ.

Στο μεταξύ, ο αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν δήλωσε σε συνέντευξή του στο ABC ότι οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ δεν σκότωσαν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Σε ερώτηση σχετικά με τα πυρά που δέχτηκαν διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ, ο Σουλεϊμάν είπε: "Συμπεριφέρθηκαν καλά. Κανείς δεν σκοτώθηκε από πυρά όπλων ή από ελεύθερους σκοπευτές. Αδύνατον".

Παραμένει παρά τις πιέσεις

Ο Χόσνι Μουμπάρακ σε συνέντευξή του, τόνισε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες, όμως φοβάται ότι θα προκύψει χάος, ενώ ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων δήλωσε ότι το ισχυρότερο αντιπολιτευόμενο κίνημα στην Αίγυπτο αρνείται να κάνει διάλογο με την κυβέρνηση.

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμέντ Σαφίκ, είπε στον υπουργό Εσωτερικών ότι δεν θα πρέπει να παρεμποδίσουν τις ειρηνικές πορείες, που σχεδιάζονται να γίνουν κατά τη διάρκεια αυτής, που οι διαδηλωτές εβάπτισαν ως η " Παρασκευή της Αναχώρησης ", ανέφερε η κρατική τηλεόραση την Πέμπτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times της Πέμπτης, η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα συζητάει με Αιγύπτιους αξιωματούχους την προοπτική άμεσης παραίτησης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η πρόταση προβλέπει ότι ο Μουμπάρακ θα παραδώσει την εξουσία σε μία μεταβατική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν,που θα έχει τη στήριξη του στρατού της χώρας, αναφέρει το ρεπορτάζ, που βασίζεται σε πηγές τόσο της Αμερικανικής κυβέρνησης, όσο και σε Άραβες διπλωμάτες.

Η αμερικανική Γερουσία χθες Πέμπτη ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο καλεί τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να ξεκινήσει άμεσα την πολιτική μετάβαση με προσωρινή κυβέρνηση και εκλογές αργότερα μέσα στο χρόνο.

"Αυτό το ψήφισμα κάνει σαφές ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ πρέπει άμεσα να ξεκινήσει την ειρηνική μετάβαση σε ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα", δήλωσε ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, Δημοκρατικός, και επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Σώματος.

Στο στόχαστρο οι δημοσιογράφοι

Στο μεταξύ, όλο και πιο δύσκολο γίνεται το έργο των δημοσιογράφων που καλύπτουν τα δραματικά γεγονότα. Ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες ημέρες οι προπηλακισμοί αυτών που καλύπτουν τα ρεπορτάζ για τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά ακόμα και τα αιγυπτιακά, αυξάνονται.

Θύματα επιθέσεων έπεσαν και δύο εκπρόσωποι των ελληνικών μέσων, ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου της Καθημερινής, και ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης.

Μαρτυρίες υπάρχουν επίσης και για κλοπές φωτογραφικών μηχανών, αλλά και άλλων συσκευών που χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι, από τα δωμάτια των ξενοδοχείων στα οποία διαμένουν, ενώ μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί και συλλήψεις δημοσιογράφων που έχουν αφεθεί ελεύθεροι στη συνέχεια. Ρεπορτάζ διεθνών Μέσων κάνουν λόγο και για απέλαση κάποιων από αυτούς.

Την ίδια ώρα, το παράρτημα του Αλ Τζαζίρα παραμένει κλειστό αφού έχει θεωρηθεί παράνομο από την κυβέρνηση Μουμπάρακ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου