Τα μικροενοχλήματα των αρθρώσεων τα αποδεχόμαστε ως κάτι αναπόφευκτο λόγω ηλικίας. Ωστόσο, πρόσφατη βρετανική δημοσκόπηση έδειξε πως ένα στα πέντε άτομα ηλικίας 25-34 ετών έχουν αρθρώσεις ηλικίας… 50 ετών!
Μερικοί, μάλιστα, έχουν πιο γερασμένες αρθρώσεις απ’ ό,τι οι γονείς τους, ενώ σε μερικές περιπτώσεις είναι πιο γερασμένες και από αυτές των παππούδων τους!
Η κυριότερη αιτία πρόωρου γήρατος των αρθρώσεων είναι η παχυσαρκία, η οποία από μόνη της τους προσθέτει τουλάχιστον 5 χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι εκτιμούν πως η φθορά των αρθρώσεων έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις ώστε έως το 2030 θα έχουν πολλαπλασιαστεί οι αρθροπλαστικές – οι αρθροπλαστικές γόνατος λ.χ. πιστεύεται ότι θα επταπλασιασθούν.
Και αυτό, διότι ήδη – λένε - ο μέσος άνθρωπος έχει αρθρώσεις κατά 12 χρόνια πιο γερασμένες απ’ ό,τι η αληθινή ηλικία του.
Στη δημοσκόπηση, που πραγματοποίησε η εταιρεία διατροφικών συμπληρωμάτων SevenSeas, συμμετείχαν πάνω από 12.300 εθελοντές, ηλικίας από 18 ετών και πάνω.
Οι 574 από αυτούς είχαν ηλικία 18-24 ετών, οι 1.100 ηλικία 25-34 ετών, οι 2.091 ήταν 35-44 ετών, οι 3.560 ήταν 45-54 ετών και περίπου 5.000 είχαν ηλικία πάνω από 55 ετών.
Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για το σωματικό βάρος και τον τρόπο ζωής τους (λ.χ. αν γυμνάζονται). Επίσης τους ζητήθηκε να κάνουν κάποιες απλές ασκήσεις, όπως το να αγγίξουν τα δάκτυλα των ποδιών τους και να σταυρώσουν τα πόδια τους.
Η υγεία των αρθρώσεων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες – μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τα γονίδια, το σωματικό βάρος, η διατροφή, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, η στάση του σώματος, αλλά και το επάγγελμα.
Μίνι τεστ
Η εφημερίδα Daily Mail δημοσίευσε σήμερα ένα ενδιαφέρον μίνι-τεστ, που επιτρέπει να υπολογίσουμε αδρά την ηλικία των αρθρώσεών μας. Το τεστ επινόησε ο δρ Τιμ Άλαρνταϊς από την Βρετανική Οστεοπαθητική Εταιρεία. Να ποιο είναι:
1. Έχει κάποιος από την άμεση οικογένειά σας αρθρίτιδα;
Ναι, δύο ή περισσότερα μέλη = 2 βαθμοί
Ναι, ένα μέλος = 1 βαθμός
Όχι = 0
2. Σας πονάνε οι αρθρώσεις των δακτύλων σας, σε χέρι ή πόδι;
Τουλάχιστον ένα δάκτυλο στο χέρι και ένα στο πόδι = 2 βαθμοί
Μόνο ένα δάκτυλο (στο χέρι ή στο πόδι) = 1 βαθμός
Όχι = 0
3. Κάθεστε όλη μέρα (λ.χ. στη δουλειά);
Ναι (πλήρης απασχόληση) = 2 βαθμοί
Μερικές φορές (μερική απασχόληση) = 1 βαθμός
Όχι = 0
4. Σας πονάνε οι αρθρώσεις σας;
Πέντε ή περισσότερες =2 βαθμοί
Δύο ή περισσότερες = 1 βαθμός
Όχι = 0
5. Δυσκολεύεστε να στρέψετε το κεφάλι σας πάνω από τον ώμο σας την ώρα που οδηγείτε, για να τσεκάρετε ένα «τυφλό» σημείο;
Συχνά = 2 βαθμοί
Που και που = 1 βαθμός
Όχι = 0
6. Έχετε υποβληθεί σε εγχείρηση αρθρώσεως;
Ναι, σε δύο ή περισσότερες = 2 βαθμοί
Ναι, σε μία = 1 βαθμός
Όχι = 0
7. Έχει αλλάξει σχήμα ή έχει πρηστεί κάποια σας άρθρωση;
Ναι, δύο ή περισσότερες = 2 βαθμοί
Ναι, μία άρθρωση = 1 βαθμός
Όχι = 0
8. Νιώθετε δυσκαμψία ή πονάει η μέση ή ο αυχένας σας;
Ναι, κάθε μέρα = 2 βαθμοί
Μερικές φορές = 1 βαθμός
Όχι = 0
9. Δυσκολεύεστε να βάλετε τις κάλτσες σας;
Ναι, συχνά = 2 βαθμοί
Μερικές φορές = 1 βαθμός
Όχι = 0
10. Πονάτε σε κάποια άρθρωση, όταν ο καιρός γίνεται ψυχρός ή υγρός;
Ναι, τακτικά = 2 βαθμοί
Μερικές φορές = 1 βαθμός
Όχι = 0
11. Μπορείτε να σηκώσετε και τα δύο χέρια σας τεντωμένα, πάνω από το κεφάλι σας;
Όχι, δεν μπορώ να σηκώσω κανένα χέρι = 2 βαθμοί
Όχι, μπορώ να σηκώσω μόνο το ένα = 1 βαθμός
Ναι = 0
12. Παρουσιάζετε πόνους ή ενοχλήματα όταν βγαίνετε για ψώνια στα μαγαζιά;
Ναι, πονάνε πολλές αρθρώσεις μου = 2 βαθμοί
Πονάει μία μόνο άρθρωσή μου = 1 βαθμός
Όχι = 0
Η ηλικία των αρθρώσεών σας
Προσθέστε την βαθμολογία όλων των απαντήσεών σας.
0-3 βαθμοί = οι αρθρώσεις σας έχουν ηλικία κάτω των 30 ετών
4-7 βαθμοί = οι αρθρώσεις σας έχουν ηλικία 31-40 ετών
8-11 βαθμοί = οι αρθρώσεις σας έχουν ηλικία 41-50 ετών
12-15 βαθμοί = οι αρθρώσεις σας έχουν ηλικία 51-60 ετών
16-19 βαθμοί = οι αρθρώσεις σας έχουν ηλικία 61-70 ετών
20-24 βαθμοί = οι αρθρώσεις σας έχουν ηλικία 71-80 ετών
Τι να κάνετε
Ο δρ Φίλιπ Κόναγκαν, καθηγητής Μυοσκελετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ληντς, παρέχει τις εξής συμβουλές για να διαφυλάξετε την υγεία των αρθρώσεών σας:
* Χάστε τα περιττά σας κιλά και μην τα ξαναπάρετε. Το περιττό βάρος αυξάνει τα φορτία στις αρθρώσεις και τις αναγκάζει να εργάζονται πιο σκληρά.
* Γυμνάστε τους μυς των αρθρώσεων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους κάνουν καθιστική δουλειά. Αν λ.χ. πονάνε τα γόνατά σας, θα πρέπει να γυμνάσετε τους τετρακέφαλους στους μηρούς σας, ώστε να στηρίζουν καλύτερα τα γόνατά σας και να απορροφούν καλύτερα τους κραδασμούς όταν περπατάτε ή κάνετε άλλη κίνηση υψηλής πρόσκρουσης.
* Να αποφεύγετε να κάθεστε συνέχεια στην ίδια θέση. Η ακινησία επιταχύνει την εκφύλιση των αρθρώσεων, γι’ αυτό και πρέπει να σηκώνεστε κάθε 20-30 λεπτά για να περπατάτε λίγο. Προσέξτε επίσης την στάση του σώματός σας όταν κάθεστε – λ.χ. στο γραφείο (η μέση και τα χέρια σας πρέπει να στηρίζονται και όχι να βρίσκονται στον αέρα).
* Προσέξτε πως σηκώνετε βάρος. Είτε είναι λόγω δουλειάς είτε στο γυμναστήριο, μην σηκώνετε βάρη «ατσούμπαλα» και από την μέση σας – να λυγίζετε τα πόδια σας και να το σηκώνετε έχοντάς το κοντά στον κορμό σας.
* Να κάνετε τζόγγινγκ. Σε αντίθεση με την ευρεία αντίληψη, το τζόγγινγκ δεν «χαλάει» τα γόνατα ή άλλες αρθρώσεις, αλλά αντιθέτως τις ωφελεί. Μονάχα μην το παρακάνετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου