Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναμενόταν αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,25%. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση στα επιτόκια από τον Ιούλιο του 2008.
Η αύξηση αυτή σηματοδοτεί την έξοδο της Κεντρικής Τράπεζας από την πολιτική που ακολούθησε για να αντιμετωπίσει τις άμεσες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Μπορεί η ενίσχυση των επιτοκίων να μοιάζει μικρή, ωστόσο θα σηματοδοτήσει στροφή στον κύκλο των ευρωπαϊκών επιτοκίων.
Βασικός στόχος της ΕΚΤ είναι να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, αλλά και να επιχειρήσει μια φυγή προς τα εμπρός, μετά την αγορά κρατικών ομολόγων από υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η ΕΚΤ αφού εξετάσει την σταθερότητα της οικονομικής ανάκαμψης, θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις (κατά 0,25%) τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Τι σημαίνει η αύξηση για τους Έλληνες πολίτες
Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους χρήματος διεθνώς, κάτι που σημαίνει ότι αλλάζουν προς το χειρότερο τα δεδομένα για τα νοικοκυριά.
Από τον επόμενο μήνα, όσοι αποπληρώνουν δάνεια, συνδεδεμένα είτε με το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ ή με τους διατραπεζικούς δείκτες euribor, θα δουν τις δόσεις να αυξάνονται σε αξιοσημείωτο βαθμό για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες.
Οι πιο σημαντικές αυξήσεις θα σημειωθούν στα στεγαστικά δάνεια, καθώς στην πλειοψηφία τους εξοφλούνται με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Επίσης, θα επιβαρυνθούν και οι πολίτες που χρωστάνε μέσω πιστωτικών καρτών, ανοιχτών δανείων και υπερανάληψης τρεχούμενων λογαριασμών.
Αντίθετα, τα τοκοχρεολυτικά καταναλωτικά δάνεια, έχουν σταθερό επιτόκιο και δεν αναμένεται επιπλέον επιβάρυνση.
Πάντως, όπως αναφέραμε και παραπάνω υπάρχουν προβλέψεις για νέες αυξήσεις του επιτοκίου της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους. Αν επαληθευτούν, η επιβάρυνση για τα ελληνικά νοικοκυριά θα φτάσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Ήδη πάντως στην Ελλάδα, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει προς σε αναπροσαρμογές προς τα πάνω στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, ενώ παρελθόν αποτελούν και τα προγράμματα σταθερών επιτοκίων για δύο έως πέντε χρόνια.
Την ανησυχία για την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ είχε εκφράσει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση των Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.
Ο υπουργός εκτίμησε ότι η πρόθεση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκιά της, θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία, αλλά οι συνέπειες θα εξαρτηθούν από το ύψος της αύξησης και από το αν θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου