Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Μέτρα πίσω από τη κουρτίνα...

Ψαλίδι σε μισθούς του ιδιωτικού τομέα και κυλιόμενα οκτάωρα για να κοπούν μαχαίρι οι υπερωρίες είναι μερικά από τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση της τρόικας με τη Λούκα Κατσέλη

Οι δανειστές πιέζουν για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας ενώ προειδοποιούν πως δεν μπορεί να καθυστερήσει η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.

Το Υπουργείο Εργασίας, θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις που προβλέπονται από τον νόμο Λοβέρδου, για την δοκιμαστική πρόσληψη ενός έτους και τον υπολογισμό των υπερωριών είναι επαρκείς. Η τρόικα δεν ζήτησε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ούτε έθεσε χρονοδιαγράμματα, όμως η συζήτηση παραμένει, σε τεχνικό επίπεδο, ανοιχτή και η τρόικα θα μπορεί να εισηγηθεί συγκεκριμένες προτάσεις στην επόμενη συνάντηση, μετά τρεις μήνες.

Στο επίκεντρο της χθεσινής επίσκεψης της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας βρέθηκαν τέσσερα θέματα: διευθέτηση του χρόνου εργασίας, οι επιχειρησιακές συμβάσεις, οι κλαδικές συμβάσεις, και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ωστόσο τόσο η Λούκα Κατσέλη, όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαψεύδουν ότι τίθεται θέμα περικοπών στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων αλλά αναφέρονται στον 13ο και τον 14ο, ενώ διαβεβαιώνουν ότι η τρόικα απλά κάνει προτάσεις και πως ότι η τελική απόφαση είναι της ελληνικής κυβέρνησης.

Πάντως , όπως τόνισε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, στη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα δεν τέθηκε κανένα θέμα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού.

Τι πρότεινε η τρόικα

Κυλιόμενα οκτάωρα: Αυτό σημαίνει ότι το ωράριο ελαστικοποιείται με σκοπό να μειωθούν οι υπερωρίες. Έτσι οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν συγκεκριμένο ωράριο αλλά ούτε και συγκεκριμένες μέρες εργασίας με αποτέλεσμα να μη πληρώνονται ούτε αργίες ούτε υπερωρίες.

Επιχειρησιακές συμβάσεις: Η τρόικα ζητά επιχειρησιακές συμβάσεις παντού με μειώσεις μισθών μέχρι και 25%. Στην αντίθετη περίπτωση θα ζητηθεί η κατάργηση του πρόσφατου νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ήδη έχουν ζητήσει ανάλογες μειώσεις αρκετές επιχειρήσεις καθώς στο πρωτοδικείο έχουν ήδη κατατεθεί περισσότερες από 600 αιτήσεις.

Κλαδικές συμβάσεις: Ανοίγει ο δρόμος για γενικευμένο καθεστώς ιδιωτικών συμβάσεων. Αποφασίστηκε να αναβαθμιστεί το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και να δημιουργηθούν αντικειμενικά κριτήρια για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ενώ στο μνημόνιο προβλεπόταν πως οι κλαδικές συμβάσεις δεν θα επεκτείνονται, αντίθετη διάταξη υπήρξε στον τελευταίο νόμο. με αποτέλεσμα τώρα να τεθούν νέα κριτήρια, ώστε να καθοριστεί σε ποιες περιπτώσεις θα ισχύει τελικά η επέκταση.

Συμβάσεις ορισμένου χρόνου: Η τρόικα ζητά γενικευμένη εφαρμογή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μέτρο που επίσης οδηγεί σε μείωση του μισθολογικού κόστους. Ουσιαστικά θα μπορεί ένας εργοδότης να απασχολεί τον εργαζόμενο με διαδοχικές συμβάσεις για όσο διάστημα επιθυμεί (σήμερα μετά την τρίτη ανανέωση μπαίνει θέμα μετατροπής της σύμβασης σε αορίστου χρόνου) και να τον απολύει χωρίς αποζημίωση.

Τέλος, η τρόικα ζήτησε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τα επικουρικά ταμεία, ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ΤΕΑΔΥ, και Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, που θα πρέπει να κατατεθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και ανάλογα με τα αποτελέσματα, να δρομολογηθούν από τις αρχές του 2012, οι διαδικασίες της ενοποίησης των επικουρικών Ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου