Το μοντέλο της Λετονίας σχεδιάζουν να εφαρμόσουν και επί ελληνικού εδάφους οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σε συνεργασία με αυτούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εφόσον βεβαίως κάτι τέτοιο καταστεί δυνατό.
Τι προβλέπει, μεταξύ άλλων;
Μεγάλη μείωση αποδοχών, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, που κατ' αρχήν στόχο έχει να μειώσει την κατανάλωση, έτσι ώστε να διευκολύνει το μηδενισμό του κοντέρ, για να ξαναπάρει «εμπρός» η μηχανή της οικονομίας, σε νέες βάσεις.
Πρόκειται για την πιο σκληρή πολιτική του ΔΝΤ, η οποία, όπου εφαρμόσθηκε, προκάλεσε μεγάλη κοινωνική δυστυχία, πριν επιφέρει τα όποια αποτελέσματα επέφερε.
Και δεν είναι τυχαίο ότι προκαλεί τις αντιδράσεις ακόμα και των δύο άλλων βασικών στελεχών της τρόικας, οι οποίοι, έχοντας την ευρωπαϊκή κουλτούρα, η οποία είναι έντονα διαφοροποιημένη σε σχέση με αυτή του ΔΝΤ, δεν συζητούν καν αυτό το ενδεχόμενο.
Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Ταμείο είναι τόσο αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα, ώστε απειλούν ότι αν δεν τους επιτραπεί να το πράξουν, τότε μπορεί και να αποχωρήσουν από το project.
Εν προκειμένω, βεβαίως, υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία, η οποία έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχουν ήδη δανείσει στη χώρα μας περί τα 35 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, αν ληφθεί οριστικά η απόφαση περί αποχώρησης, θεωρείται δεδομένο ότι κάποια διευθέτηση θα γίνει κι επ' αυτού του ζητήματος.
Το γεγονός και μόνο ότι συζητείται μια τέτοια προοπτική, δείχνει πάντως το πόσο οριακά διαμορφώνεται η κατάσταση, αν και «προς τα έξω», η εικόνα η οποία «βγαίνει» είναι εντελώς διαφορετική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου