Τους πρώτους χάρτες με τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί προς τακτοποίηση έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σημειώνεται ότι, όπως προέκυψε από την καταγραφή, μεταξύ των 300.000 αυθαιρέτων, υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν δηλωθεί κτίσματα τα οποία... δεν υπάρχουν.
Κι αυτό γιατί στόχος αυτών που τα δήλωσαν είναι να μπουν στη ρύθμιση αυθαίρετα που θα ανεγερθούν αργότερα.
Τους πρώτους χάρτες παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη 2η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Γεωπληροφορίας.
«Για πρώτη φορά έχουμε εικόνα για ένα νησί - αυτό το νησί τυχαίνει να είναι η Μύκονος. Σε χάρτη αποτυπώνονται τα δηλωμένα αυθαίρετα. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε πού σε ένα δάσος έχει χτιστεί αυθαίρετο και έτσι μπορούμε να πάμε και να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια του νόμου, εφόσον μέσα στα δάση απαγορεύονται τα αυθαίρετα», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα να γίνει σύγκριση φωτογραφιών, πριν και μετά την εφαρμογή του νόμου 4014/2011 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
Το υπουργείο ξεκίνησε τη σύγκριση των εικόνων από επιλεγμένες περιοχές (κυρίως νησιά όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος), όπου η συγκέντρωση αυθαιρέτων είναι μεγάλη.
«Στόχος είναι η εικόνα όλης της χώρας, ακριβώς πριν από την εφαρμογή του νόμου, από δορυφορικές εικόνες, ώστε να τη συγκρίνουμε με τη σημερινή εικόνα και έτσι να ξέρουμε ποια νέα αυθαίρετα έχουν ανεγερθεί», τόνισε ο υπουργός.
Έως σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 300.000 φάκελοι για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων. Για 38.429 από αυτούς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), τα έσοδα από την καταβολή του παραβόλου και του ειδικού προστίμου έχουν φθάσει τα 400.000.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου