Με περισσότερες ζηµιογόνες εταιρείες σε σχέση µε τις κερδοφόρες αλλά και αύξηση των συνολικών κερδών µετά φόρων κατά 7,9% έκλεισε το α’ τρίµηνο του 2011 για τις εισηγµένες στο Χρηµατιστήριο. Σε σύνολο 248 ισολογισµών, τα κέρδη µετά φόρων διαµορφώθηκαν σε 444,45 εκατ. ευρώ ενώ ενισχυµένος κατά 1,6% εµφανίστηκε και ο κύκλος εργασιών, στα 18,944 δισ. Ωστόσο, στο σύνολο τωνεταιρειών υπερίσχυσαν οι ζηµιογόνες,137 έναντι 111 των κερδοφόρων. Από τις...
κερδοφόρες, 41 ανακοίνωσαν αυξηµένα κέρδη µε πρώτες τις πετρελαϊκές, 54 είχαν µείωση κερδών και 16 επέστρεψαν από ζηµιές σε κέρδη. Αντίστοιχα, από τις ζηµιογόνες επιχειρήσεις 60 εµφανίζουν διεύρυνση ζηµιών, 38 τις έχουνπεριορίσει σε σχέσηµε τα προηγούµενα χρόνια και 39 εµφανίζουν ζηµιές έναντικερδών στο περσινό τρίµηνο. Οπως σηµειώνει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η οποίαεπεξεργάστηκε τα στοιχεία, «οι εισηγµένες εταιρείες δεν κατάφεραν να αναστρέψουν το αρνητικό ισοζύγιο κερδοφόρων και ζηµιογόνων».
ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ. Την ίδια ώρα ραγδαία µείωση παρουσίασε ο τζίρος στο λιανικό εµπόριο, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον Μάρτιο. Στα είδη ένδυσης - υπόδησης οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά38,6% και στον τοµέα των επίπλων κατά 29,3%. Ο τοµέας φαρµάκων και καλλυντικών παρουσίασε αρνητική µεταβολή κατά 20,5% ενώ µείωση 16% καταγράφηκε στα καύσιµα καιλιπαντικά καθώς και στα βιβλία - χαρτικά. Σε ετήσια βάσηο συνολικός κύκλος εργασιών στο λιανεµπόριο παρουσίασε µείωση 15,5%, έναντι αύξησης 11% που είχεπαρουσιαστεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009 ενώ ο όγκος των πωλήσεων µειώθηκε σε ετήσια βάση 17,7%.
ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. Πάντως, σηµάδια αισιοδοξίας προκύπτουν από έρευνα του ΙΟΒΕ για τις επενδύσεις στη βιοµηχανίατο 2011, οι οποίες είχαν παρουσιάσει σηµαντική πτώση το 2010. Σύµφωνα µε τη µελέτη προβλέπεται αύξηση των επενδύσεων φέτοςκατά 2,5% και τα αποτελέσµατα φανερώνουν µικρότερη απαισιοδοξία γιατην πορεία της επενδυτικής δραστηριότητας. Πρόκειται για προσδοκίες ήπιας ανάκαµψηςοι οποίες βασίζονται κυρίως στηνπροσπάθεια αντιστάθµισης της πτώσης των δύο προηγούµενων ετών στηριζόµενες εν µέρει στις προοπτικές του νέου επενδυτικού νόµου και τηςεφαρµογής των επενδυτικών προγραµµάτων του ΕΣΠΑ, αλλά και σε επενδυτικά σχέδια που αναβλήθηκαν τα προηγούµενα έτη λόγω της οικονοµικής ύφεσης.
Ωστόσο, το2010 επιδείνωση παρουσίασαν οι επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της µεταποίησης µειώθηκαν κατά 12,2%σε σχέση µε τις δαπάνες του προηγούµενου έτους, ότανοι εκτιµήσειςγια την πορεία των επενδύσεων στην προηγούµενη έρευνα προς το τέλος του 2010 προέβλεπαν µικρότερη πτώση, της τάξης του 9,2%. Εντονότερη είναι η µείωση στον κλάδο της ένδυσης - υπόδησης (59,8%) και στα χηµικά προϊόντα (36,3%).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου