Υπάρχουν ορισμένα σχόλια, δηλώσεις, ερωτήσεις, απορίες που καλύτερο θα ήταν να αποφύγετε κατά...
τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά.
Μην περιγράψετε, ας πούμε, με γλαφυρά λόγια το πόσο απαίσιο είναι το νυν αφεντικό σας. Γιατί; Τι γιατί; Διότι είναι αντιεπαγγελματικό, αντιδεοντολογικό, αγενές και δίνει την εντύπωση στο δυνητικό νέο αφεντικό σας πως είναι πολύ πιθανό να βρεθεί κάποτε στην ίδια δυσάρεστη θέση.
Επίσης ο κόσμος είναι συνταρακτικά μικρός, σε περίπτωση που δεν το έχετε καταλάβει, και δεν μπορείτε να έχετε καμία μα καμία σιγουριά πως ο άνθρωπος με τον οποίο διαπραγματεύεστε την επόμενη επαγγελματική σας κίνηση δεν είναι κολλητός ή φίλος από τα παλιά ή συγγενής ή οτιδήποτε του αφεντικού σας. Αντί για κάτι χονδροειδές όπως «Το αφεντικό μου είναι χάλια» μπορείτε να πείτε κάτι σαν «Είμαι έτοιμη για μια νέα πρόσκληση» ή να κάνετε κάποιο άλλο θετικό σχόλιο.
Μην ρωτήσετε τον άνθρωπο που σας έχει απέναντί του και κρίνει το αν ταιριάζετε ή όχι στη θέση αν ...ταιριάζετε στη θέση. Αν δεν είστε εσείς σίγουρες πώς ακριβώς θα πείσετε τον δυνητικό εργοδότη σας να σας προτιμήσει ανάμεσα στους υποψηφίους;
Πρώτα από όλα δεν κάνετε εσείς τις ερωτήσεις, εσείς τις απαντάτε. Και η απάντηση σε αυτήν την συγκεκριμένη ερώτηση οφείλει να είναι θετική! Αν θέλετε σώνει και καλά να θέσετε ορισμένα ερωτήματα που σας απασχολούν μπορείτε, απλώς με πιο εύσχημο τρόπο. Αντί, ας πούμε, να ρωτήσετε αν ταιριάζετε στη θέση ρωτήστε πως είναι το εργασιακό περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο θα δείξετε ενδιαφέρον για την δουλειά που ίσως βρεθείτε να κάνετε.
Καλό θα είναι, επίσης, να αποφύγετε να ρωτήσετε για το ωράριο, τις άδειες και τις διακοπές. Όχι, δεν είναι ασήμαντο ζήτημα αλλά ακόμα δεν σας προσέλαβαν καλά καλά και ρωτάτε πότε θα φύγετε; Το μόνο που καταφέρνετε είναι να δείξετε απρόθυμες. Αντί γι αυτό ζητήστε να μάθετε πως είναι η καθημερινότητα στη δουλειά. Και αν δεν καταφέρετε να λάβετε κάποια απάντηση/ διευκρίνιση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης κάντε υπομονή.
Αν πάτε εκεί, θα μάθετε. Και αν δεν σας αρέσει κανείς δεν θα σας κρατήσει δέσμια της εταιρείας. Δουλειά ψάχνετε, όχι δουλεία. Και, επίσης, όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες εργασίας αυτήν την περίοδο μιλάμε για δουλειά όχι για δουλεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου