Πρόκειται για ένα θέμα που προκύπτει πολύ πιο συχνά απ' ότι νομίζουμε, ωστόσο γενικά αποσιωπείται.
Το πρώτο βήμα είναι κανείς να παραδεχτεί την ύπαρξη του προβλήματος και στη συνέχεια, με πολύ ξεκάθαρο τρόπο, να δηλώσει τι είναι αυτό που βρίσκει προσβλητικό στη συμπεριφορά του θύτη, καθώς και ότι οι πράξεις του είναι ανεπιθύμητες.
Ακόμα και αν δεν μπορείτε να το πείτε κατά πρόσωπο, πείτε το έστω γραπτώς, μέσω μιας επιστολής. Καλό θα είναι να καταγράφονται με λεπτομέρεια σε ένα ημερολόγιο όλα τα γεγονότα που συνδέονται με την παρενόχληση π.χ. ημερομηνίες, ώρες, μέρη και να φυλάσσονται όλες οι πιθανές αποδείξεις όπως μηνύματα, φωτογραφίες, e-mails κτλ.
Το πιο σημαντικό είναι η γυναίκα-θύμα να μην κατηγορεί τον εαυτό της για τη συμπεριφορά κάποιου άλλου. Καλό είναι να προσπαθήσει να κάνει κάτι για αυτό άμεσα, καθώς η καθυστέρηση αυξάνει την πιθανότητα η παρενοχλητική συμπεριφορά να συνεχιστεί. Έχει παρατηρηθεί ότι σε γυναίκες-θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης που προσπάθησαν να αγνοήσουν αυτό που τους συνέβαινε, ελπίζοντας ότι ο δράστης θα υποχωρήσει, η κατάσταση σύντομα επιδεινώθηκε. Άλλωστε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην είστε η μόνη που έχει παρενοχλήσει σεξουαλικά.
Γι' αυτό είναι σημαντικό να μην αποσιωπούνται τέτοια περιστατικά και κυρίως οι γυναίκες θα πρέπει να μην προσπαθούν να το χειριστούν μόνες τους, αλλά να αναζητούν βοήθεια και να ενημερώνουν συνάδελφους και φίλους. Αν η συμπεριφορά αυτή συνεχιστεί, τότε θα πρέπει να καταγγέλλετε άμεσα τον δράστη, είτε στον προϊστάμενό σας, είτε στη συνδικαλιστική σας οργάνωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου