Και ο «νευρικός κλονισμός» της Τουρκίας
Σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων – «μαμούθ» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου υπήρχαν τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια! Το newsbomb αποκαλύπτει σήμερα τους χάρτες με τα μυστικά σεισμικά, που έκαναν ιδιωτικές εταιρείες στο χώρο της ενέργειας.
Σε αυτούς τους χάρτες κατέγραφαν τις ζώνες με ενεργειακό ενδιαφέρον, το μήκος αλλά και το βάθος των κοιτασμάτων.
Αποδεδειγμένα η λεκάνη της Μεσογείου αποτελεί μία ζώνη μεγάλης ενεργειακής σημασίας. Από τις έρευνες έχουν διαπιστωθεί τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όπως φαίνεται και στο χάρτη.
Οι κόκκινες κουκίδες είναι ενδείξεις για ύπαρξη φυσικού αερίου, ενώ οι πράσινες για πετρέλαιο. Ενδεικτικός, όμως, είναι και ο χάρτης που καταγράφει με κόκκινη γραμμή τη μεσογειακή ράχη πηγή ενδιαφέροντος για ύπαρξη υδρογονανθράκων, ενώ με την κίτρινη είναι η εν δυνάμει ΑΟΖ των χωρών της Μεσογείου, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας.
Η Κύπρος μπήκε στο παιχνίδι το 2002, επί κυβερνήσεως Γλαύκου Κληρίδη. Τότε η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκίνησε τις προσπάθειες άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στο νότιο θαλάσσιο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ, με εντατικές συνομιλίες με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, οι οποίες τελεσφόρησαν σύντομα με την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ στη μέση γραμμή. Είχε προηγηθεί η παραχώρηση από την αιγυπτιακή κυβέρνηση στη SHELL μεγάλου μπλοκ, έκτασης 42.000 τ. χλμ, για έρευνες υδρογονανθράκων στα βαθιά νερά, στα όρια με την Κυπριακή ΑΟΖ. Τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών ήταν άκρως ενθαρρυντικά, οδηγώντας στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τις απειλές της Τουρκίας.
Σε «νευρικό κλονισμό» η Τουρκία
Την ίδια ώρα η Τουρκία δεν πραγματοποιεί σεισμικά για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων, αλλά πολιτικά «σεισμικά». Αντιδρά σπασμωδικά, εκδίδοντας δικούς της χάρτες παραχωρήσεως στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου TPAO, οι οποίοι επικαλύπτουν μερικώς τα δυτικά μπλοκ παραχωρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα τα μπλοκ 1, 4, 5, 6 και 7, δημιουργώντας σύγχυση στους διεθνείς κύκλους που ασχολούνται με την έρευνα και την παραγωγή.
Η γείτονα χώρα βρίσκεται σε «νευρικό κλονισμό», καθώς βλέπει να αλλάζουν άρδην οι ισορροπίες.
Η μικρή Κύπρος έχει αποκτήσει σήμερα ισχυρούς συμμάχους, που δεν θα ανεχθούν τους «λεονταρισμούς» της Τουρκίας. Ήδη το Ισραήλ έχει ανοίξει μία «ομπρέλα» προστασίας πάνω από την Κύπρο, αφού στην κοινοπραξία της αμερικανικής «ΝΟBLE ENERGY» συμμετέχουν και ισραηλινές εταιρίες. Από την άλλη, οι ΗΠΑ δεν θα άφηναν απροστάτευτη μία εταιρεία τους στο εξωτερικό. Ήδη βρυχάται και η ρώσικη «αρκούδα», αφού επιφανείς Ρώσοι θα θελήσουν να προστατεύσουν τα μεγάλα κεφάλαια που έχουν επενδύσει στην Κύπρο, ενώ μην ξεχνάμε, ότι η Ρωσία θα διεκδικήσει κάποια από τα «χρυσά» μπλοκ στο νέο γύρο παραχωρήσεων.
Ο μεγαλύτερος, όμως, σύμμαχος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία οφείλει να προστατεύσει μία χώρα - μέλος της, όπως είναι η Κύπρος, η οποία μάλιστα θα αναλάβει το 2012 την προεδρία του Συμβουλίου της, έναντι μίας χώρας που διεκδικεί να εισχωρήσει στην ευρωπαϊκή «οικογένεια», όπως είναι η Τουρκία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου