Μπορεί να νομίζουμε πως είναι καθαρά ψυχολογικό, η αλήθεια όμως είναι πως το στρες «χτυπά» και το σώμα μας χωρίς να το καταλάβουμε.
Βάσει επιστημονικού ορισμού, το στρες είναι μια ψυχολογική και φυσιολογική αντίδραση σε μια σειρά αλλαγών στην καθημερινότητά μας την οποία δεν μπορούμε να χειριστούμε. Από αυτό τον ορισμό λοιπόν και μόνο, καταλαβαίνουμε πως το στρες επηρεάζει, εκτός από τα νεύρα, και το σώμα μας. Και μάλιστα πολύ, καθώς όταν είμαστε στρεσαρισμένοι το σώμα απελευθερώνει μια ορμόνη που λέγεται κορτιζόλη.
Η κορτιζόλη οδηγεί σε αλλαγές στην διαδικασία του μεταβολισμού, προκαλεί ανωμαλίες στα επίπεδα σακχάρου στον ογρανισμό, επιταχύνουν την συρρίκνωση των κοκάλων η οποία προκαλεί οστεοπόρωση και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Γι' αυτόν τον λόγο, οι άνθρωποι είναι ευπαθείς στο στρες, κάτι που είναι ακόμα πιο «τρομακτικό» για τις γυναίκες, καθώς εξαιτίας του μπορούν να πάρουν αρκετά κιλά.
Η απελευθέρωση της κορτιζόλης είναι ένα σήμα που στέλνεται στο σώμα για να αμυνθεί, κάτι που καταφέρνει με την κατανάλωση φαγητών υψηλών σε θερμίδες. Το συνεχόμενο στρες, μάλιστα, επηρεάζει την ορμόνη γκρολίνη, η οποία ενεργοποιεί την πείνα. Έτσι, όσοι πάσχουν από χρόνιο στρες έλκονται πολύ περισσότερο από το φαγητό.
Από εδώ και πέρα, λοιπόν, δεν πρέπει να υποτιμάτε το στρες, όταν το νιώθετε να πλησιάζει. Όχι μόνο προκαλεί πονοκεφάλους και έντονο συναίσθημα δυσαρέσκειας, αλλά το χρόνιο στρες έχει πολλές πιθανότητες να προκαλέσει χρόνιες παθήσεις όπως υψηλή πίεση, καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου