Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Η Αυλίδα δε δέχεται τη μεταφορά του λιμανιού στον Όρμο Βαθέως

Το εμπορικό λιμάνι της Χαλκίδας


Με αφορμή διάφορα γεγονότα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και έχουν ως αντικείμενο την μεταφορά του λιμανιού Χαλκίδας στον όρμο Βαθέος Αυλίδας, ο Λειβαδίτης Γιάννης, Α/πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βαθέος Αυλίδας τονίζει πως η περιοχή δεν αποδέχεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Από τον Αύγουστο του 2011 έχει εγκριθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) της Αυλίδας το οποίο δεν περιλαμβάνει τη μεταφορά του λιμανιού στον όρμο Βαθέος.

Το σχέδιο αυτό εκφράζει τη βούληση των 10.000 πολιτών της Αυλίδας, αφού καταρτίστηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα από τα θεσμικά όργανα της.

Κάποιοι φορείς όμως εξακολουθούν να επιμένουν στην επιλογή της συγκεκριμένης θέσης για την εγκατάσταση του λιμανιού, ενεργώντας μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή, χωρίς προηγούμενη συναίνεση.

Θεωρώ λοιπόν ότι οι ενέργειες αυτές, εκτός του ότι δημιουργούν προβληματισμό για την σκοπιμότητα και τη σπουδή τους, προσβάλλουν την βούληση της κοινωνίας μας, δημιουργώντας οργή και αγανάκτηση στους συμπολίτες μας και δεν θα έχουν καμιά προοπτική αφού:

-Είναι σε όλους γνωστό ότι ο κόλπος της Αυλίδας έχει υποστεί βαρύτατες βλάβες , λόγω της δραστηριοποίησης των υπαρχουσών βιομηχανιών και κατατάσσεται στις πλέον βλαβείσες θαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή.
Υπάρχει άλλωστε απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, που στηρίζεται σ αυτό το γεγονός, ακυρώνοντας επέκταση παρακείμενης βιομηχανίας.

- Η εν λόγω περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Αρχαιολογική. (Υπ.Αποφ.3114/1-8-1970)
Παράλληλα δε στο Γ.Π.Σ. είναι προστατευόμενη περιοχή (Π.Ε.Π.) λόγω των αρχαιοτήτων.

Ήδη επί χρόνια λόγω της δραστηριοποίησης των υπαρχουσών βιομηχανιών και της χαλαρότητας του κρατικού μηχανισμού έχει υποβαθμιστεί η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής η οποία αποτελεί σημαντική πηγή πλούτου (ιστορικού- πολιτιστικού-κοινωνικού-οικονομικού).

Στόχος της κοινωνίας μας είναι μια βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τη δημιουργία υποδομών που θα στοχεύουν στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ενεργώντας προς αυτήν την κατεύθυνση, προτείναμε ως Δημοτική Κοινότητα Βαθέος Αυλίδας, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Χαλκιδέων 2011-2014, την υλοποίηση μελέτης – κατασκευής θεάτρου στον όρμο Βαθέος, επί του ανενεργού λατομείου των τσιμέντων.

Επίσης, ζητάμε την στήριξη όλων των φορέων, για την άμεση υλοποίηση της μελέτης ενοποίησης ανάπλασης και ανάδειξης του ναού της Αυλιδείας Αρτέμιδος.

Κλείνοντας αυτή την επιστολή θα παρακαλέσω όλους εκείνους που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα, χαρακτηρίζοντας το μάλιστα ως προσωπικό στοίχημα, να σταματήσουν κάθε ενέργεια τους και να σεβαστούν την επιθυμία των πολιτών της Αυλίδας.

Λειβαδίτης Γιάννης
Α/πρόεδρος
Δημοτικής Κοινότητας Βαθέος Αυλίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου