Νομοθετική ρύθμιση που αλλάζει εκ βάθρων το ισχύον καθεστώς σε 83 ΔΕΚΟ προωθεί η κυβέρνηση υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, βάζοντας τέλος στη μονιμότητα 68.000 υπαλλήλων.
Διευκολύνονται έτσι οι απολύσεις και οι μετακινήσεις προσωπικού εντός της εταιρείας και μειώνεται το μισθολογικό κόστος με «πάγωμα» ωριμάνσεων και κόψιμο πρόσθετων παροχών.
Παράλληλα, μέσω της παρέμβασης στις ΔΕΚΟ, η τρόικα θέλει να δοθεί και ένα σαφές μήνυμα για πιθανή μελλοντική άρση της μονιμότητας και στον στενό δημόσιο τομέα.
Οι επικεφαλής της τρόικας τονίζουν ότι με την άρση του καθεστώτος προστασίας από απολύσεις, οι προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις καθίστανται «ελκυστικές» για τους υποψήφιους επενδυτές.
Σε πρώτη φάση έχουν ζητήσει την πώληση τριών μεγάλων εισηγμένων εταιρειών μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους.
Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι αποδοχές των υπαλλήλων σε οργανισμούς και υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες.
Ως αποτέλεσμα, αναμένεται να μπει «μαχαίρι» στις πρόσθετες παροχές των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, όπως για παράδειγμα το επίδομα ισολογισμού στις τράπεζες και τα λογιστήρια δημόσιων εταιρειών.
Οι περικοπές θα ισχύσουν και για υπαλλήλους επιχειρήσεων όπως τα ΕΛΠΕ που εξαιρέθηκαν από την τελευταία μείωση που επέβαλε η κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους δημόσιους οργανισμούς, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην υλοποίηση σχεδίου απολύσεων 15.000 εργαζομένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου