Με ιδιαίτερη αγωνία και ενδιαφέρον, αναμένεται η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο, που -πιθανότατα- θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στη σκιά των νέων ασφυκτικών πιέσεων της τριμερούς για επώδυνες αποφάσεις.
Η εμμονή των «τροικανών» και η άρνησή τους να μετακινηθούν από τα όσα έχουν από την αρχή της διαπραγμάτευσης «προστάξει», για μισθούς, επιδόματα και δώρα, προβληματίζουν τον Αντώνη Σαμαρά, που επισήμως φροντίζει να δίνει την αίσθηση πως οι θέσεις της ΝΔ είναι γνωστές και ξεκάθαρες και πως σε αυτές θα παραμείνει πιστός μέχρι τέλους, αφού δεν πρόκειται να συναινέσει σε νέα υφεσιακά μέτρα.
Στην πραγματικότητα πάντως, πολλά θα κριθούν από τη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, αφού τα τελευταία εικοσιτετράωρα το «γαλάζιο στρατηγείο», δείχνει να χαλαρώνει τη στάση του απέναντι σε ζέοντα θέματα όπως αυτό του κατώτατου μισθού.
«Το μη χείρον βέλτιστον», έλεγε αργά χθες βράδυ στο newsbomb, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, παραδεχόμενος πως οι διαπραγματεύσεις γίνονται με σκοπό να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, αφού τα θέματα που πέφτουν στο τραπέζι είναι θεμελιώδη και οι αποφάσεις θα είναι ούτως ή άλλως δύσκολες. Το αβέβαιο των διαπραγματεύσεων φάνηκε όμως και από τη χθεσινή αποστροφή του τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ, Νίκου Νικολόπουλου, που τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως περιμένει με «κομμένη την ανάσα» τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών.
Τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης των κοινωνικών εταίρων, είναι αυτά που ως έναν μεγάλο βαθμό δίνουν «γραμμή», στη ΝΔ, αφού όπως έχει πολλές φορές επαναλάβει η ηγετική ομάδα και το οικονομικό επιτελείο της αξιωματική αντιπολιτεύσεως, ο πρώτος λόγος πέφτει στους άμεσα ενδιαφερόμενους και για αυτό η Συγγρού προτίθεται να υπερασπιστεί τα συμπεράσματα του διαλόγου εργαζομένων-εργοδοτών.
Για κατώτατο μισθό
Αρχικά αρνητική εμφανίζεται η Συγγρού, σε οποιαδήποτε σκέψη να «αγγιχθεί» ο κατώτατος μισθός. Το θέμα ωστόσο, δεν αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τον Αντώνη Σαμαρά και μια διαφορετική προσέγγιση από την επιθυμητή, δε σημαίνει πως θα οδηγήσει αυτομάτως σε ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsbomb, η ΝΔ «επιφυλάσσεται» για το ζήτημα, αφού θεωρεί μεν πως η περαιτέρω μείωση των χαμηλών κλιμακίων αποτελεί υφεσιακό μέτρο, πιστεύει όμως πως υπάρχουν άλλα δικαιώματα για τα οποία θα πρέπει να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη μάχη.
Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ συνδέει το θέμα του κατώτατου μισθού με τις τιμές, σημειώνοντας πως το ψαλίδισμα των μισθών με τις τιμές στα ύψη, δεν οδηγεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
13ος & 14ος μισθός
Αμετακίνητος εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ ως προς το θέμα της κατάργησης των δώρων των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του επιδόματος αδείας.
Ο Αντώνης Σαμαράς, πιστεύει ακράδαντα πως αν γινόταν περικοπή 13ου και 14ου μισθού θα προκαλούνταν επιπλέον ύφεση της τάξης του 3,5% και θα διπλασιαζόταν η προβλεπόμενη ύφεση, αγγίζοντας το 7%.
«Η θέση μας για το θέμα είναι σταθερή», σημείωνε χθες στενός του συνεργάτης, υπενθυμίζοντας τη φράση που είχε πει ο κος Σαμαράς, πριν από λίγες ημέρες κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, πως «είναι πρωτοφανές» και ότι «ούτε σε περίοδο πολέμου μία χώρα δεν είχε έξι χρόνια ύφεσης».
Πιο χαλαρός, εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς, όσον αφορά στο πάγωμα των μισθών και στις ωριμάνσεις.
Για επικουρικές
Σύμφωνη στην προτεινόμενη ενοποίηση των Επικουρικών Ταμείων, με επί μέρους επιφυλάξεις για διαδικαστικά θέματα, τα οποία μπορούν να επιλυθούν στο στάδιο της σύνταξης του σχετικού νομοσχεδίου, εμφανίζεται η ΝΔ, η οποία έχει αφήσει εδώ και καιρό να εννοηθεί πως δεν είναι κάθετα αντίθετη ούτε με τις μειώσεις. Τα αρμόδια στελέχη, δηλώνουν πως γνώμονάς τους είναι η προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων και αναφέρονται στη θέσπιση πλαφόν 300 Ευρώ, εμμένοντας στη θέση τους πως η οριζόντια επίλυση του προβλήματος είναι και άδικη και βαθιά υφεσιακή.
Κλείσιμο φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με άμεσες απολύσεις
Στην πρόταση για άμεσες απολύσεις, η ΝΔ προτάσσει –μέχρι στιγμής- την ιδέα που κατέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς, στην τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου, για επιμήκυνση της απόφασης για περιορισμένες προσλήψεις και το 2012. Πρότεινε μάλιστα συγκεκριμένα, να γίνεται μια πρόσληψη προς δέκα αποχωρήσεις, ώστε να επιτευχθεί με ηπιότερο τρόπο ο στόχος των πιστωτών.
Για τον ίδιο σκοπό, η ΝΔ θεωρεί ορθή πρωτοβουλία τη μεγαλύτερη μείωση στις προσλήψεις των συμβασιούχων, από το 10% στο 20%.
Ο Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται ακόμη να βάλει ξανά στο τραπέζι ζητήματα όπως:
- Η καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
- Ο έλεγχος των συντάξεων «μαϊμού»
- Η αύξηση των εσόδων του δημοσίου από τις άδειες και την λειτουργία του ηλεκτρονικού τζόγου και των νέων τυχερών παιγνίων.
Οργή για τον …Γιώργο
Την ίδια ώρα στη Συγγρού, επικρατεί κακό κλίμα για τον Γιώργο Παπανδρέου. Η χθεσινή ομιλία του τέως πρωθυπουργού στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, χτύπησε συναγερμό στα κεντρικά του κόμματος, αφού η ΝΔ νιώθει «εγκλωβισμένη» σε αποφάσεις που καθόρισε με την πολιτική του ο κος Παπανδρέου και αντιλαμβάνεται πως μπαίνει στο κάδρο, βάζοντας την υπογραφή της σε μια σειρά από νέα μέτρα, λόγο των κινήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.
Η σκληρότατη χθεσινή απάντηση Μιχελάκη, στα όσα είπε από το βήμα της αιθούσης της Γερουσίας, ο κος Παπανδρέου δεν είναι τυχαία. «Ο κ. Παπανδρέου για ακόμα μια φορά χωρίς ντροπή και φιλότιμο δεν ζήτησε συγνώμη από τους Έλληνες για τις δραματικές στιγμές που ζούνε αλλά και δεν απάντησε στην κρισιμότερη ερώτηση: Ποιος κατέστρεψε τη χώρα; Αν δυσκολεύεται να βρει την απάντηση ας ρωτήσει το μόνιμο υπουργό στις κυβερνήσεις του κ. Χρυσοχοΐδη. Ο κ. Παπανδρέου, ψελλίζοντας, σήμερα, το κύκνειο άσμα του, έφτασε στο σημείο να περηφανεύεται για όσα διέπραξε ο ίδιος και οι κυβερνήσεις του σε βάρος της Πατρίδας, της οικονομίας και της κοινωνίας μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος.
Την ίδια ώρα, πόλεμος ξέσπαγε σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και για το χρόνο διερεύνησης της υπόθεσης της ΕΛ.ΣΤΑΤ., με τη ΝΔ να ζητά τη σύσταση επιτροπών μετά τις εκλογές και το απέναντι στρατόπεδο να μιλά για άμεσες απαντήσεις πριν από την εκλογική αναμέτρηση. Στα άκρα όμως φαίνεται πως οδηγούνται και οι σχέσεις της ΝΔ και με μεμονωμένα πρόσωπα, όπως με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Αφορμή αυτή τη φορά, διάταξη που τερματίζει τη θητεία μελών των ανεξάρτητων αρχών που έχουν συμπληρώσει εξαετία. Ο κος Σαμαράς, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θ δεχθεί αυτόνομες κινήσεις πράσινων υπουργών, αφού δεν έχει δώσει σε κανέναν «λευκή επιταγή», επιθυμώντας εμφανώς να διαφοροποιήσει τη θέση του και να δώσει το δικό του στίγμα, πριν από τις εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου