Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Σαμαράς - Βενιζέλος - Κουβέλης «κλειδώνουν» τη συμφωνία

Ποια θέματα εκκρεμούν για το μεσημέρι και τι συζητήθηκε στην τετράωρη συνεδρίαση

Σαμαράς - Βενιζέλος - Κουβέλης «κλειδώνουν» τη συμφωνία

Ύστερα από τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων οι εκπρόσωποι της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. κατέληξαν στο πλαίσιο υπό το οποίο θα συγκροτηθεί και θα λειτουργήσει η νέα κυβέρνηση. Ωστόσο η σύσκεψη διακόπηκε λόγω κόπωσης και θα συνεχιστεί με δύο επιμέρους συναντήσεις το μεσημέρι.
Ο πρόεδρος της «Νέας Δημοκρατίας» κ. Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί αρχικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο στις δώδεκα το μεσημέρι και μία ώρα αργότερα θα δει τον πρόεδρο της «Δημοκρατικής Αριστεράς» κ. Φώτη Κουβέλη. Στις συναντήσεις αυτές αναμένεται να λυθούν και οι τελικές λεπτομέρειες για να σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση.
Συνεργάτες και των τριών αρχηγών εκτιμούν ότι οι συζητήσεις έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο ώστε μετά τη μεσημβρινή συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος της Ν.Δ. να δρομολογηθεί η διαδικασία για την ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Τα υπουργεία
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η νέα κυβέρνηση θα αποτελείται από δεκαπέντε υπουργούς και είκοσι υφυπουργούς. Πρωθυπουργός θα είναι ο κ. Αντώνης Σαμαράς ενώ η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να αναθέσει σε στελέχη της -άνευ απροόπτου- τα εξής χαρτοφυλάκια:
  • Υπουργείο Οικονομικών,
  • Υπουργείο Ανάπτυξης,
  • Υπουργείο Εξωτερικών,
  • Υπουργείο Εθνικής Αμύνης,
  • Υπουργείο Εσωτερικών & Δημοσίας Τάξεως,
  • Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας & Τουρισμού.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί τεχνοκρατικό στέλεχος στην ηγεσία του υπουργείου.
Η σύσκεψη των εκπροσώπων
Στη σύσκεψη που είχαν στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή οι κ.κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Κώστας Σκανδαλίδης, Στέργιος Αγγελούδης, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Σάκης Παπαθανασίου έγινε πλήρης αποτύπωση του πλαισίου υπό το οποίο θα λειτουργήσει η κυβέρνηση.
Μάλιστα οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων προέβησαν στην απαραίτητη ανάλυση και τις αναγκαίες επεξηγήσεις ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη προγραμματική σύγκληση. Στη μία το μεσημέρι τα έξι κομματικά στελέχη θα ξανασυναντηθούν ώστε να συμφωνηθούν και οι παραμικρές λεπτομέρειες.
Τα σημεία διαφωνίας
Πολιτικές πηγές ανέφεραν ότι προέκυψαν θέματα από τους εκπροσώπους της «Δημοκρατικής Αριστεράς», όπως η επαναφορά του κατώτατου μισθού, η μέριμνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η τήρηση της μετενέργειας και ο καθορισμός συγκεκριμένης πολιτικής για το μεταναστευτικό πρόβλημα. Είναι σίγουρο πάντως ότι οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας δεν διαφώνησαν, δεν έφεραν αντιρρήσεις και δεσμεύθηκαν να βρεθεί ένα κοινώς αποδεκτό πλαίσιο.
Ανοικτό μένει το θέμα των προσώπων που θα αποτελέσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο, γεγονός το οποίο αναμένεται να επιλυθεί αύριο ως τις πρώτες απογευματινές ώρες.
Κοινή εντύπωση είναι μάλιστα ότι η άτυπη εξαμελής ομάδα με τη συμμετοχή δύο κορυφαίων στελεχών από κάθε κόμμα πιθανώς να εξελιχθεί σε άτυπη επιτροπή κυβερνητικού συντονισμού, η οποία θα έχει αρμοδιότητα για το συντονισμό και τον έλεγχο του έργου στα υπουργεία.
Τα εσωκομματικά
Τα προβλήματα που εντοπίζονται σε μικρότερο επίπεδο σε κάθε κόμμα αφορούν στη διανομή ρόλων και την επιλογή προσώπων. Όπως λένε πολιτικοί παρατηρητές στη Νέα Δημοκρατία παρατηρείται κινητικότητα και καταγράφονται παρασκηνιακές ζυμώσεις για τη συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση.
Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ακόμα αντιδράσεις στη βούληση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου να αξιοποιήσει τα τεχνοκρατικά στελέχη του Κινήματος σ’ αυτήν την κυβέρνηση συνασπισμού. Συζητήθηκαν μάλιστα οι αντιρρήσεις που διετύπωσαν οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Πέτρος Ευθυμίου.
Τέλος, στη «Δημοκρατική Αριστερά» διατυπώνονται σκέψεις για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση χωρίς συμμετοχή βουλευτών ή κομματικών στελεχών σ’ αυτήν.
Αυτή η αλλαγή σημειώθηκε ύστερα από τις σκέψεις που διατυπώθηκαν στα όργανα της ΔΗΜ.ΑΡ. μήπως και το κόμμα επιβαρυνθεί με δυσανάλογο πολιτικό κόστος και κλυδωνιστεί από εσωτερικές αντιδράσεις, όπως συνέβη μόλις ο «Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός» του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη συμφώνησε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση ειδικού σκοπού υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου