Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Γιώργος: «Επιτακτική ανάγκη η συµφωνία για Ελλάδα - Ευρώπη»

«Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει συνολική συµφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου, αλλιώς τα πράγµατα θα γίνουν πολύ δύσκολα για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα», τόνισε αργά χθες το βράδυ οΠρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κάνονταςέναν απολογισµότης συνοµιλίας που είχε µε την καγκελάριο της Γερµανίας Ανγκελα Μέρκελ. «Εχει ευθύνες η Ευρώπη», υποστήριξε ο κ Παπανδρέου, «να τελειώνουµε µε αυτή την ιστορία, να γυρίσουµε σελίδα και να µην ξαναβρεθούµε µπροστά σε µια τέτοια κρίση όπως αυτή που αντιµετωπίζει εδώ και µήνες η ευρωζώνη».

ΕΠΙΜΗΚΥΝςη. Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η παροχή στην Ελλάδα της επιµήκυνσης για την αποπληρωµή του δανείου είναι «προδιαγεγραµµένη. Είναι όµως λογικό να µη λαµβάνονται σπαστές αποφάσεις, αλλά να υπάρξει συνολική αντιµετώπιση του προβλήµατος. Και αυτό είναι κάτι που συµφέρει την Ελλάδα». Πάντως η Ανγκελα Μέρκελ,µε το βλέµµα στραµµένοστο εσωτερικό της χώρας της και ουσιαστικά λειτουργώντας υπό τιςεντυπώσεις που δηµιουργεί ησυντριπτική ήττα που υπέστη την περασµένη Κυριακή στο Αµβούργο, επαναβεβαίωσε την άρνησήτης να δώσει τώρα λύση στο συνολικόπρόβληµα της ευρωζώνης, µέρος τουοποίου αποτελεί το «ελληνικό πρόβληµα».

«Ολα έµειναν στο τραπέζι», ήταν το σχόλιο µέλους της κυβερνητικής αποστολής. Είναιενδεικτικό ότι η καγκελάριος, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε τις «δύσκολες» αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τα δύσκολα µέτρα που προκαλούν αντιδράσεις και απεργίες στην Ελλάδα, εν τούτοις αρνήθηκε να δώσει το τελικό οκέι για την επιµήκυνση του ελληνικούδανείου καινα δεσµευτεί γιαέγκαιρη καιοριστική λύση στο πρόβληµα της Ευρώπης. Οπως διεφάνη και από τις δηλώσεις που έκαναν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Γιώργος Παπανδρέου στην καγκελαρία µετά τησυνάντηση, ύστερα από το εκλογικό αποτέλεσµα της Κυριακής η καγκελάριος έχει στρέψει όλες τις προσπάθειές της στις κρίσιµες για την παραµονή των Χριστιανοδηµοκρατών στην εξουσία εκλογές στο κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεµβέργης στα τέλη Μαρτίου. Με τον γερµανικό Τύπο να υποστηρίζει ότι η Ανγκελα Μέρκελ«τιµωρήθηκε» την Κυριακή γιατην εφεκτική στάση που τηρεί έναντι της Ελλάδας, µοιάζειµάλλον απίθανο – έλεγαν διπλωµατικές πηγές – η γερµανίδα καγκελάριος να αλλάξει στάση τουλάχιστον πριν από αυτές τις εκλογές. Πάντως η ίδια υπεραµύνθηκε της στάσηςτης, δηλώνοντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» ότι αν δεν πίστευε στην υπόθεση της Ευρώπης, δεν θα έκανε όσα κάνει για τη στήριξη του κοινού νοµίσµατος.

Σε ό,τι µας αφορά, για την επιµήκυνση στην αποπληρωµή του δανείου είπε ότι «το σκεφτόµαστε» και «όλα είναι υπό συζήτηση», επιβεβαιώνοντας µε τον τρόπο αυτό ότι (η επιµήκυνση) συνδέεται άµεσαµε τη λύση-πακέτο για την κρίση χρέους στην ευρωζώνηκαι, σε έναευρύτερο πλαίσιο, µε το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο προωθεί από κοινού µε τον Νικολά Σαρκοζί. Αντίθετα, ηκαγκελάριος της Γερµανίας προσέφερε αφειδώς πολιτική στήριξη στον Γιώργο Παπανδρέου και την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι νοικοκυρεύει τα του οίκουτης και αυτό το εκτιµάη γερµανική κοινή γνώµη. «Πολλοί Γερµανοί είναι πεπεισµένοι πως η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόµο» είπε, αλλά επισήµανε µε έµφαση ότι η χώρα µας πρέπει να συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει και ότι «υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόµη». Η φράσηαυτή δηµιούργησε την εντύπωση ότι ηΓερµανία απαιτεί καιάλλα µέτρα από την Ελλάδα και προκάλεσε – έπειτα από ερώτηση των «ΝΕΩΝ» – την κατηγορηµατική δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι «δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα µέτρα», αλλά η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρµόζει τις πολιτικές της.

Ο Πρωθυπουργός διέψευσε επίσης ότι αντιµετωπίζει το ενδεχόµενο αναδιάρθρωσης τουχρέους ή κουρέµατος, «γιατίκάτι τέτοιο έχει να κάνει µε την αξιοπιστία µας απέναντι στους πιστωτές µας». Σηµείωσε επίσης, απαντώντας έµµεσα στη φιλολογία που διακινείται έντονα το τελευταίο διάστηµα στη Γερµανία, ότι το χρέος της Ελλάδας και η διαχείρισή του δεν πρόκειται να επιφέρουν πρόσθετο βάρος στους γερµανούςφορολογουµένους. «Για εµάς είναιθέµα αξιοπιστίας ως προς εµάςκαι τους ευρωπαίους εταίρους» ηπιστή εκτέλεση του προγράµµατος, είπε.

Πάντως,η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει παρασκηνιακά ότι το Βερολίνο δεν έχει πρόβληµα για την παροχή στην Ελλάδα της επιµήκυνσης στην αποπληρωµή του δανείου των 110 δισ. ευρώ. «Η επιµήκυνση είναι δεδοµένη» υποστήριζε µε κατηγορηµατικό τρόπο κυβερνητικός παράγων το µεσηµέρι, αµέσως µετά τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονοµικών ΓιώργοςΠαπακωνσταντίνου µε τον γερµανό οµόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιµπλε. Κατά την ίδιαπηγή, «µε τηΓερµανία είµαστε σε καλό δρόµο, αλλά υπάρχουν δύο αγκάθια. Το ένα αφορά τη µείωση των επιτοκίων του δανείου που έλαβε ηΕλλάδα και τοδεύτερο, την επαναγορά του ελληνικού χρέους µέσω της αγοράς ελληνικών κρατικών οµολόγων».

άλληλοενημερώςη. Ωστόσο, η ίδια πηγή είχε σπεύσει να προϊδεάσει µετά τη συνάντηση Παπακωνσταντίνου - Σόιµπλε ότι η ελληνική πλευρά δεν ανέµενε µια συµφωνία κατά τη συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ και ότι θα γινόταν απλώς «αλληλοενηµέρωση για την πορεία των πραγµάτων στην Ευρώπη». Με την προσθήκηότι ο Πρωθυπουργός θατόνιζε στη συνοµιλήτριά τουπως «έχουναπέναντί τους µια υπεύθυνη κυβέρνηση – η Ελλάδα συµβάλλει στη σταθερότητα της ευρωζώνης υλοποιώντας κατά γράµµα τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει». Στη συνοµιλία µε την κ. Μέρκελ ο Πρωθυπουργός είπε πως δεν συζήτησε καθόλου διµερή θέµατα, όπως τα σκάνδαλα της Siemens και των εξοπλισµών καθώς καιτα χρέη τωννοσοκοµείωνγιατί δεν υπήρχε χρόνος.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει παρασκηνιακά ότι το Βερολίνο δεν έχει πρόβληµα µε την επιµήκυνση


Ακόµη πιο σκληρά µέτρα λιτότητας ζήτησε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ για την ελληνική οικονοµία βλέπει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίοςµιλώντας χθες στη Βουλή ζήτησε –εµµέσως πλην σαφώς – σκληρότερα µέτρα λιτότητας, ενώ προανήγγειλε – αντίθετα σε όσα λέει έως τώρα η κυβέρνηση – ότι το 2012 θα είναι δύσκολο να βγει ηΕλλάδα στις διεθνείς αγορές για να δανειστεί µόνη της!

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε χαρακτηριστικά πως «είναιαρκετά δυσµενής η δυναµική του χρέους της χώρας» και επέµεινε ότι «πρέπει να γίνουν ακόµη µεγαλύτερες προσαρµογές από αυτές που προβλέπει το Μνηµόνιο». Εκτίµησε µάλιστα ότι καθώς το 2012 το χρέος θα ανέλθει στο 160% του ΑΕΠ, αυτό θα δυσχεράνει την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Επιπλέον, απαντώνταςσε ερωτήσεις βουλευτών υποστήριξε πως η αναδιάρθρωση του χρέους θα είχε συνέπεια τη µείωση των συντάξεων και διατύπωε την εκτίµηση ότι η καλύτερη περίπτωση για τη χώραθα ήταν η επιµήκυνση αποπληρωµής του χρέους µε καλύτερο επιτόκιο.

«Το χρέος είναι δικό µας πρόβληµα και πρέπει να κινηθούµε πιο τολµηρά σε σχέση µε τον µέχρι σήµερα βηµατισµό µας», τόνισε και σηµείωσε πως ενδεχόµενη αναδιάρθρωση του χρέους – µε κούρεµα 30%– θα είχε δυσµενείς επιπτώσεις τόσο για τις τράπεζες που κατέχουν οµόλογα του ∆ηµοσίου αξίας 45 δισ. ευρώ όσο και για τα ασφαλιστικά ταµεία που αντίστοιχα διατηρούν οµόλογα αξίας 25 δισ. ευρώ.

Ο Γ. Προβόπουλοςχαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολο και φιλόδοξο αλλά όχι ανέφικτο τον στόχοτης κυβέρνησης για την εισροή 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας και είπε ότι το 2011 θα είναι «έτος δύσκολο και γεµάτο προκλήσεις» για τα ελληνικά χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα. Οταν ρωτήθηκε πότε θαεπιστρέψουν οι τράπεζες στις διεθνείς αγορές δήλωσε πως «πιο εύκολα θα απαντούσα στο συγκεκριµένο ερώτηµα που θα αφορούσε το ελληνικό ∆ηµόσιο παρά για τις τράπεζες».

Εµφανίστηκε θετικός για τις συγχωνεύσεις τραπεζών υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι «φιλικές και καλά σχεδιασµένες», φράση που ερµηνεύτηκε ως αιχµή για την πρόσφατη προσπάθεια συγχώνευσης Εθνικής - Alpha.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει τοποθετηθεί θετικά στο θέµα των συγχωνεύσεων γιατί µέσα σε ένα δυσµενές περιβάλλον αυτές οι συγχωνεύσεις, αν είναι καλά σχεδιασµένες και αν γίνονται µεφιλικό τρόπο, συνεπάγονται σηµαντικές συνέργειες», είπε χαρακτηριστικά στα µέλη τηςΚοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονοµικών Υποθέσεων. Ο κ. Προβόπουλος έσπευσε να διευκρινίσει πως η ΤΤΕ αντιτίθεται σε «µη φιλικές συµφωνίες» και τόνισε ότι η απόπειρα συγχώνευσης της Εθνικής µε την Alpha «εξαρτάται από τους µετόχους» και πως ο ίδιος δεν µπορεί να αποφανθεί «θετικά ή αρνητικά».

Πάντως, όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο της Επιτροπής Βάσω Παπανδρέου κατά πόσον αυτές οι διαδικασίες προεξοφλούν και µειώσεις τόσο σε επίπεδο θέσεων εργασίας όσο και σε επίπεδο µισθών, υποστήριξε ότι «η µείωση των εξόδων για τιςτράπεζες είναι αναγκαία και ειδικά γιατο µισθολογικό κόστος είναι αναπόφευκτη». Τέλος, είπε πως «είναι σαφές προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η κατάσταση» και ότι «θαορίσουν οι ίδιες το θέµα του κόστους».


«Οχι στα δάνεια µε χαµηλά επιτόκια»

Σε τροχιά σύγκρουσης µε τις άλλες χώρες της ευρωζώνης βάζει τη Γερµανία ο απερχόµενος πρόεδρος της γερµανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) Αξελ Βέµπερ µε άρθρο του που δηµοσιεύτηκε χθες στους «Financial Times».

Ο Βέµπερ αντιτίθεται στην ιδέα ότι τα ευρωπαϊκά ταµεία θα πρέπει να µπορούν να αγοράζουν κρατικά οµόλογα, αλλά και στη χορήγηση δανείων µε πιο ευνοϊκά (χαµηλά)

επιτόκια σε χώρες µε οικονοµικά προβλήµατα.

Οπως αναφέρει, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είναι υπεύθυνες για τα οικονοµικά τους, ακόµη και σε περιόδους κρίσεων. Εκφράζει ακόµη φόβους ότι εάν αποφασιστεί τελικά η αγορά κρατικών οµολόγων χωρών της ευρωζώνης µε προβλήµατα, τότε αυτό µπορεί να µπλοκαριστεί από το συνταγµατικό δικαστήριο της Γερµανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου