Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Μεγαλειώδης πορεία, εκτεταμένα επεισόδια...

Μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων ετών, με συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στα πλαίσια της 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας.

Μάλιστα, περίπου 1.000 διαδηλωτές παρέμειναν στην Πλατεία Συντάγματος μέχρι αργά, το απόγευμα της Τετάρτης.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά μια πανεργατική πορεία σημαδεύτηκε από εκτεταμένα επεισόδια.

Ένταση επικράτησε στο κέντρο της Αθήνας, όπου σημειώθηκαν συμπλοκές διαδηλωτών και ΜΑΤ, λίγη ώρα αφού οι πορείες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ έφτασαν στην πλατεία Συντάγματος.

Του ΠΑΜΕ η συγκέντρωση και η πορεία είχε ολοκληρωθεί χωρίς έκτροπα λίγο νωρίτερα.

Αντιεξουσιαστές πέταξαν βόμβες μολότοφ έξω από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών. Με χρήση χημικών και βομβών κρότου-λάμψης απάντησαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι προχώρησαν σε 26 προσαγωγές και εννέα συλλήψεις.

Ένας εκ των πολιτών που συνελήφθησαν είχε μαζί του τόξο και τσεκούρι, ενώ κατασχέθηκαν και έξι βόμβες μολότοφ.

Δύο μοτοσυκλέτες της ομάδας ΔΕΛΤΑ, τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, τραυματίσθηκαν συνολικά 15 αστυνομικοί.

Συμπλοκές και πετροπόλεμο είχαμε και στα Προπύλαια, με διαδηλωτές να καταγγέλλουν παραβίαση του ασύλου από τις δυνάμεις της αστυνομίας. Ισχυρή ήταν η αστυνομική παρουσία και στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου έγινε χρήση χημικών.

Τα πρώτα επεισόδια σημειώθηκαν στην Πλατεία Κοραή, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα για "κλέφτες πολιτικούς" και να συμπλέκονται με τους αστυνομικούς, στους οποίους φώναζαν να πάνε στον Αγ. Παντελεήμονα.

Στο Σύνταγμα οι αστυνομικοί προσπάθησαν να σπάσουν την πορεία βλέποντας πως είχαν παρεισφρήσει μικρές ομάδες αντιεξουσιαστών.

Τελικά η πορεία έσπασε, οι ομάδες όμως δεν διαλύθηκαν. Ο κόσμος παρά τη συνεχή και εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων ανασυντάχθηκε και συνέχισε.

Παράλληλα, συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ σημειώθηκαν επί της οδού Πανεπιστημίου.

Ο τελικός απολογισμός για τους τραυματίες δεν είναι σαφής, ωστόσο από την πλευρά των διαδηλωτών γίνεται λόγος για τουλάχιστον έξι τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας είναι ηλικιωμένος ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Χιλιάδες διαδήλωσαν ειρηνικά

Οι δύο ξεχωριστές πορείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ είχαν όγκο και παλμό. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, συνολικά οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 100.000.

Η πορεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε λίγο μετά τις 12.30 από το Πεδίον του Άρεως και λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι διαδηλωτές έφτασαν γύρω από το Σύνταγμα.

Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ ξεκίνησαν από την Ομόνοια και λίγο μετά τις 13:30, έφτασαν στην Πλατεία Συντάγματος όπου διαλύθηκαν ειρηνικά.

Έξω από τη Βουλή διαδηλωτές τοποθέτησαν ένα φέρετρο και κρατώντας ένα πανό που έγραφε "πεθαίνουμε", θέλησαν να στείλουν το μήνυμα ότι η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τον λαό στον θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου