Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ασφάλεια για ανέργους...

Ασφαλιστική κάλυψη σε ανέργους που δεν συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας.

Η πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου, μαζί με την έκδοση προσωρινής σύνταξης και κάρτας εργασίας.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα", από το μέτρο θα ωφεληθούν όσοι δεν έχουν προσωρινά δουλειά, είτε απασχολούνται κάπου προσωρινά και δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα για περίθαλψη.

Η κάλυψη θα αφορά:

*Ανέργους ηλικίας µέχρι30 ετών µε µόνη προϋπόθεση την εγγραφή τους στο µητρώο ανέργων του ΟΑΕ∆.

*Ανέργους ηλικίας 30 ετών και άνω που έχουν συµπληρώσει τουλάχιστον δύο έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ ή στον ΟΑΕΕ. Ο χρόνος ασφάλισης για κάθε έτος µετά το 30ό έτος ηλικίας προσαυξάνεται κατά 100 ηµέρες ασφάλισης και µέχρι συµπλήρωσης 3.000 ηµερών ασφάλισης.

*Εργαζοµένους που συµπλήρωσαν το 2010 50 ηµέρες ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα (αντί των 70 ηµερών που ισχύει σήµερα).

Ιατροφαρµακευτική κάλυψη για δύο χρόνια µετά τη διακοπή της δραστηριότητάς τους παρέχεται ήδη από τον Οργανισµό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελµατιών στους ασφαλισµένους από 30 µέχρι και 65 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλµατός τους, εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

*Εχουν πραγµατοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισµού 600 ηµέρες εργασίας ή δύο χρόνια και το κατώτατο όριο των 600 ηµερών εργασίας αυξάνεται ανά 120 ηµέρες ή τέσσερις µήνες κάθε χρόνο µετά τη συµπλήρωση 4.500 ηµερών ή 15 ετών ασφάλισης.

*∆εν ασφαλίζονται για οποιονδήποτε λόγο στο ∆ηµόσιο ή σε ασφαλιστικό οργανισµό.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται και τα εξής:

*Αλλαγή του τρόπου υπολογισµού του ΕΚΑΣ που λαµβάνουν 350.000 χαµηλοσυνταξιούχοι

*Αναθεώρηση των ρυθµίσεων για τους δηµοσίους υπαλλήλους που παίρνουν και τη σύνταξη του/της συζύγου. Το µέτρο αφορά περίπου 50.000 άτοµα

*Εκδοση προσωρινής σύνταξης από όλα τα ασφαλιστικά ταµεία. Υπολογίζεται πως η ρύθµιση θα αφορά 60.000 δικαιούχους τον χρόνο, ενώ σταδιακά θα επεκταθεί και στα επικουρικά ταµεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου