Οριστική λύση στο πρόβλημα του αποδεκατισμού των περιφερειακών ΑΕΙ και ΤΕΙ και του υπερπληθυσμού των ιδρυμάτων των πόλεων και κυρίως στην Αθήνα επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Παιδείας.
Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Πρυτάνεων στο Ναύπλιο το περασμένο Σαββατοκύριακο, πρότεινε στο εξής να μην επιτρέπονται οι μετεγγραφές από τα τμήματα των περιφερειακών ιδρυμάτων προς τα αντίστοιχα κεντρικά, αλλά μόνο σε όσα έχουν ίδια μόρια εισαγωγής.
Αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα, κάποιος περάσει Νομική στην Κομοτηνή, δεν θα μπορεί να μετεγγραφεί στο αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας, αν αυτό έχει μεγαλύτερη βάση εισαγωγής, αλλά σε ένα άλλο τμήμα που απαιτεί ίδιο αριθμό μορίων, με το τμήμα που πέρασε αρχικά.
Προς το παρόν, δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του σχεδίου του υπουργείου, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις των φοιτητών, το βέβαιο όμως είναι ότι θα χρειαστούν πολλές επιπλέον ρυθμίσεις για να εφαρμοστεί.
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι Πρυτάνεις, δείχνουν να αντιμετωπίζουν θετικά την πρόταση. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", η πρόταση έγινε αποδεκτή από τους εκπροσώπους των Πανεπιστημίων, οι οποίοι θεωρούν ότι το υπάρχον σύστημα είναι πλέον δυσλειτουργικό και οι αθρόες μετεγγραφές βλάπτουν και τα περιφερειακά και τα ιδρύματα των πόλεων.
Οι πρυτάνεις θεωρούν ότι σε περίπτωση που εφαρμοστεί το νέο σύστημα, οι μετεγγραφές θα μειωθούν δραστικά, καθώς οι φοιτητές δεν θα θέλουν να μετακινηθούν σε τμήμα που δεν θα είναι αντίστοιχο με αυτό που επέλεξαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, ο αριθμός των φοιτητών σε διάφορα τμήματα στην Αθήνα, είναι τριπλάσιος από αυτόν που προβλέπεται λόγω των μετεγγραφών.
Τι ισχύει στις μετεγγραφές
Δικαίωμα μετεγγραφής από το πρώτο εξάμηνο έχουν τα παιδιά οικογενειών, το οποίο ο μέσος όρος εισοδήματος για τα τελευταία τρία χρόνια δεν ξεπερνά το ποσό των 45.000 ευρώ.
Οι μετεγγραφές για τους ανωτέρω δικαιούχους δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν συνολικά σε ποσοστό το 14% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα υποδοχής. Για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, το συνολικό ποσοστό των μετεγγραφών είναι μικρότερο και δεν μπορεί να ξεπερνά το 9%.
Επίσης, δικαίωμα μετεγγραφής έχουν:
*Πολύτεκνοι γονείς και τέκνα πολυτέκνων.
*Γονείς και παιδιά πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο, εφόσον κανένα από αυτά δεν υπερβαίνει το 26ο έτος της ηλικίας του, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων αγάμων μητέρων.
*Παιδιά των θυμάτων της τρομοκρατίας.
*Ορφανοί φοιτητές από τον ένα ή και από τους δύο γονείς, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 ευρώ.
*Φοιτητές ή σπουδαστές που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στα ΤΕΦΑΑ ή σε άλλη Σχολή ή Τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ πέτυχαν μια από τις εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις.
*Φοιτητές ή σπουδαστές με αδελφό ή αδελφή που φοιτά σε τμήμα Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι., διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων, οι οποίοι επιθυμούν τη μετεγγραφή τους σε τμήματα Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. που δεν ανήκουν στα Τμήματα του Λεκανοπεδίου Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης.
*Αδέλφια που φοιτούν σε τμήματα Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι., διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους και που επιθυμούν τη μετεγγραφή τους κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος σε αντίστοιχα τμήματα Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. του ιδίου νομού, τα οποία δεν ανήκουν στα τμήματα του Λεκανοπεδίου Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης.
Οι δικαιούχοι μετεγγραφής των παραπάνω κατηγοριών μετεγγράφονται χωρίς ποσοτικό περιορισμό και πέραν του συνολικού ποσοστού των κάθε φύσεως μετεγγραφών και κατατάξεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου