Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Εργαζόμενοι σε κίνηση...

Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, μπαίνει η εργασιακή ασφάλεια, λόγω της ύφεσης, αλλά και τις ανεργίας που καλπάζει ανεξέλεγκτη.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, 450.000 εργαζόμενοι θα μετακινηθούν στην αγορά εργασίας, είτε προς άλλες θέσεις, είτε προς την ανεργία.

Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι το 10% του εργατικού δυναμικού πρόκειται να μετακινηθεί από το Δημόσιο, τις δημοτικές εταιρείες, τους κλάδους της κατοικίας και των κατασκευών και τις υπηρεσίες (π.χ. εμπόριο αυτοκινήτων) σε κλάδους εξωστρεφείς, δηλαδή στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τον τουρισμό, για να μη μείνουν άνεργοι.

Δεδομένου ότι εντείνεται το βάθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εκτιμά ότι "κλειδί" για την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς είναι να ανοίξουν οι αγορές για τις τράπεζες και τη χώρα.

Σύμφωνα με το "Βήμα", η κυβέρνηση προετοιμάζει τις αλλαγές στους τομείς εκείνους που αναμένεται να έχουν άμεση απόδοση στην ενίσχυση της ανάπτυξης.

Οι τομείς αυτοί είναι:

*Ο τουρισμός, που αναμένεται να παρουσιάσει εφέτος διψήφιο ρυθμό αύξησης υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεσολαβήσουν απρόβλεπτα γεγονότα, όπως διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Για την περαιτέρω τόνωση σχεδιάζονται κίνητρα ενίσχυσης του συνεδριακού τουρισμού και του γαστρονομικού.

*Στις εξαγωγές θα επιταχυνθεί η επιστροφή του ΦΠΑ και μάλιστα θα γίνει συμψηφισμός οφειλών με το Δημόσιο.

*Επίσης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει ολοταχώς η απελευθέρωση του εμπορίου και της αγοράς. Το υπουργείο Οικονομικών κάνει μελέτη για τις "αγκυλώσεις" που υπάρχουν σε όλα τα στάδια του εμπορίου, στη λειτουργία των καταστημάτων, στην αδειοδότηση των νέων επιχειρήσεων, αλλά και στο ωράριο, προκειμένου η αγορά να γίνει πιο ανοιχτή σε νέες επιχειρήσεις και ανταγωνιστική.

Το αναπτυξιακό πρότυπο της οικονομίας, όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Ι. Στουρνάρας, αλλάζει καθώς συρρικνώνεται ο δημόσιος τομέας, αλλά ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί η ισορροπία.

Έτσι, τα επόμενα χρόνια, όσοι δεν βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας, αναμένεται να αναζητήσουν εργασία στους παραπάνω τομείς, καθώς εν μέσω κρίσης θα υπάρξουν ευκαιρίες. Μένει να μάθουμε και τους όρους εργασίας που θα επιφέρουν αυτές οι αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου