Το κλειδί για τη μακροζωία κρατούν τα γονίδια! Επιστήμονες ανακάλυψαν οκτώ γενετικές μεταλλάξεις που ελέγχουν την παραγωγή μιας ορμόνης, η οποία συνδέεται με τη γήρανση.
Η ερευνητική ομάδα από το King’s College του Λονδίνου κατόπιν σχετικής μελέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη επεξεργασία του DNA είναι δυνατόν να επιβραδύνουμε τη διαδικασία της γήρανσης αλλά και τις ασθένειες που τη συνοδεύουν. Τα γονίδια που εντόπισαν ελέγχουν τη παραγωγή της θειικής δεϋδροεπιανδροστερόνης (DHEAS), ορμόνης που βρίσκεται σε διάφορα σημεία του σώματος και αποτελεί σημαντικό κλειδί πολλών λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού.
Τα επίπεδα της εν λόγω ορμόνης βρίσκονται στο ζενίθ στα είκοσί μας, ενώ μεγαλώνοντας αρχίζουν να πέφτουν. Στα ογδόντα πέντε το ανθρώπινο σώμα διαθέτει πια μόνο το 5% των αρχικών επιπέδων της ορμόνης. Τα ευρήματα των ειδικών δείχνουν επίσης ότι η ορμόνη ευθύνεται και για πολλές από τις παθήσεις που συνδέονται με τα γηρατειά. Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια δίνονται στους ασθενείς συχνά συμπληρώματά της.
Τα αποτελέσματα της έρευνας κάνουν τους επιστήμονες να αισιοδοξούν ότι μέσω των γονιδίων μπορούν να αναπτύξουν νέα μέθοδο που θα επιβραδύνει τη γήρανση αυξάνοντας τα επίπεδα της DHEAS. Επόμενο βήμα των ειδικών είναι να κάνουν περαιτέρω έρευνες, ώστε να εντοπιστεί η ακριβής λειτουργία καθεμιάς από τις οκτώ μεταλλάξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου