Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Μέτρα κατά των επίορκων...

Τέρμα στην ατιμωρησία των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων, επιχειρεί να βάλει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Το υπουργείο, με το νέο υπό κατάρτιση πειθαρχικό δίκαιο, επιχειρεί να φρενάρει ένα διεφθαρμένο κράτος και να πάψουν οι επίορκοι υπάλληλοι να πέφτουν "στα μαλακά".

Με το νέο υπό κατάρτιση πειθαρχικό δίκαιο, θα διαχωριστούν τα πειθαρχικά από τα υπηρεσιακά συμβούλια, προκειμένου να απαλειφθούν τα γνωστά φαινόμενα "συναδελφικής αλληλεγγύης", στην εξέταση υποθέσεων διαφθοράς και πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων των υπαλλήλων, που είχε ως αποτέλεσμα την απαλλαγή τους.

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα "Το Βήμα", ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης προανήγγειλε τις προθέσεις της κυβέρνησης να καταστήσει πειθαρχικό παράπτωμα και τη μη δημοσιοποίηση αποφάσεων των οργάνων της διοίκησης στο "Διαύγεια".

Επίσης, συνέδεσε το νέο πειθαρχικό δίκαιο και με την οικοδόμηση του νέου μισθολογίου τονίζοντας ότι "αξιοκρατικές προσλήψεις, αξιοκρατικές προαγωγές και το νέο αυστηρό και αξιόπιστο πειθαρχικό δίκαιο συνιστούν τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε και το νέο μισθολόγιο".

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το νέο πειθαρχικό δίκαιο έχουν εισηγηθεί, τα υψηλόβαθμα στελέχη του δημοσίου που παραπέμπονται για πειθαρχικά παραπτώματα να καθαιρούνται με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ προτείνεται και η αύξηση των προστίμων για πειθαρχικές παραβάσεις.

Ταυτόχρονα, επιμηκύνεται από τα δύο στα πέντε χρόνια η παραγραφή γενικά των πειθαρχικών παραπτωμάτων, ενώ τα πειθαρχικά παραπτώματα που σχετίζονται με παράβαση καθήκοντος, χρηματισμό κλπ θα μπορούν να παραγραφούν μόνο μετά την παρέλευση επταετίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στις προαγωγές στο δημόσιο, όπως φαίνεται από τα λόγια του υπουργού.

"Οι πελατειακές σχέσεις στις προαγωγές σκότωσαν το δημόσιο", τονίζει με έμφαση. Ο ίδιος "αναζητώντας τις βαθύτερες αίτιες για τη διάλυση του δημοσίου", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, "καταλήγει κανείς ανεπιφύλακτα στον καθοριστικό ρόλο της αναξιοκρατίας στις προαγωγές".

Σύτμφωνα με το Γ. Ραγκούση, "η χειραγώγηση 25.000 προϊσταμένων με ευνοιοκρατικά, πελατειακά κριτήρια, όχι μόνο κομματικά αλλά και προσωπικά, των υπουργών, οδήγησαν στη λαφυραγώγηση του δημοσίου. Ήταν από τα μελανότερα σημεία, το βαθύ σκοτάδι, της Μεταπολίτευσης" και προαναγγέλλει τη συνταγματική θωράκιση, για αξιοκρατικές προαγωγές στο δημόσιο, μετά τη συνταγματική κατοχύρωση των αξιοκρατικών προσλήψεων, προκειμένου "η χώρα να μην κινδυνεύσει ξανά να πληρώνει τα σπασμένα της λαφυραγώγησης του δημοσίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου