Πολύ ακριβά θα πληρώσουν τη φετινή έξοδο οι εκδρομείς του Πάσχα, καθώς η άνοδος των τιμών της βενζίνης είναι πλέον ανεξέλεγκτη.
Η μεγάλη ζήτηση λόγω της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, προκάλεσε την αναρρίχηση των τιμών των καυσίμων σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα με τη μέση τιμή της αμόλυβδης να φθάνει στα 1,706 ευρώ το λίτρο.
Οι ακριβότερες περιοχές της χώρας είναι τα νησιά (Κρήτη, Επτάνησα, Κυκλάδες), ενώ Αθήνα και Θεσσαλονίκη - απ' όπου φεύγει ο κόσμος - έχουν τις χαμηλότερες τιμές.
Η αμόλυβδη κυμαίνεται σήμερα από 1,617 ευρώ (το φθηνότερο πρατήριο στην Αθήνα) έως 1,886 (το ακριβότερο, στον Πειραιά).
Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται σήμερα στα 92,1 λεπτά, ενώ αξιοπερίεργο είναι ότι τόσο η φθηνότερη τιμή (86 λεπτά) όσο και η ακριβότερη (1,03 ευρώ) συναντώνται στον ίδιο νομό, τις Κυκλάδες.
Πάντως τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί ότι η "ψαλίδα" των τιμών μεταξύ των ακριβότερων και των φθηνότερων πρατηρίων "κλείνει" απελπιστικά, με τους πολίτες να μην έχουν δυνατότητες επιλογής.
Έτσι, ενώ στις 26 Μαρτίου (με μέση τιμή αμόλυβδης στα 1,658 λεπτά) η απόκλιση του φθηνότερου από το ακριβότερο πρατήριο ήταν 32,9 λεπτά (1,534 το φθηνότερο, 1,863 το ακριβότερο), σήμερα που η μέση τιμή ανέβηκε στα 1.704 ευρώ η απόκλιση είναι 28,1 λεπτά (1,605 ευρώ το φθηνότερο, 1,886 το ακριβότερο). Δηλαδή η "ψαλίδα" έκλεισε κατά 4,8 λεπτά το λίτρο.
Αντίστοιχα, στο πετρέλαιο θέρμανσης η απόκλιση ήταν στις 26 Μαρτίου 19,9 λεπτά (80 λεπτά το φθηνότερο πρατήριο, 99,9 το ακριβότερο) και σήμερα διαμορφώνεται στα 16 λεπτά (85 το φθηνότερο, 1,01 το ακριβότερο).
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η εξέλιξη αποδίδεται στη μείωση της κατανάλωσης, που έχει αναγκάσει τόσο τις εταιρίες όσο και τα πρατήρια να περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους τους, στις διαφορές των οποίων οφείλονται οι αποκλίσεις των τιμών.
Παρ' όλα αυτά οι αποκλίσεις παραμένουν σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα δεδομένου ότι η βάση υπολογισμού των τιμών (τιμή διυλιστηρίου και φόροι) είναι κοινή για όλους και οι όποιες διαφορές κόστους από περιοχή σε περιοχή οφείλονται στα μεταφορικά (π.χ. στα νησιά τα μεταφορικά είναι υψηλότερα αλλά όχι σε επίπεδα που να δικαιολογούν διαφορές της τάξης των 20 - 30 λεπτών το λίτρο).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου