Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

"Ερευνα στα κομματικά ταμεία"

Πλήρη εκκαθάριση των χρηματοδοτήσεων και του δανεισμού όλων των πολιτικών κομμάτων που κατέβηκαν στις εκλογές την τελευταία δεκαπενταετία ζητά η πρόεδρος της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας πως η πλήρης ονομαστικοποίηση των εσόδων των κομμάτων είναι κρίσιμη για τη διαφάνεια του πολιτικού κόσμου.

Η Ντ.Μπακογιάννη υποστηρίζει, σε συνέντευξή της, πως η χρηματοδότηση των κομμάτων θα πρέπει να έχει μεικτό χαρακτήρα, με συνδυασμό δημόσιας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και έσοδα από ιδιώτες που θα δημοσιοποιούνται.

Η ίδια αναφέρει επίσης πως το θεσμικό πλαίσιο για την πολιτική χρηματοδότηση θα πρέπει να προβλέπει εφαρμόσιμες κυρώσεις, λέγοντας πως με το παρόν πλαίσιο υπάρχουν περιορισμοί, "όρια, δεσμεύσεις που είναι εικονικές, τηρούνται από όλους στα χαρτιά και ποινές που αν και είναι πολύ αυστηρές δεν εφαρμόζονται ποτέ".

Εκτός από την πλήρη εκκαθάριση της χρηματοδότησης των κομμάτων σε ορίζοντα δεκαπενταετίας, η Ντ.Μπακογιάννη υποστηρίζει πως "για να υπάρξει ένα καθαρό μήνυμα αλλαγής προς την κοινωνία μπορεί να πάρει μερικά άμεσα μέτρα:

Πρώτον, να μειώσει τη χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2011 κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, από τα 75 εκ. ευρώ στα 55 εκ. ευρώ και δεύτερον να σταματήσει αμέσως ο δανεισμός των πολιτικών κομμάτων από τις τράπεζες με εγγύηση τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις, πέραν αυτής της βουλευτικής περιόδου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου