Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Τ.ΣΤΙΝΓΚΛΙΤΣ: Το 2012 θα έρθει το τέλος του ευρώ

Την πρόβλεψη ότι το 2012 θα είναι η χρονιά της κατάρρευσης του ευρώ λόγω των...
αποσπασματικών μέτρων και της εντεινόμενης λιτότητας, έκανε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς.

«Η ευρωζώνη έχει εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο, με τους Ευρωπαίους να αδυνατούν να δώσουν μία σαφή και αποτελεσματική απάντηση στην κρίση», τόνισε.

Το πιο πιθανό σενάριο για το 2012 «θα είναι η αναπαραγωγή του ίδιου σχεδίου: λιτότητα, αποδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας, περισσότερη ανεργία και διαιώνιση των δημοσιονομικών προβλημάτων», ανέφερε ο νομπελίστας καθηγητής.

Παράλληλα, ο Στίγκλιτς επέκρινε τη Γερμανία για την αντίδραση της στη χρηματοδότηση των εθνικών χρεών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λύση την οποία ο ίδιος είχε υποστηρίξει εξ αρχής.

«Η μέρα της Κρίσης, τότε που το ευρώ θα καταρρεύσει ή η Ευρώπη θα λάβει τα ριζοσπαστικά μέτρα που απαιτούνται για να λειτουργήσει το κοινό νόμισμα θα έρθει πιθανότατα το 2012. Όμως, όπως όλα δείχνουν, οι ηγέτες θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μεταθέσουν αυτή τη μέρα. Η Ευρώπη όπως και ο υπόλοιπος κόσμος θα υποφέρει. Ελπίζω να διαψευστώ, αλλά το 2012 μπορεί πράγματι να είναι η χρονιά που η ευρωζώνη θα λάβει τέλος», κατέληξε ο Στίγκλιτζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου