Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και οι αιχμές που άφησαν αρκετά στελέχη στη συζήτηση του προϋπολογισμού αναζωπυρώνουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Στα δημοσιογραφικά γραφεία διαχέεται η πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα πάρει τις αποφάσεις του για πρόωρες αυτές τις εορταστικές μέρες, ενώ ακούγονται και πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής τους: μεταξύ 20 Μαρτίου και 7 Απριλίου. Αν τελικά επιβεβαιωθούν αυτές οι ημερομηνίες, οι εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα, δηλαδή τους βουλευτές θα τους επιλέξει ο πρωθυπουργός.
Ποιοι όμως είναι οι λόγοι εξαιτίας των οποίων φουντώνουν τα σενάρια περί διεξαγωγής πρόωρων; Πρώτον: Οι αλλαγές που πρόκειται να έρθουν το 2011 θα είναι οι σκληρότερες που έχουν υπάρξει από την υπογραφή του μνημονίου. Οι αυξήσεις σε βασικά προϊόντα, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ (από 11% σε 13%), θα δημιουργήσουν πρόβλημα στον ήδη βεβαρημένο προϋπολογισμό των καταναλωτών από τις πρώτες μέρες του 2011. Δεύτερον: Οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ και στα εργασιακά, που θα πάρουν σάρκα και οστά, αλλά και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων αναμένεται να προκαλέσουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.
Την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ., «αλλά ώς πότε θα υπάρχει αυτή η απόσταση ασφαλείας;» αναρωτιούνται στο Μαξίμου. Σε όλα αυτά να προστεθεί το γεγονός ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν να σφυροκοπούν τόσο στο παρασκήνιο όσο και στο προσκήνιο τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο ακόμα και συναδέρφων του, όπως αποδείχθηκε και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.
Ολα τα παραπάνω σταθμίζει ο κ. Παπανδρέου για να πάρει τις αποφάσεις του. Δεν λείπουν βέβαια και εκείνοι που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στη λαϊκή ετυμηγορία, καθώς κάτι τέτοιο θα αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο οικονομικά τη χώρα μας και υποστηρίζουν πως δεν θα άρεσε μια τέτοια απόφαση στην τρόικα.
Στο «στρατόπεδο» της Ν.Δ. δεν επιθυμούν εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ετοιμάζονται γι’ αυτές. Στα άμεσα σχέδια του Αντώνη Σαμαρά είναι να δημιουργήσει ένα «εκλογικό σχήμα μάχης», έτσι ώστε να είναι έτοιμο το κόμμα, αν ο κ. Παπανδρέου προκηρύξει εκλογές, να προχωρήσει σε εσωκομματικά ανοίγματα αξιοποιώντας στελέχη, όπως οι Αρης Σπηλιωτόπουλος και Κυριάκος Μητσοτάκης, και να διευρύνει το επικοινωνιακό επιτελείο με τη σύμφωνη γνώμη του Πάνου Παναγιωτόπουλου.
Στο μεταξύ, τη διαφωνία του για την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στην Ε.Ε. εξέφρασε ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Σημίτης εκτιμά πως «η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί στη συζήτηση περί τη χρεοκοπία και τους μηχανισμούς σωτηρίας της. Χρειάζεται να βελτιώσει την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη των εταίρων της με άλλους τρόπους. Να συμβάλει σε σχέδια και πρωτοβουλίες για την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης σε όλη την Ενωση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου