Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Γράμματα παιδιών στο Άγιο Βασίλη

«Αγαπημένε μου Αϊ-Βασίλη...»

Περισσότερα από εκατό χιλιάδες θα είναι και φέτος τα γράμματα που θα λάβει ο Αϊ-Βασίλης από τους μικρούς του φίλους! Σε πείσμα των καιρών, αλλά και των απανταχού δύσπιστων που... αμφισβητούν την ύπαρξή του, ο αγαπημένος των παιδιών θα διαβάσει προσεκτικά τις επιθυμίες τους και έπειτα θα φροντίσει να τις ικανοποιήσει στέλνοντάς τους την αγάπη του, αλλά και τις θερμότερες ευχές του.
Στον έβδομο όροφο του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η Διεύθυνση Διοίκησης και Επικοινωνίας των Ελληνικών Ταχυδρομείων, ο Αϊ-Βασίλης έχει ήδη στήσει το χριστουγεννιάτικο γραφείο του και με την πολύτιμη βοήθεια των υπαλλήλων των ΕΛ.ΤΑ. ανοίγει τους κόκκινους σάκους του για να διαβάσει γράμματα παιδιών απ’ όλη την Ελλάδα.
Η «Espresso» επισκέφτηκε το «στρατηγείο» του ασπρομάλλη... Santa, συνομίλησε με τις βοηθούς του και έμαθε από πρώτο χέρι τις ευχές και τις κρυφές επιθυμίες των μικρών του φίλων.

Η κυρία Ελένη Κοντού, προϊσταμένη του τομέα Δημοσίων Σχέσεων των ΕΛ.ΤΑ., διευθύνει για πρώτη χρονιά το τμήμα που υποδέχεται τους σάκους με τα γράμματα που στέλνονται στον Αϊ-Βασίλη και έχει ήδη διαβάσει αμέτρητες επιστολές παιδιών, αλλά και ενηλίκων. «Η δουλειά μας είναι να λαμβάνουμε τα γράμματα των παιδιών και στη συνέχεια να φροντίζουμε να τα στέλνουμε στον Αϊ-Βασίλη» δηλώνει η ίδια και τονίζει: «Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί του για να του ζητήσετε κάποιο δώρο ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να του γράψετε και στη συνέχεια να ρίξετε το γράμμα σας σε ένα γραμματοκιβώτιο των ΕΛ.ΤΑ.
Η διαδικασία είναι πολύ απλή γιατί δεν χρειάζεται να κολλήσετε γραμματόσημο, ούτε και να το βάλετε σε φάκελο. Απλώς μην ξεχάσετε να σημειώσετε το όνομα και τη διεύθυνσή σας ώστε να μπορέσει να σας απαντήσει».
Αναφορικά με τον τρόπο λειττουργίας του προγράμματος «Στείλε γράμμα στον Αϊ-Βασίλη», η κυρία Κοντού μας λέει: «Ολα ξεκίνησαν το 1991, όταν αρχίσαμε να συλλέγουμε τις επιστολές που εμφάνιζαν ως παραλήπτη τον Αϊ-Βασίλη.
Με πρωτοβουλία των εργαζομένων στα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποφασίστηκε να δίνονται απαντήσεις σε όσα παιδάκια πιστεύουν στον Αγιο ώστε να μην πηγαίνουν χαμένα τα γράμματά τους. Ετσι δημιουργήθηκε ένας τομέας που απαρτίζεται από εθελοντές υπαλλήλους των ΕΛ.ΤΑ., οι οποίοι λαμβάνουν τα γράμματα των παιδιών και στη συνέχεια τους στέλνουν μια επιστολή με την οποία τα διαβεβαιώνουν πως το γράμμα τους έχει φτάσει στον προορισμό του.
Κάθε χρόνο λαμβάνουμε περίπου 100.000 γράμματα από ανθρώπους κάθε ηλικίας!
Φέτος κυκλοφορεί και ένα εξαιρετικό λεύκωμα που περιλαμβάνει επιλεγμένα γράμματα παιδιών που έχουν σταλεί στον Αϊ-Βασίλη.
Ο κόσμος μπορεί να το προμηθευτεί από τα ΕΛ.ΤΑ. και από βιβλιοπωλεία, ενώ τα έσοδα θα διατεθούν σε ιδρύματα για παιδιά».


ΕΝΑ ΒΑΖΟ ΜΕ ΜΕΛΙ, ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ

Για επιστολές που άλλοτε προκαλούν γέλιο και άλλοτε δάκρυα κάνουν λόγο οι κυρίες Ριοβά Ελένη και Μαντζιάρη Βίκυ που εργάζονται ως βοηθοί του Αϊ-Βασίλη.
Η κυρία Ριοβά μας λέει: «Υπάρχουν γράμματα που μας έχουν συγκινήσει πραγματικά, όπως ένα που ανέφερε χαρακτηριστικά: “Αγαπημένε μου Αγιε Βασίλη, δεν θέλω δώρο, θέλω μόνο να κάνεις καλά τον μπαμπά μου!”
Πριν από λίγες μέρες διάβασα μια επιστολή από ένα παιδί που ζητούσε από τον Αϊ-Βασίλη να του φέρει ένα μωράκι, ενώ ένα άλλο ζητούσε να μείνει έγκυος η μαμά του! Υπάρχουν παιδιά που από τα γράμματά τους καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ φτωχά.
Ετσι, εκτός από την απαντητική κάρτα που τους στέλνουμε, αγοράζουμε δώρα και τα πηγαίνουμε οι ίδιοι στα σπίτια τους. Αυτό έχει συμβεί σε περισσότερες από πενήντα περιπτώσεις».
Για παιδιά που πιστεύουν στο όνειρο και την ελπίδα κάνει λόγο η κυρία Μαντζιάρη που δηλώνει: «Εδώ είναι η καρδιά των Χριστουγέννων!
Τα παιδιά που πιστεύουν στον Αϊ-Βασίλη, πιστεύουν στο όνειρο και την ελπίδα... Κάθε φορά που ανοίγουμε ένα γράμμα, μας περιμένει και μια έκπληξη.
Αλλοτε κλαίμε από συγκίνηση και άλλοτε γελάμε μέχρι δακρύων!
Υπάρχουν πολύ συγκινητικές επιστολές που έχουν σταλεί από μεγάλους ανθρώπους, οι όποιοι δεν έχουν συντροφιά και νιώθουν μόνοι.
Ωστόσο, αυτό που μου έχει κάνει απίστευτη εντύπωση και που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου είναι το γράμμα του μικρού Κωστάκη που ζητούσε από τον Αϊ-Βασίλη να βρει γαμπρό για την όμορφη νονά του!»

Αμέτρητα είναι και τα γράμματα που έχει διαβάσει η κυρία Βούλα Θεοτοκάτου, τέως προϊσταμένη Δημοσίων Σχέσεων στα ΕΛ.ΤΑ. και εμπνευστής του εξαιρετικού λευκώματος «Γράμματα στον Αϊ-Βασίλη». Η ίδια μας λέει: «Η ιστορία με τα γράμματα στον Αϊ-Βασίλη ξεκίνησε το 1991. Εκείνη τη χρονιά είχαμε λάβει μια χούφτα γράμματα, αλλά τα τελευταία χρόνια λαμβάνουμε πολλές χιλιάδες. Φέτος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, τα παιδιά συνεχίζουν να ζητούν τα ίδια δώρα, που είναι συνήθως παιχνίδια, ζωάκια, τηλεκατευθυνόμενα ή ακόμη και φωτογραφικές μηχανές υψηλής ανάλυσης!
Πρόσφατα, ένα αγοράκι έστειλε γράμμα στο οποίο ζητούσε να του στείλουμε ένα βάζο με μέλι!
Φυσικά, δεν είναι μόνο τα μικρά παιδιά που στέλνουν γράμματα στον Αϊ-Βασίλη, αλλά και μεγαλύτεροι που όμως αισθάνονται παιδιά.
Για παράδειγμα, έχουμε λάβει κάρτες και γράμματα ακόμη και από... παιδιά ηλικίας 92 ετών!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου