Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Ανεργία: Ο χειρότερος εφιάλτης των νέων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως σχεδόν ο ένας στους δύο νέους υποφέρει από κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και διαταραχές ύπνου εξαιτίας της ανεργίας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), στη χώρα μας, η ηλικιακή ομάδα με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας είναι οι νέοι ηλικίας έως 29 ετών.

Όπως έδειξε η νέα μελέτη, ο ένας στους έξι νέους θεωρεί την ανεργία εξίσου στρεσογόνο ερέθισμα με τη διάλυση της οικογένειάς του, ενώ ο ένας στους οκτώ είπε πως εξαιτίας της έχει το βράδυ εφιάλτες.

Όταν μάλιστα οι νέοι είναι μακροχρόνιοι άνεργοι (δεν έχουν δουλειά για περισσότερο από έναν χρόνο), η ψυχική τους κατάσταση επιδεινώνεται τόσο πολύ, ώστε έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους μεγαλύτερης ηλικίας ανέργους να προκαλέσουν σκόπιμη βλάβη στον εαυτό τους (self-harm).

Τη μελέτη πραγματοποίησε ο μη κυβερνητικός οργανισμός «Prince’s Trust». Όπως δήλωσε η εκτελεστική διευθύντριά του οργανισμού, Μαρτίνα Μίλμπερν, η ανεργία αποτελεί «μια αληθινή και τρομακτική εμπειρία» για τους νέους – και όσο περισσότερο καιρό μένουν άνεργοι, τόσο περισσότερο κινδυνεύει η ψυχική τους υγεία και ισορροπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου