Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Έρχεται εργόσημο για εισφορές...

Το "εργόσημο", ένα νέο όπλο στη μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας, επιστρατεύει το υπουργείο Εργασίας με στόχο να παταχθεί και η εισφοροδιαφυγή. Εκτιμάται πως η εισφοροδιαφυγή ξεπερνά τα εννέα δις. τον χρόνο.
Έρχεται το "εργόσημο" ήτοι ο νέος τρόπος καταπολέμησης τόσο της αδήλωτης εργασίας όσο και της εισφοροδιαφυγής. Αυτό σε συνδυασμό με την κάρτα εργασίας εκτιμούν στο υπουργείο Εργασίας πως θα επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις, σε μία χώρα όπου η αδήλωτη εργασία ανέρχεται στο 25% και η συνολική εισφοροδιαφυγή στο 30%, περισσότερα από εννέα δις ανά έτος.

Να σημειωθεί πως αφορά εργαζόμενους όπως οικιακούς βοηθούς, κηπουρούς, καθηγητές οι οποίοι παραδίδουν ιδιαίτερα ή όσοι κρατάνε παιδάκια ή προσέχουν ηλικιωμένους και άλλα παρεμφερή επαγγέλματα.

Το "εργόσημο" θα καθιερωθεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2011 και θα έχει τη μορφή επιταγής συγκεκριμένης χρηματικής αξίας. Στο τελικό ποσό θα περιλαμβάνει το ποσό της αμοιβής του εργαζόμενου αλλά και εκείνο της εισφοράς.

Το υπουργείο με μία σειρά νέων μέτρων, ανάμεσά τους και το συγκεκριμένο, στοχεύει στην αύξηση εσόδων κατά 1,2 δισ. ευρώ μέσα στο 2011.

Πως θα λειτουργεί το "εργόσημο" λοιπόν.


Θα εκδίδεται από τους αρμόδιους φορείς, διαφοροποιούνται κατά περίπτωση, με τη μορφή της επιταγής συγκεκριμένης χρηματικής αξίας και θα μεταβιβάζονται ονομαστικά από τον εκάστοτε εργοδότη στους εργαζόμενους ως καταβολή αμοιβής.
Στη συνέχεια και αφού θα έχουν παρακρατηθεί οι πρέπουσες εισφορές οι ανά περίσταση φορείς θα εξοφλούν τα "εργόσημα".
Εκτιμάται πως οι ετήσιες εισφορές εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το εισόδημα του εργοδότη και στο υπόλοιπο 1/3 από εκείνο του εργαζόμενου.

Το κουπόνι θα μπορεί να αγοράζεται είτε από τον εργοδότη είτε να το εξαργυρώνει ο ο εργαζόμενος μέσω ΑΤΜ νέας γενιάς τα οποία θα τοποθετηθούν σε ΚΕΠ σούπερ μάρκετ και αλλού. Μέσω των ΑΤΜ οι εργοδότες θα λαμβάνουν τα κουπόνια, αφού βάλουν πρώτα χρήματα.

Ο εργαζόμενος με τη σειρά του θα τοποθετεί το κουπόνι κι έναν κωδικό στο μηχάνημα το οποίο θα του δίνει τα χρήματά του.

Από το υπουργείο γίνεται γνωστό πως η ασφάλιση για περιστασιακά απασχολούμενους θα είναι φθηνότερη καθώς η ασφαλιστική εισφορά τους μειώνεται από 35,40% σε 20% ενώ εκτιμάται πως θα υπάρξουν έσοδα των περίπου 250 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και τον ΟΓΑ, με τη συμμετοχή 300.000 περιστασιακά εργαζόμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου