Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Ολα ηλεκτρονικά και με την βούλα...

Το διαδίκτυο μπαίνει πλέον και με νόμο στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και των υπουργών. Με σχέδιο νόμου που πρόκειται άμεσα να καταθέσει στην βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών την νέα χρονιά φέρνει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στα σπίτια μας αλλά και στα υπουργικά γραφεία. Παράλληλα το υπουργικό συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας που πρόκειται να μπει στην ζωή των εργαζομένων τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, όποιος πολίτης επιθυμεί μπορεί να ενταχθεί στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση υποβάλλοντας μία αίτηση που θα υπάρχει στο διαδίκτυο γράφοντας τα στοιχεία της αστυνομικής του ταυτότητας ή του διαβατηρίου. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες του δημοσίου ή ακόμα θα μπορεί να πληρώνει παράβολα και ότι άλλο έχει να κάνει με τις συναλλαγές που θα έχει με το δημόσιο.

Οδηγίες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου

1. Για την εντολή πληρωμής ο υπόχρεος υποβάλλει τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:
α) κωδικός υποχρέωσης που αντιστοιχεί στην οφειλή,
β) ποσό καταβολής,
γ)
ημερομηνίας καταβολής.
Τα στοιχεία β και γ μπορεί να εμπεριέχονται στον κωδικό υποχρέωσης."


2. Η καταβολή έχει ολοκληρωθεί όταν στον υπόχρεο κοινοποιηθεί ηλεκτρονικά η επιβεβαίωση της συναλλαγής, η χρέωση του αντίστοιχου λογαριασμού ή πιστωτικής ή άλλης κάρτας που χρησιμοποιείται ως μέσο ηλεκτρονικής πληρωμής και ο ακριβής χρόνος που ολοκληρώθηκε η συναλλαγή (χρονοσήμανση).

3.
Σε περίπτωση που δεν είναι επιτυχής ή δεν ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική συναλλαγή ο υπόχρεος ενημερώνεται χωρίς καθυστέρηση για την αδυναμία χρήσης της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπηρεσίας και, εφόσον είναι δυνατό, και για τους λόγους της ανεπιτυχούς συναλλαγής.

4. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών /Εναλλακτικά με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του εκάστοτε καθ’ύλην αρμόδιου Υπουργού καθορίζονται ο τρόπος, οι μέθοδοι, οι διαδικασίες και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την επιβεβαίωση της επιτυχούς συναλλαγής ή την ενημέρωση για τη μη επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής. Παράλληλα υπηρεσίες του δημοσίου αλλά και οι υπουργοί θα μπορούν να ανταλλάσσουν έγγραφα χωρίς να χάνεται χρόνος και χρήμα.

Ηλεκτρονική κάρτα εργασίας


Μία ακόμη ηλεκτρονική κάρτα μπαίνει στην ζωή μας από το νέο έτος. Μετά την κάρτα του πολίτη, την φοροκάρτα έρχεται και η κάρτα εργασίας την οποία ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που παρουσίασε η Λούκα Κατσέλη με την κάρτα αυτοί οι εργαζόμενοι θα ελέγχονται για την είσοδο και την έξοδό από την εργασία τους.

Το σχέδιο νόμου για την κάρτα εργασίας.


Θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας με την οποία απεικονίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο εργασίας. Τα συγκεκριμένα στοιχεία καταχωρούνται με On-Line σύνδεση στο κεντρικό σύστημα (Ι.Κ.Α., Σ.ΕΠ.Ε., Ο.Α.Ε.Δ.). Θεσμοθετείται υποχρέωση του ΣΕΠΕ να επιβάλλει κυρώσεις και για την ανασφάλιστη εργασία.
Επισημαίνεται ότι η ένταξη της επιχείρησης στο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής (κάρτα εργασίας) από κοινού με την έγκαιρη καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση σταδιακά από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι το 2013 των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% (εργοδότες και εργαζόμενοι). Το όφελος από την εφαρμογή της κάρτας εργασίας για τον εργοδότη θα είναι η σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και άρα η μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Το όφελος για τον εργαζόμενο θα είναι διπλό:

Μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς από την οποία θα έχει αύξηση στο καθαρό του εισόδημα
Περιορισμός της δυνατότητας του ασυνεπή εργοδότη να αυθαιρετεί σε σχέση με το ωράριο εργασίας, τη διευθέτηση του χρόνου, τις αποδοχές κλπ.

Παράδειγμα


Εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 1.300 ευρώ έχει ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατούνται από τον εργοδότη 208 ευρώ και επομένως καθαρό εισόδημα προ φόρου 1.092 ευρώ εφόσον η επιχείρηση εφαρμόζει το μέτρο της κάρτας εργασίας θα έχει όφελος:
Τον Ιούλιο του 2011 20,8 ευρώ το μήνα δηλαδή αύξηση στο καθαρό εισόδημα του 1,9% (με μείωση των εισφορών 10%).

Το 2013 το όφελος αντίστοιχα θα είναι 52 ευρώ το μήνα, δηλαδή αύξηση στο καθαρό εισόδημα 4,8%. (με μείωση των εισφορών 25%)
Αντίστοιχα για την επιχείρηση το όφελος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι:
Τον Ιούλιο του 2011 36,4 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο.
Το 2013 91 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο
.
Στόχος μας είναι να περιορίσουμε αισθητά την εισφοροδιαφυγή και να διευρύνουμε την ασφαλιστική βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου