Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Τελεσίγραφο στους δήμους...

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, με στόχο να αποφευχθούν τα τεράστια πρόστιμα για τις ανεξέλεγκτες χωματερές που λειτουργούν στη χώρα μας.

Χθες, έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί στην Ελλάδα για να απαντήσει στη δεύτερη προειδοποιητική επιστολή της ΕΕ για τις χωματερές.


Μέχρι στιγμής, 155 χωματερές παραμένουν σε λειτουργία, 95 έκλεισαν τον τελευταίο μήνα, αλλά ο κίνδυνος παραπομπής της Ελλάδας για άλλη μια φορά στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είναι υπαρκτός.


Τα πρόστιμα που αναμένεται να επιβληθούν είναι τσουχτερά και δυσβάστακτα, δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας. Θα ανέρχονται σε 34.000 ευρώ την ημέρα για κάθε χωματερή που βρίσκεται σε λειτουργία.


Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, στοχεύει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 να έχουν κλείσει όλες οι χωματερές και με αυτό το επιχείρημα θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες.


Ωστόσο, σε περίπτωση που παρατηρηθούν καθυστερήσεις, το μπαλάκι θα πάει πλέον στους δήμους, που θα επιβαρυνθούν άμεσα από τα πρόστιμα, ως υπεύθυνοι για τη λειτουργία ανεξέλεγκτων χωματερών.


Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γ. Ραγκούσης, θα προωθηθεί άµεσα νοµοθετική ρύθµιση όπου θα προβλέπεται συνυπευθυνότητα ώστε τα πρόστιµα να µεταφέρονται στους δήµους και να εξοφλούνται µέσω παρακράτησης πόρων που προορίζονται γι’ αυτούς.


Επίσης, σε αρκετούς δήμους δρομολογείται η προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ γειτονικών περιοχών. Στο πλαίσιο των περιφερειακών σχεδιασµών για τη δηµιουργία οργανωµένων µονάδων διαχείρισης απορριµµάτων, θα προκηρυχθούν και δύο διεθνείς διαγωνισµοί για την υλοποίηση των απαιτούµενων έργων.


Ο πρώτος διαγωνισµός θα αφορά την περιοχή της Πελοποννήσου, όπου λειτουργούν πολλές χωματερές και ο δεύτερος διαγωνισµός θα περιλαµβάνει περιπτώσεις νησιών, που αδυνατούν να υλοποιήσουν μόνα τους το εγχείρημα.


Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί και για την Περιφέρεια Αττικής, θα πρέπει όμως να εγκριθεί από το υπουργικό Συμβούλιο, ενώ τα τεύχη δημοπράτησης θα δοθούν προς δημόσια διαβούλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου