Οι μετέχοντες στη σύνοδο του Λονδίνου με θέμα το μέλλον της Λιβύης μετά την αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι συμφώνησαν ότι θα συνεχιστεί η στρατιωτική αποστολή τους μέχρι ότου ο λίβυος ηγέτης συμμορφωθεί με όλα όσα περιέχονται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των Λίβυων πολιτών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι εκπρόσωποι 40 χωρών συμφώνησαν επίσης για την σύσταση μιας ομάδας επαφής που θα συντονίζει τις πολιτικές προσπάθειες και ανέφεραν ότι το αραβικό κράτος του Κατάρ συμφώνησε να μετάσχει στην πρώτη σύνοδο του σώματος αυτού το συντομότερο δυνατόν.
"Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη συμφώνησαν να συστήσουν Ομάδα επαφής για τη Λιβύη. Το Κατάρ συμφώνησε να συγκαλέσει την πρώτη σύνοδο της Ομάδας το συντομότερο δυνατόν", αναφέρουν οι συμμετέχοντες στο τελικό τους ανακοινωθέν.
Το Κατάρ είναι η μία από τις δύο αραβικές χώρες μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που συμμετέχει στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Εκπροσωπείται στη σύνοδο του Λονδίνου από τον πρωθυπουργό Σεΐχη Χάμαντ μπιν Τζάσεμ μπιν Τζαμπρ αλ Θάνι.
Αρκετές χώρες πάντως, μεταξύ των οποίων και η Ισπανία έθεσαν θέμα ασφαλούς εξόδου του Καντάφι από τη χώρα, αλλά και το ζήτημα της προσφοράς ασύλου.
Κατάρ: "Να φύγει ο Καντάφι"
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ προέτρεψε σήμερα στην ομιλία του στη σύνοδο του Λονδίνου τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να σταματήσει την αιματοχυσία στη χώρα του και πρόσθεσε ότι έχει λίγες ημέρες ακόμα στη διάθεσή του για να διαπραγματευτεί την εξορία του.
"Προτρέπουμε τον Καντάφι και τους περί αυτόν να αποχωρήσουν" δήλωσε ο σείχης Χαμάντ μπιν Γιασίμ αλ Θάνι σε συνέντευξη Τύπου στην αγγλική πρωτεύουσα.
"Πιστεύω ότι αυτή είναι η μοναδική λύση για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο. Αλλά αυτή η πρόταση που κάνουμε τώρα δεν πιστεύω ότι θα υφίσταται μετά από μερικές ημέρες. Δεν προειδοποιώ κανέναν εκεί, αλλά προσπαθώ να σταματήσει η αιματοχυσία το συντομότερο δυνατόν", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ.
Δρούτσας: "Ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης"
Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας μετά το τέλος της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη στην οποία συμμετείχε στο Λονδίνο.
"Τρεις ήταν οι στόχοι της διάσκεψης του Λονδίνου» ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Δρούτσας, εξηγώντας: «Πρώτον η διεθνής κοινότητα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα για την άμεση παύση του πυρός και το τέλος της βίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Λιβύης. Δεύτερον δεσμευτήκαμε για μια άλλη φορά για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και τρίτον ξεκίνησε μια πολιτική διαδικασία για την επόμενη μέρα για να μπορέσει ο λιβυκός λαός να πάρει το μέλλον στα χέρια του. Αυτές οι αποφάσεις αντικατοπτρίζουν και τις ελληνικές θέσεις και πρώτα απ’ όλα υπάρχει νομιμοποίηση του ΟΗΕ και αυτό επιβεβαιώνεται από την παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ στη διάσκεψη" είπε ο κύριος Δρούτσας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου