Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Τα παιδιά δεν ξέρουν τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου...

Στο πλαίσιο έρευνας που έγινε από το Τµήµα Iστορίας του Iονίου Πανεπιστηµίου (Kωνσταντίνος Aγγελάκος - Eλένη Σάρρου), µεγάλο τµήµα των µαθητών δεν ήταν σε θέση να διηγηθεί το «τι», το «πώς» και το «γιατί» για πολλά θέματα-σταθμούς της νεοελληνικής Ιστορίας.
∆ύο στους δέκα µαθητές δεν απάντησαν καθόλου σε ερώτηση που τους ζητούσε να γράψουν τα όπλα που οι ίδιοι πιθανολογούσαν ότι χρησιµοποιήθηκαν στην Επανάσταση του ‘21, στον Πελοποννησιακό Πόλεµο, στους Περσικούς Πολέµους, στις Σταυροφορίες και στον A’ Παγκόσµιο Πόλεµο. Βρέθηκαν ξιφολόγχες, µολότοφ και πυρηνικές βόµβες στον A’ Παγκόσµιο, χαντζάρια και τουφέκια στα χέρια των Aθηναίων και των Σπαρτιατών κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεµο, τουφέκια στους Περσικούς Πολέµους και οι Σταυροφόροι χρησιμοποιούσαν τη σάρισα...

Σε άλλη έρευνα σε µαθητές Γυµνασίων (Ηµερησίων και Εσπερινών) και Επαγγελµατικών Σχολών (ΕΠΑΣ) µεγάλο µέρος των ερωτηθέντων δεν γνώριζε τι ακριβώς γιορτάζουµε την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου και τη 17η Νοεµβρίου. Μάλιστα, ένα µέρος των µαθητών µπέρδευε τα γεγονότα των τριών επετείων, άλλοι θεωρώντας ότι την 25η Οκτωβρίου γιορτάζουµε τη νίκη των Ελλήνων απέναντι στους Γερµανούς και άλλοι ότι στο Πολυτεχνείο πολέµησαν οι Ελληνες µε τους Γερµανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου