Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Στο συρτάρι η εξίσωση του φόρου πετρελαίου...

Στη μη εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης δεν θα είναι διαχειρίσιμο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας" που επικαλείται υψηλόβαθμο πολιτικό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ένα μέτρο τόσο μεγάλης επιβάρυνσης για τα νοικοκυριά, σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας θα έχει τεράστιο κόστος για την κυβέρνηση.

Η απόφαση αυτή ετοιμάζεται να ληφθεί τη στιγμή μάλιστα που είχαν καταλήξει στο μηχανισμό και συγκεκριμένα στον κλειδάριθμο για την επιστροφή μέρους του αυξημένου ΕΦΚ στα νοικοκυριά, βάσει του ύψους του εισοδήματος, των περιουσιακών στοιχείων και της γεωγραφικής θέσης

Το γεγονός όμως ότι η κυβέρνηση είχε υπολογίσει την είσπραξη 800 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από το 2012 και μετά, σημαίνει ότι η μη εξίσωση θα φέρει νέα μέτρα για το τρέχον έτος, καθώς από κάπου πρέπει να βρεθούν τα χρήματα που λείπουν.

Η άλλη εκδοχή είναι η κυβέρνηση να μελετάει σοβαρά τις πρόωρες εκλογές, αφού ουσιαστικά αθετεί μια δέσμευση του μνημονίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το οικονομικό επιτελείο έχει στα σκαριά ένα νέο σχέδιο πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων, με το οποίο υπολογίζει να φέρει αρκετά χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Συγκεκριμένα στο τραπέζι έχουν πέσει:

*Η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής εισροών-εκροών στις αποθήκες δεξαμενών των πρατηρίων. Με το σύστημα αυτό θα καταγράφονται τα καύσιμα που εισέρχονται στο πρατήριο και θα ελέγχονται τα τιμολόγια πωλήσεων από τις ειδικές ελεγκτικές ομάδες του ΣΔΟΕ και του υπουργείου Οικονομίας.

* Η λήψη αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στο ναυτιλιακό πετρέλαιο, το οποίο ξεπερνάει σε μέγεθος κατά πολύ το πετρέλαιο θέρμανσης. Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί αφορούν τον υποχρεωτικό ελλιμενισμό των σλεπιών σε 1 με 2 ελεγχόμενους λιμένες, καθώς και στις επί 24ώρου βάσεως θαλάσσιες περιπολίες ελεγκτών του ΣΔΟΕ με τα δύο σκάφη που πήραν πρόσφατα από τα τελωνεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου