Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Νέος συναγερμός στη Φουκουσίμα...

Οι εργαζόμενοι στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, που υπέστη μεγάλες καταστροφές από το τσουνάμι που ακολούθησε το σεισμό, στις 11 Μαρτίου, σταμάτησαν προσωρινά τις εργασίες, έπειτα από ειδοποίηση της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας από την πυρηνική ενέργεια, που διαπίστωσε αύξηση των επιπέδων ραδιενεργού ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα.

Η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, διέταξε νωρίς το πρωί την εκκένωση του χώρου στον αντιδραστήρα 2 από το εργατικό προσωπικό, μετά τις μετρήσεις που κατέδειξαν αύξηση της ραδιενέργειας στα 500 μιλισεβέρτ την ώρα, ποσοστό που καταγράφεται στη ζώνη κινδύνου.

Υπάρχουν εκατοντάδες εργαζομένων που επιχειρούν στο χώρο του πυρηνικού ατυχήματος, προσπαθώντας να αποτρέψουν μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή, οι οποίοι πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τους χώρους του εργοστασίου, καθώς εκτοξεύονται πάλι τα επίπεδα της ραδιενέργειας που εκλύονται από τους επικίνδυνους αντιδραστήρες.

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν απαγόρευσε την κατανάλωση γάλακτος και λαχανικών από την Φουκουσίμα και το Ιμπαράκι.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν αποφάσισε σήμερα την απαγόρευση της κατανάλωσης γάλακτος και πράσινων λαχανικών από περιφέρειες της Φουκουσίμα και του Ιμπαράκι, εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας.

Ο Καν ζήτησε από τον κόσμο γενικά να μην καταναλώνει λαχανικά στα οποία ανιχνεύτηκε ραδιενέργεια, εδικά σπανάκι, μπρόκολα και λάχανα. Επίσης αποφάσισε να μην πωλούνται προς το παρόν πράσινα λαχανικά από την Φουκουσίμα, αλλά και μη επεξεργασμένο γάλα και ορισμένα λαχανικά από το Ιμπαράκι.

Ραδιενεργά υλικά σε ποσότητες κατά πολύ μεγαλύτερες από τα επιτρεπτά επίπεδα ανιχνεύτηκαν σε έντεκα λαχανικά στις περιοχές κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Μολυσμένο νωπό γάλα εντοπίστηκε και στο Ιμπαράκι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Χθες Τρίτη ανιχνεύτηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενεργών ουσιών και στη θάλασσα κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο. Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν τους ελέγχους στα προϊόντα αλιείας σε όλο το μήκος των ακτών της περιοχής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν τις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων διατροφής-γάλα, γαλακτοκομικά, φρέσκα λαχανικά και φρούτα-από τέσσερις περιφέρειες γύρω στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Η Γαλλία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει συστηματικούς ελέγχους στις εισαγωγές φρέσκων προϊόντων από την Ιαπωνία.

Το νερό του Τόκιο ακατάλληλο για τα βρέφη.

Ποσοστό ραδιενεργού ιωδίου που ξεπερνά τα επιτρεπτά για τα βρέφη επίπεδα ανιχνεύτηκε στο νερό της βρύσης στο Τόκιο και σε πέντε προάστια της ιαπωνικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Συγκέντρωση ιωδίου 210 μπεκερέλ ανά κιλό ανιχνεύτηκε σε δείγμα τρεχούμενου νερού, ενώ το επιτρεπτό όριο που έχουν ορίσει οι ιαπωνικές αρχές είναι 100 μπεκερέλ για τα βρέφη, διευκρίνισε εκπρόσωπος της μητροπολιτικής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου