Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Κάνουν πίσω στην εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο...

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει τελικά στην προαναγγελθείσα εξίσωση φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που θα εκτόξευε την τιμή του πρώτου.

Το μέτρο επρόκειτο να εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Οκτώβριο, ωστόσο το μη διαχειρίσιμο πολιτικό κόστος και οι υψηλές διεθνείς τιμές του πετρελαίου φαίνεται ότι άλλαξαν γνώμη στην κυβέρνηση.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει διάφορες εναλλακτικές λύσεις. Μια σκέψη είναι να συνδεθεί ο φόρος με την τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ.

Αυτό σημαίνει ότι όσο αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ, ο φόρος στα καύσιμα θα υποχωρεί και αντιστρόφως, ώστε να διατηρείται σταθερή η τιμή που θα πληρώνουν τα νοικοκυριά.

Η δεύτερη λύση που μελετά το οικονομικό επιτελείο, που είναι και η πιο πιθανή, είναι να ακυρωθεί οριστικά η εξαγγελθείσα εξίσωση.

Εδώ προκύπτει όμως το πρόβλημα των εσόδων. Το υπουργείο έχει υπολογίσει έσοδα τουλάχιστον 800 εκατομμυρίων ευρώ από την εξίσωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, από τα οποία περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στις αδύναμες εισοδηματικά ομάδες του πληθυσμού, με τη μορφή επιδόματος θέρμανσης.

Αυτό σημαίνει ότι από κάπου πρέπει να βρεθούν τα χρήματα, που θα χαθούν από τη μη εφαρμογή του μέτρου, κάτι που ίσως σημαίνει πρόσθετα μέτρα.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, κατά την ολιγοήμερη παραμονή της τρόικας στην Αθήνα (το κλιμάκιο των ελεγκτών έρχεται στις 4 Απριλίου), αναμένεται να οριστικοποιηθούν και τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015, ύψους περίπου 22 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου