Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Χρήματα στις τράπεζες, τριγμοί στην οικονομία...

Η χορήγηση επιπρόσθετων εγγυήσεων ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, εγκρίθηκε τη Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει, βάσει των κανόνων για τη βοήθεια προς τα κράτη, αύξηση του προϋπολογισμού για τις εγγυήσεις προς την Ελλάδα με επιπλέον ποσό που ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή είχε ήδη προβλεφθεί στο μνημόνιο για την Τρίτη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας», σημειώνει η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι οι εγγυήσεις αφορούν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Η ενίσχυση του προγράμματος στήριξης των τραπεζών προβλέπεται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει και το δικαίωμα του Δημοσίου να ασκεί βέτο σε πιθανές συγχωνεύσεις ή εξαγορές τραπεζών που κάνουν χρήση του κρατικού πακέτου στήριξης ρευστότητας. Στόχος είναι να πιεστούν επιτέλους οι τράπεζες, ώστε να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Φόβος για την αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ

Σε υψηλά επίπεδα κινούνται τη Δευτέρα τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,25% την Πέμπτη.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα αυξηθεί στο 1,25% και μέχρι το τέλος του έτους θα διαμορφωθεί στο 1,75%.

Την ανησυχία για την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ εκφράζει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση των Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι η πρόθεση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκιά της, θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία, αλλά οι συνέπειες θα εξαρτηθούν από το ύψος της αύξησης και από το αν θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις.

Κάτω από τις 1500 μονάδες το ΧΑΑ

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 1.500 μονάδων. Το Χ.Α για τελευταία φορά ήταν κάτω από τις 1.5000 μονάδες, στη συνεδρίαση της 18ης Ιανουαρίου.

Τα σενάρια για νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch σε συνδυασμό με τα σενάρια, τα οποία διαψεύδονται, περί αναδιάρθρωση του χρέους, δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην αγορά, η οποία κινήθηκε για έκτη συνεχή συνεδρίαση σε πτωτική τροχιά.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.492,44 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,24%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 107,106 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε σε ποσοστό 2,59%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,66 % και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 4,25%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψε μόνο η μετοχή της Coca Cola 3E(+1,32%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-7,81%), του Τ.Τ (-6,57%), της Eurobank(-5,75%),της Πειραιώς(-5,76%) και της Atebank(-4,29%).

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο κατέγραψε μόνο ο δείκτης των Τροφίμων +1,11%, ενώ αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες της Υγείας-4,36%, των Χημικών -3,97%, της Τεχνολογίας-3,87%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε σε ποσοστό 3,21%.

Από τις μετοχές, 31 κινήθηκαν ανοδικά, 144 πτωτικά και 27 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές:Vivere +17,74%, Unibios+14,29%, Καραμολέγκος +9,09% και Τεγόπουλος +8,33%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Βωβός -18,90%, Αλφα Γκρίσιν -18,18%, Euromedica -16,41% και ΑΕΓΕΚ(κο) -14,29%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου