Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Όταν ο Παπανδρέου χτύπησε το χέρι στο τραπέζι...

Όταν ο Παπανδρέου χτύπησε το χέρι στο τραπέζι

Ένα έντονο φραστικό επεισόδιο µε πρωταγωνιστές τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο διατάραξε την απροσδόκητα ήρεµη, κατά τα άλλα, χθεσινή µαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου. Χρειάστηκε µάλιστα η έκρηξη του Πρωθυπουργού που χτύπησε το χέρι στο τραπέζι για να ηρεµήσουν τελικά οι υπουργοί...

Το κλίµα χάλασε όταν ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός, όπως είπε, ότι δεν λαµβάνονται υπόψη οι προτάσεις που διατυπώνουν τα µέλη της κυβέρνησης στα Υπουργικά Συµβούλια. Μάλιστα ανέφερε την πρόταση που έχει καταθέσει για την τόνωση της οικοδοµής, σχολιάζοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας µηχανισµός παρακολούθησης για τέτοια θέµατα.

Στον υπουργό Εθνικής Αµυνας απάντησε αµέσως ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθυµίζοντάς του ότι η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία, προσέθεσε µάλιστα ότι έχει παγώσει η αύξηση των αντικειµενικών αξιών… Αργότερα όµως η ατµόσφαιρα φορτίστηκε ακόµη περισσότερο όταν απαντώντας σε σχόλια για τις συντάξεις ο υπουργός Οικονοµικών µίλησε για δυσθεώρητες συντάξεις που δίδονται στους συνταξιούχους της ∆ΕΗ – όπως είναι γνωστό, ο κ. Βενιζέλος έχει διατελέσει υπουργός Ανάπτυξης. Σύµφωνα µε τις περιγραφές κυβερνητικών στελεχών, προτού ο κ. Παπακωνσταντίνου ολοκληρώσει τη φράση του παρενέβη ο υπουργός Αµυνας και µε αυστηρό τόνο παρατήρησε:

∆εν µας είπε ο υπουργός Οικονοµικών για τις αλλεπάλληλες ρυθµίσεις που έχει φέρει. Και αυτό είναι αλαζονική συµπεριφορά… Το επεισόδιο επιχείρησε να τερµατίσει ο Πρωθυπουργός, αλλά προτού καν αρθρώσει δύο κουβέντες πήρε τον λόγο ο υπουργός ∆ικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ο οποίος εµφανίστηκε ως απρόβλεπτος σύµµαχος του κ. Βενιζέλου συνηγορώντας στα σχόλιά του.

Να σηµειωθεί ότι νωρίτερα ο κ. Καστανίδης απευθυνόµενος στον κ. Παπακωνσταντίνου διερωτήθηκε γιατί όλες οι ρυθµίσεις του Μεσοπρόθεσµου θα ενταχθούν σε ένα άρθρο και όχι σε περισσότερα. «Αν το πηγαίναµε έτσι, θα επιτρέπαµε στη Νέα ∆ηµοκρατία να ψηφίσει µόνο κάποια άρθρα µε τα οποία συµφωνεί και ταυτόχρονα να επικαλείται και τη συναίνεση», απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου για να προσθέσει: «Και βεβαίως, Χάρη µου, για το καθένα θα ακολουθήσει νοµοθετική πρωτοβουλία».

Εκείνη ήταν η στιγµή της έκρηξης του Πρωθυπουργού, ο οποίος – σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές – χτύπησε µε ένταση το χέρι του στο τραπέζι προσπαθώντας να επαναφέρει στην τάξη τους υπουργούς: «Η συζήτηση αυτή πρέπει να τελειώνει. Να καταλάβουµε όλοι ότι έχουν γίνει πολλά.

Βεβαίως έχουν γίνει και αστοχίες και λάθη, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουµε τη ρευστότητα που υπάρχει». Μάλιστα συµφώνησε µε την παρατήρηση που είχε κάνει ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παµπούκης, λέγοντας ότι «το µόνο που δεν θέλουµε είναι να βρεθούµε εκτός ευρώ». Πάντως, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα εξεταστούν όλες οι ιδέες και προτάσεις.

Τον υπουργό Οικονοµικών στήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια του Υπουργικού Συµβουλίου και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν υπάρχουν πλέον σύννεφα στις σχέσεις τους. Στην παρέµβασή του ο κ. Ραγκούσης σχολίασε πως «κάποιοι πάνε να µας εµφανίσουν ως το πρόβληµα, ενώ είµαστε η λύση. Ολοι µιλάµε για τη µείωση του κράτους. Εδώ χρειάζονται πράξεις», είπε αφήνοντας αιχµές για όσους δεν προωθούν τις συγχωνεύσεις οργανισµών – θέµα αρµοδιότητας του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος αποχώρησε νωρίτερα για να µεταβεί στην Ελβετία, όπου θα συζητήσει διακρατική συµφωνία για καταθέτες φοροφυγάδες. «Υπάρχει ένα νοµοσχέδιο το οποίο καταργεί 28 φορείς άνευ σηµασίας. Κύριε πρόεδρε, µόνο αν µε υποχρεώσετε θα το φέρω στη Βουλή», συµπλήρωσε.

«ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ». Αίσθηση προκάλεσε και η παρέµβαση της υπουργού Παιδείας Αννας ∆ιαµαντοπούλου, η οποία παρατήρησε ότι υπάρχει απόκλιση στόχων και, εποµένως, ο Γ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να εξηγήσει γιατί συνέβη αυτό. Ακολούθως προχώρησε σε κάποιες προτάσεις, όπως για παράδειγµα σε σχέση µε τον συµψηφισµό ιδιωτικού και δηµόσιου τοµέα. Παράλληλα απευθυνόµενη στους συναδέλφους της είπε: «Πρέπει να δείξουµε αλληλεγγύη, να είµαστε µια γροθιά. ∆εν έχει σούξου µούξου. Και όποιος το πει, θα έχει λύσει το χειρόφρενο για τη χρεοκοπία».

Με αρκετές από τις επισηµάνσεις της υπουργού Παιδείας συµφώνησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, που τόνισε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για πολύπλοκες αναλύσεις. Τι φοβηθήκαµε τόσο καιρό και χάσαµε πολύτιµο χρόνο;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου