Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Μειώνονται οι καπνιστές - «αγκάθι» ο ελεγκτικός μηχανισμός!

Μειώνονται οι καπνιστές στην χώρα μας, όπως δείχνουν δεδομένα από πρόσφατες μελέτες. Αρκετοί είναι οι Έλληνες που κόβουν το τσιγάρο μαχαίρι, ενώ όπως φαίνεται η αντικαπνιστική στάση γίνεται συνείδηση και στους νέους. Παρόλα αυτά, ο ελεγκτικός μηχανισμός...


παραμένει «αδύναμος κρίκος» σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις με όλες τις μετρήσεις (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΣΔΥ, Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ), το ποσοστό των καπνιστών, όσο και η ετήσια κατανάλωση τσιγάρων εμφανίζουν πτώση που είναι σταθερή, σημαντική και εντυπωσιακή.

Ειδικότερα, από το 2006 έως το 2011 έχουμε μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος κατά 10,8% (ΕΣΔΥ, Υγειονομικός Χάρτης 2011), μείωση κατά 6,3 του αριθμού των ημερησίων τσιγάρων των καπνιστών και σταδιακή αύξηση του ποσοστού των καπνιστών που διακόπτουν.

Χαρακτηριστική είναι η μείωση του συνολικού αριθμού καταναλισκόμενων τσιγάρων ετησίως στην χώρα μας από 3,1 δις το 2007 σε 2,480. Σε αυτή τη μεταβολή το 15% παρατηρήθηκε τον τελευταίο χρόνο. Η κατά άτομο ετήσια κατανάλωση τσιγάρων εμφανίζει μείωση της τάξης του 3% κάθε χρόνο από το 2007 μέχρι σήμερα (Euromonitor).

Μάλιστα, όπως υπογράμμισαν οι ειδικοί κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείου Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι οι Έλληνες δεν αντιμετωπίζουν εν μέσω οικονομικής κρίσης το τσιγάρο ως «παρηγοριά». Αντίθετα, οι πολίτες κόβουν το τσιγάρο για την ατομική και οικογενειακή τους υγείας αλλά και για οικονομικούς λόγους.

«Αγκάθι» ο ελεγκτικός μηχανισμός

«Άριστα» παίρνει ο αντικαπνιστικός νόμος από τον πρόεδρο της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος κ. Παναγιώτη Μπεχράκη. Παρόλο όμως που υπάρχει η πολιτική βούληση αλλά και η υποστήριξη των πολιτών, τα τσιγάρα παραμένουν αναμμένα στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Μπεχράκης έκανε έκκληση σήμερα στους περιφερειάρχες και τους δημάρχους να κινητοποιήσουν τις υπηρεσίες ελέγχου. «Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το αντικαπνιστικό στοίχημα μπορεί να κερδιθεί.

Ισχυρό όμως μήνυμα έστειλε και για το παθητικό κάπνισμα, χαρακτηρίζοντας το ως «την πιο διαδεδομένη μορφή άσκησης βίας» στην καθημερινότητα των πολιτών.

Οι φαρμακοποιοί στην μάχη κατά του τσιγάρου

Ο φαρμακοποιός μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ενός καπνιστή να κόψει μια για πάντα αυτή τη βλαβερή συνήθεια, υπογραμμίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) «με την καθημερινή επαφή που έχει με τον ‘ασθενή’, με την αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται, μπορεί να τον στηρίξει παρέχοντας του σημαντικά βοηθητικά σκευάσματαεφόσον φυσικά και εκείνος θέλει αποφασιστικά να κόψει το τσιγάρο».

Έτσι, ο φαρμακοποιός μπορεί:


1. Να ενημερώσει τον καπνιστή για τα νοσήματα που προκαλείτο κάπνισμα, για τα οφέλη από την διακοπή του, καθώς και για την προσφορά των ιατρείων διακοπής καπνίσματος.


2. Να προτείνει στους καπνιστές που είναι αποφασισμένοινα προσπαθήσουν για την διακοπή, να συζητήσουν με τον γιατρό τους για την φαρμακευτική αγωγή που θα ακολουθήσουν.


3. Κατά την διάρκειατης διακοπής του καπνίσματος ο ασθενής μπορεί και πρέπει να συζητά με τον φαρμακοποιότου, την πορεία αυτής της προσπάθειας.


4. Οι συμβουλές είναι σημαντικές καθώς αλλάζει και η δίαιτα, αφού η νικοτίνη επηρεάζει τον μεταβολισμό. Πολλοί καπνιστές τρώνε περισσότερο μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

«Ο φαρμακοποιός είναι πάντα δίπλα στον πολίτη, τον ασφαλισμένο, στον ασθενή. Εμείς μπορούμε να συμβουλέψουμε τον καπνιστή να ξεκινήσει την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος και να τον βοηθήσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό» τονίζει ο Θόδωρος Αμπατζόγλου πρόεδρος του ΠΦΣ. «Όμως ότι και αν πούμε, ασφαλώς καθοριστικό ρόλο παίζει και η αποφασιστικότητα που θα δείξει ο ίδιος ο καπνιστής. Πρέπει Ο ίδιος να κατανοήσει ότι κόβοντας το τσιγάρο ουσιαστικά διεκδικεί έναν διαφορετικό τρόπο προσωπικής, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής και ένα καλύτερο μέλλον για τον ίδιο και την οικογένεια του»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου